H Χάρις Αλεξίου σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση: “Είπα ότι δεν μου αξίζει να συνεχίσω, δεν είμαι η μόνη που αποσύρεται”

POP UP TEAM
/
15 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η Χάρις Αλεξίου σε μια ακόμα συγκλονιστική εξομολόγηση για τη φωνή της.

 Την πρώτη μεγάλη της συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και το “Ενώπιος ενωπίω”, έδωσε η Χάρις Αλεξίου μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από το τραγούδι. Η σπουδαία ερμηνεύτρια μίλησε για την αίσθηση που δημιούργησε η είδηση αλλά εξέφρασε και την έκπληξή της για την έκταση που πήρε.

“Δεν ξέρω γιατί πήρε τόσο μεγάλη έκταση. Με συγκλόνισε αυτή η αντίδραση, η απάντηση του κόσμου γιατί δεν είμαι η μόνη που σιγά-σιγά αποσύρομαι. Είναι κάτι πολύ φυσικό αυτό. Φέτος κλείνω πενήντα χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και ανήκω σε μια γενιά που κρατάει ακόμα πολύ γερά. Αυτή είναι και η μαγεία του τραγουδιού, του καλλιτέχνη, πως ο χρόνος δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο” είπε στον συνομιλητή της.

xaral5

Όταν …έσπασε η φωνή της
Όσον αφορά τα αισθήματα που είχε όταν πήρε την απόφαση η σπουδαία καλλιτέχνης είπε: “Δεν θα το νιώθατε εάν δεν σας το έλεγα. Αυτό που ένιωσα ότι δεν ανταποκρινόταν η φωνή μου πάντοτε έτσι όπως θα ήθελα, είναι κυρίως στο live, γιατί το live είναι εκείνη η στιγμή, δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα και δεν μου άρεσε”. 

Ύμνος στον Σταύρο Ξαρχάκο
Ακόμα, η Χάρις Αλεξίου -με απόλυτη ειλικρίνεια- αναφέρθηκε και στο τελευταίο live της πλάι στον Σταύρο Ξαρχάκο:

“Έχω την τύχη να έχω κάνει το τελευταίο μου live, με τον μεγάλο μας δάσκαλο και μαέστρο, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Η τελευταία μου μουσική υπόκλιση ήταν πλάι του. Αυτός ο άνθρωπος δεν αφήνει να περάσει τίποτα έτσι για να βγάλει ένα αποτέλεσμα συγκλονιστικό. Του το είπα: “Σταύρο μου, δεν γίνεται εσύ να βάζεις τόσο ψηλά τον πήχη και εγώ να μπαίνω παρακάτω, δεν θα συνεχίσω”. Όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτή την ωραιότητα του αποτελέσματος και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όσα σου έχει δώσει η δουλειά σου, δεν γίνεται να μην το δεις”.

xarisal2

Πένθησα για τη φωνή μου
Αφορμή για αυτό τον αποχαιρετισμό έδωσε η κυκλοφορία του δίσκου της τα Τραγούδια της ξενιτιάς με δέκα ερμηνείες της σε τραγούδια που ήταν ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα και ήταν 30 χρόνια στα συρτάρια και μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Μιλώντας για την οικογένεια και τις μουσικές της αναμνήσεις η Αλεξίου ομολόγησε το πρόβλημα που έχει με τη φωνή της κάνοντας μια γενναία και σπάνια δημόσια δήλωση και ενθυμούμενη τον Θάνο Μικρούτσικο με τον οποίο υπήρξαν συνοδοιπόροι και αδερφικού φίλοι. “Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα. Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω.”

http://youtu.be/QHK4XNMdEwM

Μια καριέρα ανεπανάληπτη
Πολύ λίγοι έχουν κάνει καριέρα σαν της Χαρούλας στο ελληνικό τραγούδι. Η Χαρούλα έχει πει κυριολεκτικά τα πάντα. Και δεν τα έχει “πει”, τα έχει σαρώσει. Οι νεότερες τραγουδίστριες θα έδιναν το ένα τους χέρι για να έχουν πει το ένα δέκατο από όσα τραγούδησε, να έχουν συνεργαστεί έστω και με έναν από αυτούς που συνεργάστηκε.

Να έχουν στην ελληνική μουσική το λαμπρό ρεπερτόριο της Χαρούλας. Στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του 1970, έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά είτε σε μουσικές σκηνές, πίστες και συναυλίες: Μάνο Λοΐζο, Αθηναϊκή Κομπανία, Μανώλη Ρασούλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αντώνη Βαρδή, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργο Νταλάρα, Άννα Βίσση, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Νικόλα Άσιμο, Γιώργο Ζαμπέτα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννη Σπανό, Θάνο Μικρούτσικο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Σπάθα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Χατζή και πολλούς άλλους.

Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Παρότι η ίδια δε συνηθίζει να αναφέρεται στις πωλήσεις των δίσκων της, σύμφωνα με την έρευνα του Πέτρου Δραγουμάνου η Χάρις Αλεξίου είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved