Last Dance: Πώς οι Bulls του Τζόρνταν έγιναν οι ευλογημένοι μελλοθάνατοι

POP UP TEAM
/
21 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Πώς μπορείς να κάνεις μια μικρή γραμμή να μοιάζει μεγαλύτερη; Πολύ απλά, σκιτσάρεις μια πιο μικρή γραμμή, ακριβώς από κάτω της.

Στην περίπτωση των Bulls, ο Τζόρνταν ήρθε και έσβησε οποιαδήποτε γραμμή, οποιαδήποτε μέτρια πορεία είχε χαράξει η ομάδα στην ιστορία της μέχρι την έλευσή του, και αναλαμβάνοντας το τιμόνι από τη θέση του απόλυτου ηγέτη, την εκτόξευσε σταδιακά, στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα.

Το “The Last Dance” του ESPN και του Netflix ήρθε πρόωρα εν μέσω καραντίνας να γεμίσει πάλι τις μέρες μας με μπάσκετ και με αγνή ανατριχίλα. Ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει σε δύο μήνες από τώρα, ωστόσο η πανδημία ανάγκασε τους υπεύθυνους να το επισπεύσουν, ελέω αθλητικής νηνεμίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ντοκιμαντέρ θα απαρτίζεται από δέκα μέρη. Κάθε βδομάδα θα βλέπουμε δύο, με τα πρώτα να παίζουν ήδη από χθες στο Netflix.

O τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον τελευταίο τίτλο των Bulls το 1998 και απηχεί όλη την ουσία εκείνης της σύνθεσης, ολόκληρο το DNA του νικητή που αρνείται να το βάλει κάτω.

Στα πλάνα έχουμε την αφήγηση του MJ και των παικτών που τον πλαισίωναν στα δύο Three-peat, συνεντεύξεις παραγόντων της ομάδας και του NBA, αλλά και τα λεγόμενα των μεγάλων του αντιπάλων από τα “χρυσά” χρόνια των 90s, και από το εκκωφαντικό ξεκίνημα του Air Michael το 1984. Παράλληλα, στα πρώτα δύο επεισόδια έχουμε μια αναδρομή και στα κολλεγιακά του χρόνια και στην πορεία του από τη North Carolina μέχρι να γίνει ο απόλυτος “Βασιλιάς” του παρκέ.

 

Ο φακός του Jason Hehir αποτυπώνει ακόμη behind-the-scenes υλικό το οποίο βλέπουμε για πρώτη φορά. Η κάμερά του είχε καταγράψει στιγμές που κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν είχε καταφέρει να “πιάσει” τα χρόνια της κυριαρχίας του Σικάγο.

Οκτώβριος του 1997

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ βγαίνει μέσα από το σημειωματάριο του Phil Jackson.

Ο coach των τίτλων της δυναστείας των Bulls και μετέπειτα των Lakers, ήταν γνωστός για τους τρόπους που έβρισκε για να εμπνέει και να εμψυχώνει τους παίκτες του.

Ο “Zen Master” όπως τον αποκαλούν, έχει τη φήμη του ανθρώπου που μπορούσε να ηρεμεί την ομάδα του με μεθόδους διαλογισμού τις οποίες ανέπτυξε στη θητεία του στο Σικάγο. Ο Jackson έδινε χειρόγραφα εγχειρίδια στους παίκτες του πριν το ξεκίνημα της κάθε σεζόν, όπου υπογράμμιζε όσα έπρεπε να κάνουν και πώς θα έπρεπε να προετοιμαστούν για να νικήσουν.

“Ο Phil έψαχνε πάντα να εντοπίσει και να μας μεταφέρει μια θεματική ενότητα για κάθε σεζόν”, λέει στο Last Dance ο Steve Kerr.

Η σεζόν 1997-98 θα ήταν ούτως ή άλλως διαφορετική εξ αιτίας της κόντρας ανάμεσα στον προπονητή και τον General Manager της ομάδας Jerry Krause. Τον άνθρωπο δηλαδή που συνέθεσε όλα τα κομμάτια του παζλ και εν τέλει, τα αποδόμησε. Το μέλλον του Scottie Pippen ήταν αβέβαιο και υπήρχε στον “αέρα” η βεβαιότητα πως ο Krause θα διέλυε το ρόστερ στο τέλος της χρονιάς, ο,τι κι αν γινόταν. Παρότι ο Krause δεν επιβεβαίωνε τις “φήμες”.

Σύμφωνα με όσα βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ, ο Krause είχε πει στον Jackson πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος, πως δεν θα συνέχιζε σαν προπονητής το επόμενο έτος ακόμη κι αν τελείωναν τη χρονιά με ρεκόρ 82-0 και κέρδιζαν τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο μετά την επιστροφή του Τζόρνταν από το διάλειμμά του.

Ο Pippen ήθελε μια τεράστια αύξηση μισθού προκειμένου να ανανεώσει το συμβόλαιό του, που όπως πίστευε την άξιζε μιας και ήταν ο μόλις 122ος καλύτερα αμοιβόμενος παίκτης στο NBA (!), και εκτός αυτού ο Μάικλ Τζόρνταν ανακοίνωνε πως αυτή θα ήταν η τελευταία του σαιζόν με την ομάδα μιας και θα έφευγε ο Jackson.

Ο Jackson έπρεπε λοιπόν να βρει την ισορροπία μέσα του για να δώσει το κίνητρο στους παίκτες να προχωρήσουν και να γίνουν και πάλι πρωταθλητές. Γνωρίζοντας πως σε λίγους μήνες, όλα θα τελείωναν.

Έτσι, στην πρώτη επίσημη συνάντηση της ομάδας για τη νέα χρονιά, τους έδωσε το νέο εγχειρίδιό του. Ο τίτλος του ήταν “The Last Dance”. Μάλιστα, στο εξώφυλλο του εγχειριδίου, είχε “καρφώσει” και τον έκτο τίτλο που ακόμη, δεν είχε έρθει.

Ο Jackson δεν τους αποσαφήνισε τον λόγο που επέλεξε το περίφημο πλέον “The Last Dance”. “Σκέφτηκα, να διασκεδάσουμε με όσα γίνονται γιατί αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι άλλο”, λέει ο Bill Wennington ενθυμούμενος την ερμηνεία που είχε δώσει για την επιλογή του τότε προπονητή του.

Και πράγματι, το ρόστερ αυτό ήταν οι “αιώνιοι μελλοθάνατοι” που θα κέρδιζαν τα πάντα.

Η κοκαΐνη στους Bulls των 80s

Στο πρώτο επεισόδιο έχουμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στη rookie σεζόν του MJ, τότε που δεν έτυχε εξ αρχής της δέουσας προσοχής.

Στο ντοκιμαντέρ ο Τζόρνταν ερωτάται για την κοκαΐνη και για τις ναρκωτικές ουσίες καθώς δεν έλειπαν τα δημοσιεύματα των 80s που ενέπλεκαν παίκτες των Bulls με χρήση ουσιών.

Πριν άλλωστε πάει στο Σικάγο το 1984, πολλοί παίκτες των “ταύρων” είχαν τη φήμη ότι μετείχαν σε πάρτι, και πως εν γένει η εξωγηπεδική ζωή τους δεν ήταν και η πιο “καθαρή”.

Ο Τζόρνταν εξομολογείται στην κάμερα πως “εκείνη την εποχή δεν έκανα ουσίες και δεν έπινα αλκοόλ”.

Σε μια από τις καλύτερες αφηγήσεις για το ξεκίνημά του, ο MJ θυμάται μια βραδιά στην Peoria στο Illinois. Όπως λέει, έψαχνε τους συμπαίκτες του στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι Bulls κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. “Πήγα στο δωμάτιο που ήξερα ότι θα είναι και χτύπησα την πόρτα. Μπήκα μέσα και είδα τους συμπαίκτες μου να πίνουν αλκοόλ, υπήρχαν γυναίκες, κοκαΐνη. Τότε είπα, “είμαι έξω απ’ όλα αυτά”. Σκέφτηκα, αν με βρει εδώ η αστυνομία θα υποθέσουν πως κάνω όσα έκαναν και οι άλλοι”.

Ο Τζόρνταν θυμάται ακόμα πως στα 21 του προτιμούσε να μένει σπίτι και να παίζει χαρτιά ή να βλέπει ταινίες στην τηλεόραση στον ελεύθερό του χρόνο. Και βέβαια, να προπονείται μόνος του σκληρά. 

“Δεν μπορείς να τον περιγράψεις με λέξεις. Είναι ποίηση σε κίνηση”

To δίκιο του Scottie Pippen

Στο δεύτερο επεισόδιο του Last Dance κυριαρχεί η αφήγηση του Scottie Pippen. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως το καλοκαίρι πριν την τελευταία σεζόν, αποφάσισε να καθυστερήσει να χειρουργηθεί στον τραυματισμένο αστράγαλό του γνωρίζοντας ότι ο Krause είχε ήδη επιλέξει να τον κάνει trade. Όπως λέει, επέλεξε να κάνει την επέμβαση στην αρχή της σεζόν και όχι όταν τελείωσε η προηγούμενη (96/97)

“Είχα πρόβλημα στον αστράγαλο και αποφάσισα να κάνω αργότερα την εγχείρηση γιατί δεν ήθελα να γαμ@@ω το καλοκαίρι μου με την αποθεραπεία. Δεν θα ανυπομονούσαν για εμένα, οπότε είπα, θα απολαύσω το καλοκαίρι μου και θα χρησιμοποιήσω την σεζόν για να προετοιμαστώ”.

“Πρέπει να ακούς τις ανάγκες τους, να καταλαβαίνεις τον τρόπο που σκέφτονται, να έχεις κατά νου από πού προέρχονται. Κάποιοι μπορούν να αντέξουν άλλοι όχι. Ο Scottie μάλλον το χρειαζόταν όλο αυτό για να βρει μέσα του το δίκιο που έψαχνε”, σχολιάζει ο Jackson, ο οποίος φυσικά εμπιστεύτηκε τον “ινδιάνο” με την επιστροφή του στα παρκέ.

Από τη δική του μεριά, ο Τζόρνταν θυμάται: “Ήταν λάθος αυτή η απόφασή του. Μπορούσε να κάνει την εγχείρηση μόλις τελείωσε η σεζόν και να είναι έτοιμος για την επόμενη. Αυτό που προσπαθούσε να κάνει ήταν να αναγκάσει τον μάνατζερ να αλλάξει το συμβόλαιο και ο Τζέρι δεν θα το έκανε αυτό. Οπότε τώρα έπρεπε να αρχίσω την σεζόν ξέροντας ότι ο Σκότι δεν θα ήταν εκεί. Έπρεπε να βρω τον τρόπο να συνεχίσω να κερδίζω”.

“Όποιος μιλούσε για τον Τζόρνταν πρέπει να μιλάει και για τον Scottie Pippen. Δεν θα είχα κερδίσει τίποτα χωρίς εκείνον στο πλευρό μου. Ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ”, λέει ακόμη ο MJ. 

Από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (20/4), στο Netflix είναι διαθέσιμα τα δύο πρώτα επεισόδια του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ ‘Last Dance’, για την τελευταία σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν στους Chicago Bulls. Το Netflix θα έχει δύο επεισόδια στις 20/4, δύο στις 27/4, δύο στις 4/5, δύο στις 11/5 και τα τελευταία δύο στις 18/5, όλα από τις 10 π.μ. κι έπειτα.

Πηγή: news247.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved