Βαϊόλα Ντέιβις: Θα καταφέρει να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία «Α’ Γυναικείου Ρόλου»;

POP UP TEAM
/
30 Μαρτίου, 2021

Η Βαϊόλα έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού – Η τέταρτη υποψηφιότητα για την ταινία «Η Θρυλική Μα Ρέινι»

Στις 15 Μαρτίου 2021, ο τραγουδιστής Νικ Τζόνας ανακοίνωσε το όνομα της Βαϊόλα Ντέιβις ανάμεσα στις πέντε προτεινόμενες για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Έτσι, η Βαϊόλα Ντέιβις έγινε επισήμως η μαύρη ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού.

Η πρόσφατη διάκριση από την Αμερικανική Ακαδημία ήρθε για την ερμηνεία της ηθοποιού ως τη «μητέρα των μπλουζ» Μα Ρέινι, στην ταινία του Netflix σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Σι Γουλφ, «Η Θρυλική Μα Ρέινι» («Ma Rainey’s Black Bottom»). Στην καριέρα της πλέον έχει συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες Όσκαρ: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αμφιβολία» («Doubt», 2008), Β’ Γυναικείου Ρόλου για το φιλμ «Εμπόδια» («Fences», 2016), Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Υπηρέτριες» («The Help», 2011) και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Η Θρυλική Μα Ρέινι» (2020).

Τον Φεβρουάριο του 2017, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για τον ρόλο της Ρόουζ, συζύγου του πρώην παίκτη του μπέιζμπολ και νυν οδηγού απορριμματοφόρου Τρόι Μάξσον, στη δραματική ταινία του Ντένζελ Ουάσινγκτον «Εμπόδια». Η ερμηνεία της ήταν καθηλωτική και ήδη από την κυκλοφορία της ταινίας, όλοι μιλούσαν για μια σίγουρη οσκαρική νίκη.

http://youtu.be/xbo9GVmv87Y

«Ξέρετε, υπάρχει ένα μέρος στο οποίο είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες δυνατότητες κι αυτό είναι το κοιμητήριο. Με ρωτούν συνέχεια – τι είδους ιστορίες θέλεις να πεις Βαϊόλα; Και τους λέω: “Να ξεθάψω αυτά τα σώματα. Να ξεθάψω αυτές τις ιστορίες – τις ιστορίες ανθρώπων που είχαν μεγάλα όνειρα και ποτέ δεν τα είδαν να πραγματοποιούνται, ιστορίες ανθρώπων που ερωτεύτηκαν και έχασαν”. Έγινα καλλιτέχνιδα και ευχαριστώ τον Θεό που το έκανα επειδή είμαστε το μοναδικό επάγγελμα που τιμά τη σημασία του να ζεις τη ζωή», είπε η ηθοποιός με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια, κατά τον ευχαριστήριο λόγο.

Πριν τις επιλογές της Ακαδημίας στα φετινά Όσκαρ, η Βαϊόλα Ντέιβις είχε τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων με τη φίλη και συμπρωταγωνίστριά της στις «Υπηρέτριες», Οκτάβια Σπένσερ ως τις μαύρες ηθοποιούς που προτάθηκαν περισσότερες φορές για το χρυσό αγαλματίδιο.

Η Οκτάβια Σπένσερ έχει τρεις, τις: Β’ Γυναικείος Ρόλος για τις «Υπηρέτριες», «Αφανείς Ηρωίδες» («Hidden Figures, 2016») και «Η Μορφή του Νερού» («The Shape of Water», 2017). Και βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Μίνι Τζάκσον στις «Υπηρέτριες».

Εκτός από τις Βαϊόλα Ντέιβις και Οκτάβια Σπένσερ, η Γούπι Γκόλντμπεργκ είναι η τρίτη ηθοποιός με περισσότερες από μια οσκαρικές υποψηφιότητες. To 1986, προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Το πορφυρό χρώμα» («The Color Purple», 1985) και το 1991 κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ενσάρκωση του μέντιουμ Ότα Μέι Μπράουν στην ταινία «Αόρατος Εραστής» («Ghost», 1990).  

http://youtu.be/atXbvryDU98

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Variety τον Φεβρουάριο του 2021, η Βαϊόλα Ντέιβις εξέφρασε τα γλυκόπικρα συναισθήματά της όσον αφορά την προοπτική να γίνει η μαύρη ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ. Όπως εξήγησε: «Για μένα, αντανακλά την έλλειψη ευκαιριών και την πρόσβαση σε ευκαιρίες που είχαν οι μαύροι ή άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, στη βιομηχανία. Αν το γεγονός ότι εγώ πηγαίνω τέσσερις φορές προτεινόμενη για Όσκαρ με κάνει τη μαύρη ηθοποιό με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, τότε αυτό αποτελεί απόδειξη έλλειψης υλικού που υπάρχει για τους μη-λευκούς καλλιτέχνες». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές λευκές ηθοποιοί εκεί έξω, οι οποίες είναι αρκετά νέες – στα 20 ή 30 τους χρόνια – και που έχουν πάει στα βραβεία της Ακαδημίας τόσες φορές όσες εγώ ή περισσότερες από μένα. Πρόκειται για μια αντανάκλαση του ταλέντου τους, αλλά είναι επίσης και μια των ευκαιριών τους. Μια αντανάκλαση του πως είχαν αυτή την ευκαιρία – αυτοί οι 3,4,5 ρόλοι που ήταν τόσο καλοί ώστε να τις φέρουν στην τελετή απονομής των Όσκαρ. (Το να είσαι μια μαύρη ηθοποιός) είναι σαν να έχεις ένα υπέροχο σώμα, αλλά να μην έχεις τα σωστά ρούχα για να το αναδείξεις».

Να σημειώσουμε ότι η Βαϊόλα Ντέιβις είναι υποψήφια στην κατηγορία «Α’ Γυναικείος Ρόλος» για τα Όσκαρ 2021 απέναντι στην – ήδη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα 2021 –  Άντρα Ντέι που διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο για τον ρόλο της ως Μπίλι Χόλιντεϊ στην ταινία «The People vs. Billie Holiday». Το γεγονός ότι οι δυο τους βρίσκονται στην ίδια σημαντική κατηγορία, κάνει το 2021 τη δεύτερη χρονιά στα 93 χρόνια των Όσκαρ όπου δυο μαύρες γυναίκες είναι συνυποψήφιες για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η πρώτη φορά που δυο μαύρες ηθοποιοί διαγωνίστηκαν για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν το 1973, με τις Σίσιλι Τάισον («Sounder», 1972) και Νταϊάνα Ρος («Lady Sings the Blues», 1972).

Η 93η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2021.

 

 

Διάβασε περισσότερα στην Athensvoice.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved