Βασίλισσα Ελισάβετ: H μητέρα της την ζήλευε τρελά γιατί της “έκλεψε” την εξουσία και τα προνόμια

POP UP TEAM
/
24 Ιουλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η βασιλομήτωρ ζήλευε την Ελισάβετ γιατί πίστευε ότι της “έκλεψε” όλη τη “δύναμη και τα προνόμια” που είχε ως βασίλισσα.

 Η περίεργη σχέση της Βασίλισσας Ελισάβετ με τη μητέρα της αποκαλύπτεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο The Private Lives of the Windsors. Μεταξύ των διαφόρων λεπτομερειών για τη βασιλική οικογένεια, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ιδιαίτερη σχέση που είχε η Ελισάβετ με τη μητέρα της.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ντοκιμαντέρ, η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ενέκρινε τον “επικίνδυνα προοδευτικό” πρίγκιπα Φίλιππο για σύζυγο της Ελισάβετ και ζήλευε την κόρη της που της “έκλεψε” όλη τη “δύναμη και τα προνόμια” όταν έγινε βασίλισσα.

motherelis45

 Ο… επικίνδυνος Φίλιππος
Η βασιλομήτωρ και ο σύζυγός της Βασιλιάς Γεώργιος, είχαν εξαρχής αντιρρήσεις με την απόφαση της κόρης τους Ελισάβετ να παντρευτεί τον Πρίγκιπα Φίλιππο καθώς δεν τον ενέκριναν επειδή τον θεωρούσαν “επικίνδυνα προοδευτικό” για την οικογένεια.

Η βασιλομήτωρ, η οποία πέθανε το 2002 σε ηλικία 101 ετών, ανησυχούσε για την είσοδο του Φιλίππου στην οικογένεια και τον έβλεπε ως “εχθρό” επειδή δεν της άρεσε να συναγωνίζεται για την προσοχή της κόρης της, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, που προβάλλεται την επόμενη Δευτέρα στο κανάλι Smithsonian, ισχυρίζεται ότι η βασιλομήτωρ ήθελε πάντα να γίνεται το δικό της και ήταν δυσαρεστημένη όταν έπρεπε να αφήσει έναν τρίτο, τον πρίγκιπα Φίλιππο, να εισχωρήσει στον στενό οικογενειακό κύκλο της, επειδή εκείνος “αμφισβήτησε την εξουσία της ως μητέρα της οικογένειας”.

elifil

Η βασιλομήτωρ ζήλευε την κόρη της
Ακόμα, το ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι η βασιλομήτωρ ζήλευε την κόρη της όταν ανέβηκε στο θρόνο επειδή όλη η “δύναμη και τα προνόμια” που είχε ως βασίλισσα πέρασαν από την ίδια στην νέα μονάρχη, δηλαδή την κόρη της.

Η ιστορικός και βιογράφος καθηγήτρια Jane Ridley εξηγεί ότι η Αυτού Μεγαλειότητα απαιτούσε να λαμβάνει τα τηλεγραφήματα του foreign office του παλατιού ακόμα και όταν δεν ήταν πια βασίλισσα η ίδια, κάτι που σημαίνει ότι ασκούσε μεγαλύτερη επιρροή από οποιαδήποτε άλλη βασίλομήτωρ πριν από αυτήν.

Αλλά το σημαντικότερο εμπόδιο στην ισχύ της αποτέλεσε ο ίδιος ο γαμπρός της, εξηγεί η Ridley: “Η βασιλομήτωρ τον θεωρούσε εχθρό της και είχε μεγάλη κόντρα με την κόρη της για αυτό το θέμα”.

Έχασε τα προνόμιά της όταν πέθανε ο Βασιλιάς
Ο Christopher Warwick, βασιλικός βιογράφος εξηγεί επίσης στο ίδιο ντοκιμαντέρ πώς ο θάνατος του συζύγου της την άφησε χωρίς τα μεγάλα προνόμια της θέσης που είχε μέχρι τότε. Ήταν ακόμα αρκετά νέα, αν αναλογιστούμε ότι ο Βασιλιάς πέθανε στα 56 του και τότε η σύζυγός του ήταν 51 ετών.

“Τότε ένιωσε ότι την απέκλεισαν ξαφνικά από τη θέση ισχύος της βασίλισσας που τόσο αγαπούσε. Δεν της άρεσε το γεγονός ότι από βασίλισσα έγινε βασιλομήτωρ και ζήλευε την κόρη της που της πήρε τη θέση” εξηγεί ο βιογράφος.

Εκαναν πίσω και δέχτηκαν τον Φίλιππο
Αρκετά χρόνια πριν τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου, όσο κι αν οι γονείς της Ελισάβετ δεν ενέκριναν τον Πρίγκιπα Φίλιππο, η κόρη τους ήταν αποφασισμένη να τον παντρευτεί.

“Η βασιλική οικογένεια ήθελε να κρατήσει την Ελισάβετ μακριά από τον πρίγκιπα Φίλιππο, καθώς ήταν πολύ αφοσιωμένη σε αυτόν και ήταν αποφασισμένη να τον παντρευτεί, αν και ίδια είχε αρκετές ανησυχίες για την καταλληλότητά του”.

Τελικά, οι γονείς έκαναν πίσω και αποδέχτηκαν τον Φίλιππο ως τον νέο γιο της οικογένειας.

elismikr

 Ο Φίλιππος απομάκρυνε την Ελισάβετ από την οικογένεια

Ως νεόνυμφος, ο Φίλιππος έδειξε την επιθυμία του να απομακρυνθεί από τον αυστηρό βασιλικό κλοιό και να ανοίξει το δικό του δρόμο για το μέλλον μαζί με τη γυναίκα του, η οποία τότε αποκαμακρύνθηκε από την οικογένεια. Όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνους.

Καθώς η υγεία του Βασιλιά δεν πήγαινε καλά, η βασίλισσα ανέλαβε τα περισσότερα από τα καθήκοντά του, αλλά όταν πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1952, έπρεπε να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποσυρθεί στο Balmoral, ενώ η κόρη της πήρε τη θέση της στο προσκήνιο ως η νέα βασίλισσα της Αγγλίας. Μια εξέλιξη με την οποία δεν συμφιλιώθηκε ποτέ η βασίλισσα η οποία έγινε βασιλομήτωρ και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα προσπαθώντας να κλέψει την προσοχή από την κόρη της όποτε της δινόταν η ευκαιρία.

gamoselisav

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved