Funk Rock fusion – Δεν ήταν μόδα, ήταν παράνομος έρωτας!

POP UP TEAM
/
9 Μαΐου, 2021

Από τον ALi Mathloum 

….Από τα σπλάχνα της Funk μουσικής μπορεί να γεννήθηκε ολόκληρη η χιπ-ποπ σκηνή, αλλά αυτός ο παθιασμένος δεσμός του ρυθμού της με την ροκ μουσική που εμφανίστηκε πριν 48 χρόνια, έσπειρε σπόρους για αμέτρητα παρακλάδια, για ένα διάστημα κατέκτησε τον κόσμο και συνεχίζει να μας ενθουσιάζει.

….Χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, αυτό που χαρακτηρίζει ένα τραγούδι ή ένα μουσικό ρεύμα ως funk rock είναι η επιφανής κ εξέχουσα θέση του μπάσου και των ντραμς που ο συγχρονισμένος ρυθμός τους κ οι μελωδίες προέρχονται από την funk, συνδυάζονται με την παραμόρφωση στην κιθάρα της ροκ, τα riffs & solo της. Σε πολλές περιπτώσεις φυσικά πρωταγωνιστεί και το αρμόνιο ή το jazz style πιάνο, πολλά όργανα μπορούν να συμμετέχουν σε εάν Φανκ ροκ τραγούδι, το ποιο από αυτά έχει κύριο ρόλο στην αίσθηση που αφήνει το κομμάτι κ σε συνδυασμό με τις συγχορδίες και το όλο στυλ δημιουργεί κ τις υποκατηγορίες, funk Metal, synth funk, rap-metal κτλ. ο δικός μου ορισμός είναι το να μη ξέρεις τι να κάνεις να κωλοχτυπηθεις ή να κάνεις χορευτικές φιγούρες;

…..Τέλη 60’ς και αρχές των 70’s λοιπόν (συνολικά λίγο πριν κ λίγο μετρά, η σπουδαιότερη περίοδος στην μουσική αλλά και στον κινηματογράφο) Ο II Hendrix ήταν ο πρώτος που εμφανώς τόλμησε τη συνταγή στο Live album ‘Band of Gypsys’ απελευθερωμένος απ’ τα δεσμά του στούντιο συνδύασε τους Φανκ ρυθμούς με την Χαρντ ροκ και όσο αυτοσχεδίαζε πάνω στη σκηνή δε ξέρω αν πέρασε απτό γεμάτο lsd υπέροχο μυαλό του ότι γέννησε εάν είδος. Λίγο αργότερα ο θρυλικός George Clinton (αξίζει να μάθετε για αυτόν) δικαίως θεωρείται πλέον ο νονός της Φανκ, ήταν ο αρχηγός των Parliament & Funkadelic δυο συγκροτημάτων (ή ένα; άλλη κουβέντα αυτή) σταθμό στην ιστορία της μουσικής γενικότερα. Με τους Funkadelic δημιουργήσαν ένα από τα άλμπουμ που είχαν κ έχουν την μεγαλύτερη επιρροή, το Maggot Brain (1971) (το ομώνυμο κομμάτι είναι ΕΠΟΣ) με αυτό στάμπαραν κ επίσημα την funk rock (αλλά κ ξεχωριστά την Φανκ σκηνή). Μεγάλα συγκρότημα της εποχής βρήκαν το ύφος τους μέσα απτό είδος, όπως : Trapeze, Mothers Finest, Eric Burdon and War, Ike and Tina Turner, Grand Funk Railroad μεταξύ αλλων.

….Στα μετέπειτα χρόνια η ροκ και η Φανκ συζούσαν αρμονικά, τεράστια και θρυλικά ονόματα της ροκ σκηνής πειραματίστηκαν επιτυχώς σε ολόκληρα άλμπουμ η συγκεκριμένα κομμάτια κ πρόσθεσαν στην συνταγή τους στοιχεία Φανκ. Ο David Bowie, όσο κ αν ο ίδιος απαρνιότανε οτιδήποτε ”funk” πάνω του, τα τραγούδια μιλάγανε από μόνα τους, η επιρροή ήταν εμφανής με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κομματάρα ‘Fame’. Οι Led Zeppelin είπαν να τιμήσουν τον Stevie Wonder στο άκρως πειραματικό άλμπουμ τους Physical Graffiti(’75) με το κομμάτι ‘Trambled Underfoot’. Ξεχωρίζει μαζί με το Kashmir στην πρώτη πλευρά του δίσκου. Η έλευση των Glenn Hughes (πρώην Trapeze που αναφέραμε πριν) και David Coverdale στους Deep Purple έφερε έναν αέρα αλλαγής, που εξόργισε τον Ritchie Blackmoore, βασικό κιθαρίστα θρύλο, που όπως είπε αυτή η ”λάμψη” δεν του άρεσε, την λάμψη την ακούμε στο Gettin Tighter.

Νομίζω για το Another One Bites the Dust των Queen δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την επιρροή στο μπιτ, που σχεδόν πάει για ντίσκο γειτονιά, απτά highlight του είδους. Οι Thin Lizzy με το αγαπημένο μου ‘Johnny the fox Meets Jimmy the Weed ‘μας χάρισαν απ’τις ωραιότερες στιγμές. Στα 80’ς γεννήθηκαν πολλά γκρουπ που υιοθέτησαν το στυλ σαn βασικό τους στοιχείο, ξεχωρίζουν οι Living Colour ένα χαρτν ροκ γκρουπ με μονο έγχρωμα μέλη (σπάνιο ε;) λατρεύω το πολύ δυναμικό κομμάτι τους Cult Of Personality. Ο σπουδαίος κ πολυτάλαντος Prince πρέπει να αναφέρεται με χρυσά γράμματα, σε πολλές δουλείες του έχει κάνει αυτή την μίξη ίσως το Φανκ στοιχείο να υπερτερεί του ροκ, αλλά ο τύπος έπαιζε κιθάρα σαν το εξώγαμο του Χέντριξ. 

….Πάμε στα τέλη 80’ς και αρχές 90’ς που συναντάμε την δεύτερη κορύφωση του είδους στο mainstream επίπεδο με την ανάδειξη δυο θρύλων, τους Rage Agains the Machine & Red Hot Chili Peppers. Οι πρώτοι είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο κ σημαντικό γκρουπ από πολλές απόψεις αλλά στο θέμα μας συνδυάζουν το ραπ (τραγουδιστής) την χεβι μεταλ, ντυμένα με Φανκ επιρροές στο μπάσο κ τα ντραμς, όχι ολοκληρωτικά στις δουλείες τους αλλά σε μεγάλο μέρος αυτών, ο ορισμός του rap metal. Τώρα πάμε στους βασιλιάδες του είδους, τις καυτερές πιπέρισες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια ότι το 2ο κ 3ο άλμπουμ τους είναι σε παραγωγή του…μαντέψτε… George Clinton (Parliament/funkadelic), ειναι αυτονόητη λοιπόν η επιρροή του στον ήχο τους, κατεύνασε την heavy metal ορμή τους και την κουλαρε με μια πεζά Φανκ, έθεσε τις βάσεις ώστε να φτάσουμε στο 5ο άλμπουμ τους το 1991 με τίτλο Blood Sugar Sex Magic, οι χεβι μεταλιές υποχωρήσαν λίγο, ο ήχος εμπλουτίστηκε με περισσότερη Φανκ αίσθηση κ κοιτάζοντας πονηρά τα ραδιόφωνα δημιουργήσαν τα ‘Under the bridge’ , Live it away’, & suck my kiss μεταξύ άλλων. Αυτό ήταν λοιπόν η Funk Rock κατέκτησε το κόσμο, η επιτυχία του άλμπουμ ήταν μεγάλη κ έβαλε για τα καλά τους Τσιλι Πεπερς στο κόλπο, δεν ξανακοίταξαν πίσω κ μέχρι σήμερα κρατάνε ψηλά την σκυτάλη που τους παρέδωσε ο George Clinton στα πρώτα τους βήματα, και συνεχίζουν να γκρουβάρουν με ροκ ματιά. Ο Lenny Kravitz φυσικά δεν μπορεί να λείπει από εδώ, πολύ κοντά στους Red Hot κ αυτός εκτόξευσε το είδος κ συνεχίζει ακόμα στο ίδιο στυλ.

Aυτό το μείγμα εξιτάρει κ είναι ονειρικό, φαντάζομαι κ για πολύ κόσμο. Ίσως έχουμε όλοι τη ίδια απορία, γιατί να μην έχουμε περισσότερα πράγματα να αναφερθούμε σε mainstream επίπεδο, έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ακμή του είδους, λίγοι το κρατάνε ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έρθει μια 3η αναγέννηση, μια επιστροφή στα πάρτι και τα ραδιόφωνα γιατί η Φανκ-ροκ δεν ήταν ούτε είναι μόδα (βλ. ντίσκο, dab) , είναι ένα fusion με πολύ μεγάλη κληρονομιά και σημασία και στα δυο είδη μουσικής.
λίγα χαρακτηριστικά κομμάτια εκτός των προαναφερθέντων:

Lenny Kravitz – Always on the run, american woman κ.α
Aerosmith – Last Child, walk this way
Rolling Stones – Fingerprint File, miss you
Faith no more – We care a lot
RHCP – τα περισσοτερα χιτς
Korn – Word Up
Clash – London Callin
Steve Miller Band – Fly like an eagle
Extreme – Get the funk out

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved