10 πράγματα που κάνουμε από αγάπη αλλά βλάπτουν τη σχέση μας

POP UP TEAM
/
9 Δεκεμβρίου, 2022

Οι σχέσεις πάντα έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, όσο ερωτευμένοι και αν είμαστε, όσο και αν ταιριάζουμε και όσο και αν επιθυμούμε ένα όμορφο μέλλον με τον σύντροφό μας, τα πράγματα δεν αποκλείεται να εξελιχθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι πιστεύαμε στην αρχή. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια της σχέσης και τα οποία της προκαλούν φθορά. Ενίοτε είναι προφανή: Για παράδειγμα, μια απιστία ή η αδιαφορία μας για τα συναισθήματα του άλλου, ακόμη και αν μας συγχωρεθούν, δεν μπορούν παρά να δημιουργήσουν ρήγματα. Άλλοτε, όμως, πρόκειται για κινήσεις που κάνουμε πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο κάνουμε καλό στη σχέση. Τα παρακάτω λάθη είναι τα πιο διαδεδομένα αυτής της κατηγορίας.

Δέκα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε από αγάπη

1. Κάνετε τον σύντροφό σας απόλυτη προτεραιότητα

Είναι σημαντικό ο ένας σύντροφος να στηρίζει τον άλλο, όμως εξακολουθείτε να είστε δυο αυτόνομες προσωπικότητες, με ξεχωριστές ανάγκες και ενδιαφέροντα. Αν ρίχνετε όλο το βάρος σας σε εκείνον, κάποια στιγμή θα εξαντληθείτε ή εκείνος θα αισθανθεί ότι είστε φορτική και η σχέση θα λήξει.

2. Προσπαθείτε να τον αλλάξετε

Ίσως ο στόχος σας είναι να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τη ζωή με ποιο υγιή τρόπο. Όμως αυτή η πρακτική δεν είναι δίκαιη για κανέναν. Άλλωστε κανείς δεν αλλάζει αν δεν το επιθυμήσει ο ίδιος, και ακόμη και έτσι η δουλειά που απαιτείται να κάνει με τον εαυτό του είναι πολύ σκληρή.

3. Βιάζεστε να συγκατοικήσετε

Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να μείνουν μαζί μετά από ελάχιστους μήνες σχέσης. Μπορεί να κοιμάστε μαζί κάθε βράδυ και να φαίνεται πως ταιριάζετε άψογα, όμως είναι αναγκαίο να περιμένετε τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προχωρήσετε σε ένα τόσο μεγάλο βήμα. Δυστυχώς, η χημεία δεν εγγυάται πως η σχέση θα αντέξει στο χρόνο.

4. Συμβιβάζεστε διαρκώς

Οι υγιείς συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι. Ωστόσο, όταν γίνονται μονίμως από τη μία πλευρά, δημιουργούνται αισθήματα αδικίας τα οποία συσσωρεύονται και ασκούν πίεση. Επιπλέον, οι διαρκείς συμβιβασμοί εντέλει θα σας κάνουν να νιώσετε ότι χάνετε τον εαυτό σας, από τη στιγμή που σχεδόν ποτέ δεν έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτά που θέλετε πραγματικά.

5. Πιστεύετε ότι είναι τέλειος

Είναι απολύτως φυσιολογικό στην αρχή της σχέσης να πιστεύετε πως έχετε απέναντί σας τον ιδανικό άνθρωπο. Ωστόσο, κανείς δεν είναι τέλειος. Όταν εκείνος κάνει κάποιο λάθος και απομυθοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να απογοητευτείτε. Και αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν από τους δύο.

6. Έχετε στρατηγική

Αυτή η συμπεριφορά ίσως είναι ο κανόνας, ειδικά για ζευγάρια μικρότερης ηλικίας: Στην αρχή της σχέσης, είτε ο ένας είτε και οι δύο, κάνουν τον «δύσκολο» ή κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, προκειμένου ο άλλος να τους διεκδικήσει και να έχουν το πάνω χέρι στη σχέση. Δεν θα σας πούμε ψέματα. Λειτουργεί. Όμως μια σχέση που ξεκινά με τόσο δράμα, είναι μάλλον απίθανο να καταλήξει ήρεμη και ισορροπημένη στην πορεία.

7. Δεν τσακώνεστε

Παραδεχτείτε το. Αποκλείεται να μην έχετε ούτε ένα παράπονο. Απλώς προσπαθείτε να αποφύγετε τη σύγκρουση και σπρώχνετε πράγματα κάτω από το χαλάκι. Κάποια στιγμή, όμως, το ποτήρι θα ξεχειλίσει και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

8. Λέτε «λευκά» ψέματα

«Όχι, δεν ήταν μαζί μας ο Στέφανος χθες». Ακόμη και αν δεν είχατε κανένα σκοπό να απατήσετε τον σύντροφό σας και ξέρετε πως η παρουσία του εν λόγω Στέφανου θα τον ενοχλούσε, σκεφτείτε πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα αν το μάθει από κάποιον άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη του μετά από ένα ψέμα.

9. Γκρινιάζετε για το παραμικρό

Ναι, είναι λάθος να μη μιλάτε για αυτά που σας ενοχλούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαμαρτύρεστε για τα πάντα. Αν κάτι είναι ασήμαντο και δεν αποτελεί μέρος ενός αρνητικού μοτίβου συμπεριφοράς, προσπαθήστε να το αφήσετε ασχολίαστο ή να το θίξετε με χιούμορ. Αλλιώς, ίσως η αλληλεπίδρασή σας ταυτιστεί με τα δυσάρεστα συναισθήματα.

10. Νιώθετε υπεύθυνη για την ευτυχία του

Φυσικά και θέλετε να είναι ευτυχισμένος. Και φυσικά και μπορείτε να κάνετε πράγματα για να τον βοηθήσετε σε αυτό. Όμως εντέλει πρόκειται για μια δική του ευθύνη απέναντι στον εαυτό του. Αν δεν το λάβετε υπόψη σας, από τη μία πλευρά εκείνος θα νιώθει ότι τον αντιμετωπίζετε σαν μωρό και από την άλλη σταδιακά θα καταστρέψετε και την προσωπική σας ευτυχία.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved