«Όσα παίρνει ο Άνεμος»: Η ταινία επέστρεψε στο HBO με αντιρατσιστικές επεξηγήσεις

POP UP TEAM
/
26 Ιουνίου, 2020

Είχε αποσυρθεί στο περιθώριο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Το «Όσα παίρνει ο Άνεμος», η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939 επέστρεψε χθες στον κατάλογο της πλατφόρμας HBO Max αλλά με αντιρατσιστικές διευκρινίσεις, που εντάσσει το έργο στην εποχή του.

 Η ταινία αποσύρθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την πλατφόρμα εν μέσω των διαδηλώσεων κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η HBO Max, που ανήκει στην WarnerMedia, ανακοίνωσε τότε ότι θα επαναφέρει την ταινία στον κατάλογό της με μια προσθήκη για το ιστορικό της πλαίσιο.

 Χθες, η ταινία 3 ωρών και 58 λεπτών, συνοδευόταν από μια τετράλεπτη εισαγωγή και από την ηχογραφημένη συζήτηση ενός πάνελ στο φεστιβάλ Turner Classic Movie (TCM), το 2019.

Στην εισαγωγή που συνοδεύει την ταινία, η παρουσιάστρια του TCM και καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του πανεπιστημίου του Σικάγου, η Ζακλίν Στιούαρτ, εξηγεί ότι «η ταινία παρουσιάζει τον προπολεμικό Νότο ως έναν όμορφο κόσμο χωρίς να αναγνωρίζει τη βαρβαρότητα της δουλοκτησίας στην οποία αυτός ο κόσμος βασιζόταν».

«Ογδόντα χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία η ταινία έχει αναμφισβήτητη πολιτιστική βαρύτητα. Δεν είναι μόνο μια σημαντική καταγραφή των ρατσιστικών πρακτικών του Χόλιγουντ στο παρελθόν, αλλά και ένα έργο μαζικής κουλτούρας με διάρκεια στον χρόνο που μιλά απευθείας στις ρατσιστικές ανισότητες που εξακολουθούν σήμερα να υφίστανται στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία», πρόσθεσε η ίδια.

 Η Στιούαρτ επισήμανε ότι η ταινία απέσπασε οκτώ βραβεία Όσκαρ, περιλαμβανομένου εκείνου της καλύτερης ταινίας, και έγραψε ιστορία όταν η Χάτι ΜακΝτάνιελ, η οποία υποδυόταν την υπηρέτρια, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που απέσπασε το πολύτιμο αγαλματίδιο.

http://youtu.be/0X94oZgJis4

 

Με πληροφορίες από lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved