Η φρικιαστική αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σεζόν του Mindhunter

POP UP TEAM
/
30 Αυγούστου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Ήταν ο Wayne Williams ένα εξιλαστήριο θύμα για τις δεκάδες δολοφονίες παιδιών που συγκλόνισαν την Ατλάντα ή ένας αδίστακτος κατά συρροή δολοφόνος που έχει καταφέρει να κρύψει τα αποτρόπαια εγκλήματά του για τέσσερις δεκαετίες;

Από τις 21 Ιουλίου 1979 μέχρι τον Μάιο του 1981, σημειώθηκαν 29 δολοφονίες στην ευρύτερη περιοχή της Ατλάντα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαρά αγόρια, έφηβοι και παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής.

Το 1981, ο Wayne Williams (που συναντάμε στη δεύτερη σεζόν της σειράς Mindhunter ) συνελήφθη για τη δολοφονία δύο νεαρών ανδρών, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που σύντομα πίστεψαν ότι τα ίχνη θανάτου που άφησε στο πέρασμά του, μπορεί να ήταν πολύ πιο αποτρόπαια, καθώς πίστεψαν ότι θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος πίσω από τις φρικιαστικές δολοφονίες παιδιών.

Κι ενώ η σύλληψη και η καταδίκη του Wayne Williams για τα εγκλήματα αυτά, εκτόνωσαν το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Ατλάντα, πολλοί είναι εκείνοι που διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Williams είναι ο πραγματικά ένοχος ή ένας αποδιοπομπαίος τράγος.

 mindhunter.3 2544353

 http://youtu.be/PHlJQCyqiaI

Οι δολοφονίες παιδιών που στοίχειωσαν την Ατλάντα

Ο γεννημένος στην Ατλάντα το 1958, Wayne Bertram Williams, το 1981 ήταν ένας επίδοξος φωτογράφος, όταν άρχισαν να ξεβράζονται στον ποταμό Chattahoochee πτώματα παιδιών .

Τα πρώτα θύματα ήταν δύο αγόρια, δεκατεσσάρων και δεκατριών χρονών. Τα ίχνη των δύο αγοριών χάθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες ενώ και οι δύο βρέθηκαν νεκροί στις 7 Αυγούστου του 1979. Το ένα από τα δύο άτυχα παιδιά είχε πυροβοληθεί, ενώ το άλλο βρέθηκε στραγγαλισμένο.

Οι αστυνομικές αρχές αρχικά δεν πήραν τη διπλή αυτή δολοφονία πολύ σοβαρά, ωστόσο τα πτώματα παιδιών συνέχισαν να αυξάνονται. Μέχρι το τέλος του 1979, οι δολοφονίες ανήλθαν σε πέντε ενώ το καλοκαίρι του 1980, δολοφονήθηκαν ακόμα εννέα παιδιά.

Κάθε πληροφορία και στοιχείο γύρω από την υπόθεση των δολοφονιών, οδηγούσε τις τοπικές αρχές της αστυνομίας σε αδιέξοδο και μόνο μετά την απαγωγή και τη δολοφονία ενός επτάχρονου κοριτσιού, το FBI τελικά αποφασίζει να αναλάβει δράση.

Ο ειδικός πράκτορας και επικεφαλής της Βοηθητικής Μονάδας Έρευνας του FBI, John Douglas, δημιουργεί τότε το πιθανό προφίλ του δολοφόνου.

Ο ίδιος ο Daglas, είχε μιλήσει με διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους, όπως ο Charles Manson, ο James Earl Ray, ο David Berkowitz γνωστός ως και «ο γιος του Sam» και ο Richard Speck. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Daglas είχε μιλήσει με πάνω από 50 κατά συρροή δολοφόνους.

Στα αρχεία του για τις δολοφονίες παιδιών της Ατλάντα, ο Daglas (ο οποίος αποτέλεσε την έμπνευση για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του Mindhunter) ανέφερε ότι ο δολοφόνος ήταν μαύρος και όχι λευκός, υποστηρίζοντας ότι ο δολοφόνος έπρεπε να είχε εύκολη πρόσβαση στην μαύρη κοινότητα. Κι ένα λευκό άτομο απλά δεν θα ήταν σε θέση να τα καταφέρει χωρίς να κινήσει υποψίες.

743579435775483 

Tο τέρας της Ατλάντα

Μέχρι τα τέλη Μαΐου 1981, τα πτώματα 28 παιδιών και νέων βρέθηκαν ανάμεσα σε κοινές περιοχές. Ορισμένα από αυτά, ξεβράστηκαν από τον ποταμό Chattahoochee και έτσι οι ερευνητές, ξεκίνησαν κοινές περιπολίες σε 14 γέφυρες κατά μήκος του ποταμού.

Τα ξημερώματα της 22ας Μαΐου του 1981, οι ερευνητές άκουσαν έναν δυνατό παφλασμό στο ποτάμι καθώς παρακολουθούσαν μια συγκεκριμένη γέφυρα και λίγο αργότερα ένα αυτοκίνητο να απομακρύνεται από το σημείο, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τελικά το αμάξι, στο τιμόνι του οποίου ήταν ο Wayne Williams, ωστόσο τον αφήνουν ελεύθερο, καθώς δεν βρίσκουν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, συλλέγοντας όμως ίνες από τα καθίσματα του αυτοκινήτου του. Μόλις δύο μέρες αργότερα, το νεκρό σώμα του 27χρονου Nathaniel Carter, βρέθηκε στο ποτάμι.

Σχεδόν ένα μήνα μετά από αυτό το περιστατικό, στις 21 Ιουνίου, η αστυνομία συλλαμβάνει τελικά τον Wayne Williams. Τρίχες του ίδιου, των σκυλιών του και ίνες από το αυτοκίνητό του βρέθηκαν στα πτώματα δύο θυμάτων, αν και και οι δύο ήταν ενήλικες – στον 27χρονο Carter και στον 21χρονο Jimmy Ray Payne.

54t54t654

Επιπλέον, ο ειδικός πράκτορας Daglas αποκάλυψε ένα πειστικό κίνητρο για τον Williams.

Υπογράμμισε τις πολλές αποτυχίες που είχε βιώσει ο Williams, ο οποίος άλλαζε συνεχώς δουλειές και η καριέρα του στη φωτογραφία δεν απογειώθηκε ποτέ. Αν και ευφυής, επικοινωνιακός και ευφραδής, σύμφωνα με τη θεωρία του Daglas, ο Williams ίσως αισθανόταν ότι η ζωή του βρισκόταν εκτός ελέγχου. Οι δολοφονίες, λοιπόν, του έδωσαν μια διεστραμμένη αίσθηση ελέγχου.

Ο Wayne Williams καταδικάστηκε δύο φορές σε ισόβια για τις δολοφονίες του Payne και του Carter και θεωρήθηκε επίσης ως ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις δολοφονίες παιδιών της Ατλάντα – το τέρας της Ατλάντα.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι άλλες 27 υποθέσεις απαγωγής και δολοφονίας δεν είχαν ακόμα διαλευκανθεί – ο Douglas συνέδεσε τον Williams με τουλάχιστον 20 από αυτές. Αν και οι δολοφονίες σταμάτησαν μετά τη σύλληψη του Williams, η έλλειψη στοιχείων απέτρεψε την περαιτέρω δίωξη του.

Και είναι αυτή ακριβώς έλλειψη στοιχείων που αφήνει περιθώρια να υποστηρίξει κανείς ότι ο Wayne Williams θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα αθώος. 

 http://youtu.be/dAxTVaJ2ou4

Αθώος ή ένοχος;

Ο Wayne Williams υποστήριξε σθεναρά την αθωότητά του. Σε συνέντευξή του στη φυλακή, δήλωσε ωστόσο ότι αποδέχεται τη μοίρα του και ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο γι ‘αυτόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κινηματογραφιστές Payne Lindsey και Donald Albright κατέγραψαν υλικό με περισσότερες από 1.000 ώρες συνεντεύξεων και έρευνας γύρω από την υποτιθέμενη ενοχή του Williams, αμφισβητώντας πολλά από τα στοιχεία εναντίον του Williams.

Οι κινηματογραφιστές αποκάλυψαν ότι οι αστυνομικές Αρχές της Τζώρτζια κατέστρεψαν στοιχεία που ενέπλεκαν, μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν στις δολοφονίες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί φυλετική διαμάχη στην Ατλάντα. Οι δικηγόροι του Williams υποστήριξαν από τη μεριά τους ότι ο Williams ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος στην υπόθεση που δίχασε όσο λίγες τις ΗΠΑ- οι ανακριτές είχαν βρει τον υποτιθέμενο μαύρο δολοφόνο τους και μπορούσαν ανενόχλητοι και με καθαρό τρόπο να να κλείσουν την υπόθεσή τους.

Ακόμη και οι οι οικογένειες των θυμάτων, παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τη συμμετοχή του Williams στη δολοφονία των παιδιών.

«Οι οικογένειες των θυμάτων είναι εκείνες που λένε ότι δεν πιστεύουν ότι ο Williams είναι ο πραγματικός ένοχος. Αισθάνονται ότι δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα παιδιά τους» δήλωσε σχετικά ο Albright.

Ωστόσο το 2010, εγκληματολογικές έρευνες με μεθόδους που δεν υπήρχαν το 1981, δίνουν 98% πιθανότητα, τρίχες που βρέθηκαν στο σώμα ενός 11χρονου θύματος να ανήκουν στον Williams.

Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι αυτή η πληροφορία ενισχύει την υπόθεσή τους ενάντια στο Williams και τον εμπλέκει περαιτέρω ως υπεύθυνο για τις δολοφονίες παιδιών της Ατλάντα.

«Ακόμα κι αν υπάρχει ένας άνθρωπος στη φυλακή για τα εγκλήματα αυτά, υπάρχουν πολλά γκρίζες ζώνες στην υπόθεση και πολλές νέες πληροφορίες που πρέπει να αποκαλυφθούν», υποστηρίζει ο Lindsey.

http://youtu.be/YXvpFYxwQFY 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved