Ο Τομ Χανκς σε ένα γουέστερν «παλαιάς κοπής» στο Netflix

POP UP TEAM
/
15 Φεβρουαρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το «News of the World» του Netflix με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς είναι η πρώτη ταινία γουέστερν του Αμερικανού ηθοποιού.
Ησπουδαία καριέρα του Τομ Χανκς «απλώνεται» σε περισσότερα από 40 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας απασχολεί, πάντοτε με κάποια καλή είδηση ή ταινία. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει ρόλους και ρόλους, από καπετάνιος μέχρι πιλότος, καθηγητής και «μπαρουτοκαπνισμένος» στρατιώτης, αλλά σε ένα κινηματογραφικό είδος δεν είχε παίξει ποτέ: ένα γουέστερν.

Ο Αμερικανός ηθοποιός από την Καλιφόρνια, γνωστός για την αγάπη του για την Ελλάδα (μάλιστα, έχει τιμητικά πολιτογραφηθεί Έλληνας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στη χώρα μας, μαζί με την ελληνικής καταγωγής γυναίκα του, Ρίτα Γουίλσον), πρωταγωνιστεί στο πρώτο του γουέστερν για το Netflix και την Universal Pictures, το «News of the World». Κερδίζει ο Τομ Χανκς το στοίχημα;

jansk3

To «News of the World», όπως κάθε άλλη ταινία αυτή την περίοδο, «χτυπήθηκε» σκληρά από την πανδημία. Προβλήθηκε σε περιορισμένες αίθουσες της Αμερικής τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια πήρε το δρόμο της για το Netflix. Πλέον, οι παράλληλες πρεμιέρες σε αίθουσες και streaming πλατφόρμες, ήρθαν για να μείνουν. Είναι η αρχή μίας νέας πραγματικότητας για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, ο λοχαγός Τζέφερσον Κάιλ Κιντ (Τομ Χανκς), ένας βετεράνος τριών πολέμων, περιφέρεται πλέον από πόλη σε πόλη και αφηγείται αληθινές ιστορίες για τη ζωή προέδρων και βασιλισσών, ένδοξες έριδες, ολέθριες καταστροφές και συγκλονιστικές περιπέτειες από τα πέρατα του κόσμου.

http://youtu.be/ZfrO7za1MBY

Στις πεδιάδες του Τέξας, ο Κιντ συναντά τυχαία την Τζοχάνα (Χελένα Ζένγκελ), ένα 10χρονο κορίτσι που βρήκαν οι Κάιοα πριν από έξι χρόνια και το μεγάλωσαν ως δικό τους παιδί. Η Τζοχάνα, που βλέπει εχθρικά έναν άγνωστο για εκείνη κόσμο, πρέπει να επιστρέψει παρά τη θέλησή της στους βιολογικούς θείους της. Ο Κιντ δέχεται να παραδώσει το παιδί εκεί που σύμφωνα με τον νόμο ανήκει. Ταξιδεύοντας μαζί εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στην άγρια φύση, οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με απίστευτες προκλήσεις, τόσο από το ανθρώπινο όσο και από το φυσικό περιβάλλον, καθώς αναζητούν ένα μέρος στο οποίο θα νιώσουν ότι ανήκουν.

Έχουμε δει πολλά γουέστερν στο παρελθόν που φέρουν την ιδέα του ταξιδιού σε μέρη άγνωστα ως προς την αναζήτηση ενός νέου φιλόξενου τόπου. Ίσως η ιστορία της Αμερικής και της Άγριας Δύσης έχει να κάνει με αυτό το ταξίδι, τη μετακίνηση, την εξερεύνηση και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν οι νέοι άποικοι αυτής της μεγάλης χώρας για να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα και να φτιάξουν μία νέα ζωή. Κάποιοι από την Ιρλανδία και την Ολλανδία, άλλοι από χώρες της Σκανδιναβίας και τη Γερμανία. 

newsofthew

Το «News of the World» θα ήθελε να γίνει το νέο «Αληθινό Θράσος» («True Grit», 2010) των αδερφών Κοέν, μία θαυμάσια ταινία με πρωταγωνιστές ένα νεαρό κορίτσι και έναν μεσήλικα, αλλά δεν τα καταφέρνει. Δεν είναι τόσο σκληρό, ρεαλιστικό και «ωμό» όπως ήταν ίδια η Άγρια Δύση (και το «Αληθινό Θράσος»), ίσως και ο ίδιος ο Τομ Χανκς δεν βγάζει ερμηνευτικά κάτι τέτοιο. Τον βρίσκουμε ξανά στο ρόλο του καλού και πράου ανθρώπου (που ίσως κάποιες –σπάνιες- στιγμές φτάνει στα άκρα), σε μία αργή ταινία με 1-2 μικρά ξεσπάσματα δράσης και έντασης. Το υπόλοιπο δίωρο περνάει πάνω σε μία άμαξα, σε κάποιες ανιαρές συζητήσεις και τον Τομ Χανκς να διαβάζει τα νέα στους κατοίκους κάθε μικρής πόλης που επισκέπτεται.

Κάπως έτσι, η νέα συνεργασία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Πολ Γκρίνγκρας («Captain Phillips») με τον Τομ Χανκς απογοητεύει αρκετά. Η 12χρονη Γερμανίδα ηθοποιός Χελένα Ζένγκελ, που είχαμε γνωρίσει πριν ενάμιση χρόνο μέσα από την εξαιρετική ταινία «System Crasher», κάνει το μεγάλο της βήμα στο Χόλιγουντ και τα καταφέρνει περίφημα στο ρόλο της Τζοχάνα και στο πλάι του Τομ Χανκς.

Αν είσαστε φίλοι των παλιών κλασικών γουέστερν, δείτε το «News of the World». Αν ψάχνετε κάτι πιο edgy σε αυτό το κινηματογραφικό genre, ίσως πρέπει να κοιτάξετε κάπου αλλού.

 

Με πληροφορίες από Athens Voice.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved