Η μαγκιά των Led Zeppelin που δεν είχε προηγούμενο – ούτε επόμενο!

POP UP TEAM
/
28 Σεπτεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Από τον ALi Mathloum

• Ήταν η θαρραλέα απόφαση του Jimmy Page να κυκλοφορήσει το 4ο άλμπουμ των Led Zeppelin το 1971 (ναι αυτό με το Stairway, ναι ίσως το καλύτερο) χωρίς τίτλο και χωρίς καμιά αναφορά στο εξώφυλλο, ακριβώς όπως το βλέπετε. Για την ακρίβεια στην αυθεντική LP έκδοση δεν υπήρχαν ΟΥΤΕ τα ψιλά γράμματα με το όνομα της δισκογραφικής, ούτε νούμερο κόπιας(!) απολύτως τίποτα.

• Η απόφαση ήρθε λόγω των χλιαρών , από κριτικούς της εποχής εννοείται, αντιδράσεων και σχολιασμών για το τρίτο τους άλμπουμ. Ήταν μια ένδειξη τεράστιας αυτοπεποίθησης κ πίστης στο έργο τους και μια ευθεία απάντηση στους κριτικούς των περιοδιών κ εφημερίδων. Οι ατζέντηδες και η δισκογραφική μιλούσαν για κίνηση εμπορικής αυτοκτονίας. Όμως ο Πέιτζ το είχε σκεφτεί αλλιώς…

➡ “Names, titles and things like that do not mean a thing’’ Jimmy Page.⬅

…με αυτό τον τρόπο το μόνο που είχε (και πρέπει να έχει) σημασία ήταν το περιεχόμενο, η μουσική και η έκφραση του καλλιτέχνη μέσω του έργου, ούτε οι τίτλοι κ τα ονόματα και πιο πολύ να μην υπάρχει καμιά αναφορά στα προηγούμενα άλμπουμ, κύριοι κριτικοί. Στο εσωτερικό της συσκευασίας του δίσκου υπήρχαν 4 σύμβολα (* στα σχόλια), το κάθε ένα από αυτά αντιπροσώπευε τα μέλη του συγκροτήματος και ήταν σχεδιασμένα από τους ίδιους. Στην περιοδεία που ακολούθησε κάθε μέλος έβαλε σε εμφανές σημείο στο όργανο ή πάνω τους το σύμβολο τους. Το εξώφυλλο του δίσκου ήταν μια ελαιογραφία του 19ου αιώνα που κατείχε ο Τζιμι Πειτζ.

Με τα χρόνια για ευνόητους λογούς έπρεπε να βρεθεί κάποιο όνομα για να καταλαβαινόμαστε, το επικρατέστερο είναι το απλούστερο κ πλέον σχεδόν επίσημο, έτσι το είχε πει κ ο ίδιος ο Πέιτς ‘’το 4ο άλμπουμ, αυτό κ τπτ άλλο’’. Άλλες ονομασίες είναι : The Four Symbols, Zoso (το σύμβολο του Πειτζ μοιάζει να λέει ‘ζοσο’ αν κ ο ίδιος λέει πως τυχαία βγήκε να μοιάζει με λέξη), Untitled & Runes.

Γνωστό και περιττό να πούμε ότι το άλμπουμ έκανε παγκόσμια θραύση, σάρωσε τα πάντα κ πλέον θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα της ροκ ιστορίας και είναι στις κορυφαίες θέσεις με τις περισσότερες πωλήσεις, για ένα διάστημα ήταν και στην πρώτη θέση. Καλούτσικα για ένα ανώνυμο άλμπουμ ε;

 

zep 34

 

Track list:

Black Dog

Rock n roll

The Battle of Evermore

Stairway to Heaven

Misty mountain hop

Four Sticks

Going to California

When The Levee Break

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved