The Ιrishman: Βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες το έπος Scorsese

POP UP TEAM
/
13 Νοεμβρίου, 2019

Εμεινε στην ιστορία ως το ισοδύναμο ενός Δον Κορλεόνε στον αμερικανικό συνδικαλισμό. Ελυνε και έδενε. Με σκοτεινές μεθόδους, απειλές, εκβιασμούς και ύποπτες συναλλαγές. Κάποια στιγμή η οικονομία της Αμερικής βρέθηκε να ρυθμίζεται από τις ορέξεις του Τζίμι Χόφα. Ο Ιρλανδός εκτελεστής Φρανκ Σίραν, κολλητός φίλος του Τζίμι Χόφα, αναλαμβάνει από πολύ ψηλά να εκτελέσει συμβόλαιο για λογαριασμό της μαφίας. Ομως ουδείς επίσημος έχει επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή. Ο Χόφα εξακολουθεί να θεωρείται αγνοούμενος από το 1975.

Με υλικό αυτή την ιστορία, ο συγγραφέας Τσαρλς Μπραντ υπογράφει ένα μυθιστόρημα με ήρωες δύο φίλους που στο τέλος, λόγω business, ο ένας εκτελεί εν ψυχρώ τον άλλον. Κι ήταν τα δικαιώματα του βιβλίου που φρόντισε να εξασφαλίσει ο 76χρονος Μάρτιν Σκορσέζε για να υπογράψει την ταινία «The Irishman» («Ο Ιρλανδός») όπου συναντιέται με τον 75χρονο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον 78χρονο Αλ Πατσίνο.

Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι έρχεται με ειδικές προβολές την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου σε επιλεγμένες αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν βάλει πλώρη για τα επερχόμενα Όσκαρ και για τις λίστες με τα κορυφαία φιλμ του 2019, μια από τις προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς είναι εδώ.

O Μάρτιν Σκορσέζε, ειδικός σε ταινίες μαφίας όπως «Τα Καλά Παιδιά» και «Καζίνο», επιστρέφει επιβλητικά, ενώ η ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ένας δολοφόνος έχει να αναδείξει ακόμα τις υπέροχες ερμηνείες των Τζο Πέσι και Χάρβεϊ Καϊτέλ. Το φιλμ, που συνδυάζει όλη την μαεστρία των προηγούμενων ταινιών του σκηνοθέτη, απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Είναι το απόσταγμα της καριέρας του Σκορσέζε στο γκανγκστερικό σινεμά και μία εντελώς νέα ανάγνωση στο είδος σύμφωνα κάποιες εξ’ αυτών.

Η ταινία είναι υπεραπαραγωγή που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια δολάρια για την οποία – όταν η Paramount σήκωσε τα χέρια ψηλά – χρειάστηκε να επιστρατευθεί η Netflix ως παραγωγός για να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Σκορσέζε, η συνδρομητική πλατφόρμα είναι «μια επανάσταση» στον χώρο του κινηματογράφου, που μπορεί να συγκριθεί με την έλευση του ήχου… Ο ίδιος έχει προσθέσει πως η ψηφιακή πλατφόρμα του παραχώρησε πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία και ότι, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το συμβόλαιο που υπέγραψαν, η ταινία θα προβληθεί πρώτα στις κινηματογραφικές αίθουσες ένα μήνα προτού παρουσιαστεί στο Netflix.

Σημειωτέον, πως ο Μάρτιν Σκορσέζε δίχασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από τη δήλωσή του ότι οι ταινίες της Marvel «δεν είναι κινηματογράφος».

Μιλώντας στο περιοδικό Empire ο σκηνοθέτης δήλωσε: «Δεν τις βλέπω αυτές τις ταινίες. Προσπάθησα, ξέρετε. Αλλά αυτό δεν είναι κινηματογράφος. Ειλικρινά, το πιο κοντινό πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, όσο καλοφτιαγμένες και να είναι και με τους ηθοποιούς να προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους υπό αυτές τις συνθήκες, είναι τα θεματικά πάρκα. Δεν είναι ο κινηματογράφος των ανθρώπινων όντων που προσπαθούν να μεταδώσουν συναισθήματα και ψυχολογικές εμπειρίες σε ένα άλλο ανθρώπινο ον».

Αυτή η άποψη του σκηνοθέτη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα τη στιγμή που οι κινηματογραφικές αίθουσες φιλοξένησαν τη ταινία Joker που βασίζεται στα βιβλία κινούμενων σχεδίων της DC, και ο Σκορσέζε είναι ένας από τους παραγωγούς αυτής.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved