Η «κατάρα» του Radio Caroline: Του πρώτου πειρατικού σταθμού στη Μ. Βρετανία

POP UP TEAM
/
17 Δεκεμβρίου, 2022

Ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός στη Μεγάλη Βρετανία υπήρξε το Ράδιο Καρολίνα (Radio Caroline) και έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της ραδιοφωνίας όταν εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 28 Μαρτίου 1964. Πολλοί σταθμοί τον αντέγραψαν, ενώ η βύθιση του πλοίου από το οποίο εξέπεμπε δεν σταμάτησε την πορεία του στα ραδιοκύματα.

Radio Caroline 1

Την παράτολμη απόφαση να στήσει τον σταθμό έλαβε ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Ρόναν Ο’ Ρέιλι, ο οποίος είχε εμπειρία στη μουσική βιομηχανία. Εκείνη την περίοδο η ιδιωτική πρωτοβουλία στα ραδιοκύματα (ερτζιανά) απαγορευόταν. Ο Ρέιλι υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας της ραδιοφωνίας και είχε σκοπό να αντιταχθεί στον έλεγχο των δημόσιων μουσικών εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, επεδίωκε  σταματήσει το μονοπώλιο του BBC στη ραδιοφωνική μετάδοση….

rayan oreli

Το πλοίο  

Ο Ρόναν Ο΄Ρέιλι έστησε τον σταθμό πάνω σε ένα πλοίο και βγήκε στον αέρα εν πλω από τα διεθνή ύδατα, 3 μίλια ανοιχτά των αγγλικών ακτών. Το Ράδιο Καρολίνα πρωτοτύπησε εκπέμποντας επί 24ωρου βάσεως, ενώ έπαιζε μουσική κυρίως για νέους και νοικοκυρές. Ο πειρατικός σταθμός έγινε αστραπιαία δημοφιλής και δεν άργησαν να βρει μιμητές, καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο στην Ευρώπη της εποχής.

Η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε μετά από τρία χρόνια, το 1967, όταν απαγόρευσε στις βρετανικές εταιρίες να διαφημίζονται στο Ράδιο Καρολίνα. Οι αρχές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας τον κατάπλου για ανεφοδιασμό με νερό, τρόφιμα και καύσιμα σε όλα τα πειρατικά πλοία που εξέπεμπαν. Όλα σταμάτησαν να λειτουργούν, εκτός από το Ράδιο Καρολίνα το οποίο κατέφυγε στα ολλανδικά λιμάνια για ανεφοδιασμό και προμήθειες….

carolinedjs 1

Έξι εβδομάδες μετά τη γενική απαγόρευση και την «επιβίωση» του Κάρολαϊν, το BBC ανακοίνωσε τη δημιουργία του Radio 1, ενός ποπ σταθμού εθνικής εμβέλειας στα πρότυπα του πειρατικού του Ρόναν Ο΄ Ρέιλι. Μετά από διάφορες προσπάθειες αρκετών που ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο με το Ράδιο Καρολίνα, πέρασαν πάνω από 5 χρόνια μέχρι να δοθεί άδεια στον πρώτο ιδιωτικό σταθμό στη Μ. Βρετανία. …

587e04a8de715

Η καθιέρωση

Το Ράδιο Καρολίνα «σίγησε» το 1968, όταν το πλοίο του αποσύρθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρία όπου ανήκε, αλλά βγήκε εκ νέου στον αέρα το 1972. Το 1980, το πλοίο από το οποίο «ακουγόταν» το Ράδιο Καρολίνα βυθίστηκε σε μια καταιγίδα. Το Κάρολαιν επανήλθε το 1983, ωστόσο η «κατάρα» συνεχίστηκε και 8 χρόνια αργότερα το καινούριο πλοίο ναυάγησε. Τελικά, το 1991 το Ράδιο Καρολίνα απέκτησε εγκαταστάσεις στην ξηρά και από τότε εκπέμπει μέσω δορυφόρου….

Σειρά ντοκυμαντέρ για τον πειρατικό σταθμό «I love Caroline on 199» …

Πηγή: mixanitouxronou.gr/

 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved