Bettie Page: Η πρώτη γυναίκα που «ανέβηκε» στους τοίχους των ανδρών του κόσμου

POP UP TEAM
/
13 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

H θεά που ξεκίνησε επίσημα τον θεσμό του pin up girl.

Πολύ πριν από το ίντερνετ τα pin up girls ήταν εκείνα που εκτόξευσαν τη λίμπιντο του ανδρικού πληθυσμού στα ύψη, κατεδάφισαν τα γιγαντιαία τείχη των taboo της δεκαετίας του 1950 και έφεραν το σεξ λίγο πιο κοντά στον άνθρωπο και στην κοινωνία, απομυθοποιώντας το.

Αφίσες γυναικών με πολύ ή καθόλου ρούχα θα κοσμούσαν από εκείνη τη στιγμή και για δεκαετίες του τοίχους των δωματίων εκατοντάδων εφήβων ανδρών.

Αν έχεις πάει ποτέ σε μηχανουργείο αυτοκινήτων τότε ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε.

betpage6

Οι γυναίκες που κοσμούσαν τα ντουβάρια έμελλε να γαλουχήσουν γενιές και γενιές ανδρών στο πέρασμα των δεκαετιών από το 1950 και μετά.

Η Bettie Page γεννήθηκε το 1923 στις 22 Απριλίου στο Nashville του Τενεσί. Το ολόκληρο όνομα της ήταν Betty Mae Page.

Για μία ολόκληρη ζωή η Bettie είχε πρόβλημα με την ομιλία της και πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της εφηβείας της με το να προσπαθεί να μιλάει λίγο πιο σωστά.

Όλοι την κορόιδευαν και τις έλεγαν πως μιλούσε πολύ «βλάχικα» για να γίνει μοντέλο. Εκείνη όμως δεν το έβαλε κάτω.

bettiepage2

Φυσικά τότε δεν υπήρχαν στη showbiz τύποι σαν τον Woody Harrelson και τον Matthew McConaughey, οι οποίοι και έκαναν την νότια Αμερικάνικη προφορά σήμα κατατεθέν.

H Bettie Page ξεκίνησε λίγο αργά να έχει επιτυχία στην καριέρα της σαν μοντέλο φωτογραφιών. Συνήθως οι κοπέλες σαν και την Bettie μέχρι τα 22 είχαν κάνει μία σημαντική καριέρα αλλά εκείνη τα κατάφερε να γίνει γνωστή στα 27 της.

Σαν έφηβη η Bettie δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνει για ψώνια και να αγοράζει προϊόντα ομορφιάς, κι έτσι αναγκαζόταν να ράβει μόνη της τα ρούχα που φωτογραφιζόταν και να φτιάχνει το πρόσωπο της με εντελώς δικούς της τρόπους.

Αυτό όμως ήταν τελικά που την έκανε ξεχωριστή στο ανδρικό κοινό.

Η επιρροή της στην σύγχρονη pop κουλτούρα είναι τόσο μεγάλη κι έντονη που οι επιστήμονες της NASA έχουν ονομάσει προς τιμήν της έναν ολόκληρο πλανήτη, ο οποίος λέγεται 184784 Bettiepage.

Το πρώτο φιλμ στο οποίο η Bettie έκανε την πρεμιέρα της και σαν ηθοποιός ήταν το Striporama, μία burlesque ταινία από το 1953. Και η πρώτη της πρωταγωνιστική θέση ήταν στο μικρό φιλμ Τeaser Girl in High Heels.

Η Bettie άρχισε να γίνεται πολύ διάσημη όταν ξεκίνησε να παίρνει μέρος στα λεγόμενα «Camera Clubs», τα οποία ήταν μαγαζιά που μέσα τους μπορούσες να δεις γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών. Οι φωτογραφίες φυσικά έμεναν μέσα στο μαγαζί και απαγορευόταν να δημοσιευτούν έξω από αυτό.

Η Bettie Page είχε κι άλλη πρωτιά στην καριέρα της. Ήταν η πρώτη γυναίκα που άφησε αφέλειες. Έφτιαχνε μόνη της τα μαλλιά της σε όλη της τη ζωή. Η ίδια υποστήριζε πως έχει πολύ πλατύ κούτελο και οι αφέλειες την βοηθούσαν να το κρύψει επιμελώς.

Στα φιλμ που γύρισε με τον σκηνοθέτη Irving Klaw η Bettie Page ήταν η πρώτη που έκανε πράξη το φετίχ του bondage.

Η Bettie Page ήταν γνωστή και με το παρατσούκλι «Queen of Bondage».

Όταν την ρωτήσανε μετά από πολλά χρόνια αν η ίδια είχε το συγκεκριμένο φετίχ εκείνη απάντησε πως δεν την ενδιέφερε καθόλου το bondage στην προσωπική της ζωή και πως όλα είχαν γίνει γιατί έπαιζε ένα ρόλο και τίποτε άλλο.

Μετά την πολύ επιτυχημένη της καριέρα σαν μοντέλο Pin up η Bettie Page το έριξε στην θρησκεία. Έγινε μάλιστα τόσο φανατική με τον θεό που η ίδια πήγε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει θεολογία.

bettiepage

Την δεκαετία του 1980, όταν το revival των Pin up girl ήταν στα πολύ πάνω του, η Page ζούσε μέσα στην φτώχεια και στην παράνοια, μιας και έπασχε από σχιζοφρένεια. Η ίδια δεν είχε ιδέα πως η δουλειά που είχε κάνει την δεκαετία του 1950 είχε τόση μεγάλη απήχηση το 1980.

Η Bettie Page πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2006. H προσφορά της στον κόσμο των ερωτικών φωτογραφιών είναι απεριόριστη και η μορφή της έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό εκατομμυρίων ανδρών μέσα στις εποχές.

 http://youtu.be/uN9Ei_ap6FM

 

Με πληροφορίες από Ratpack.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved