6 βήματα για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου

POP UP TEAM
/
26 Ιουνίου, 2021

Θα ήθελες να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Δοκίμασε τις συμβουλές που σου προτείνουμε.

Πιστεύεις ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για σένα εάν είχες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Βλέπεις ανθρώπους που δείχνουν πολύ σίγουροι για τον εαυτό σου και λυπάσαι που δεν είσαι σαν αυτούς; Καταρχάς, καλό είναι να διευκρινίσουμε τι είναι η αυτοπεποίθηση. Μια αρκετά ακριβής ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για την πίστη που έχει κάποιος στις ικανότητες και την κρίση του ή η πεποίθηση ότι έχει όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις καθημερινότητας. Η αυτοπεποίθηση βοηθάει έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του ή να κυνηγήσει όσα θέλει στη ζωή.

Πώς θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Εάν νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση υπάρχει τρόπος να την αυξήσεις. Όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια και δεν πρόκειται να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να κατανοήσεις τον τρόπο σκέψης σου, να αφουγκραστείς τα συναισθήματα και να εξετάσεις τον τρόπο συμπεριφοράς σου, αλλά και το πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να ακούς αυτή τη φωνή μέσα σου που συνεχώς τονίζει τις αδυναμίες και τα εμπόδια και σε σταματάει από το να προσεγγίσεις τους στόχους σου.

Σκέψου, για παράδειγμα, ότι μπαίνεις σε ένα χώρο και αμέσως σκέφτεσαι “δεν ξέρω κανέναν, σίγουρα δείχνω σαν χαζή, όλοι με κοιτάζουν, δεν ξέρω τι να κάνω τα χέρια μου”… Οι σκέψεις αυτές είναι αναμενόμενο να προκαλέσουν αισθήματα άγχους που θα επηρεάσει και τη συμπεριφορά σου (π.χ. θα “κρυφτείς” σε μια γωνία και δεν θα μιλάς σε κανέναν).

Αντίθετα, εάν μπαίνοντας στον ίδιο χώρο σκεφτείς “δεν ξέρω κανέναν οπότε ας εντοπίσω κάποιον που είναι κι αυτός μόνος του και να πάω να του μιλήσω”, θα νιώθεις κάποιο στρες αλλά όχι στην ένταση που υπάρχει στην πρώτη περίπτωση. Κι επιπλέον, αντί να συνεχίσεις να παραμένεις στο χώρο μόνη σου είναι πιο πιθανό να βρεθείς με παρέα.

Βήμα 1ο: Κάνε πρόβα
Όταν γνωρίζεις ότι πρόκειται να βρεθείς σε μια κατάσταση που θα νιώθεις άβολα, σκέψου πρώτα τι μπορεί να γίνει, σαν να βλέπεις μια ταινία στο μυαλό σου. Αναρωτήσου ποιες είναι οι σκέψεις σου για τη συγκεκριμένη κατάσταση και πώς μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο θετικό, όπως στο παράδειγμα που αναφέραμε.

Βήμα 2ο: Μίλα όμορφα για τον εαυτό σου

Σκέψου όλα τα θετικά χαρακτηριστικά σου και πες τα στον εαυτό σου. Πες “είμαι ευγενική και μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους”, “Είμαι πολύ καλή στη δουλειά μου”, “Οι φίλοι μου με αγαπούν”. Μπορείς ακόμα και να γράψεις τέτοιες φράσεις σε ένα σημειωματάριο και να τις διαβάζεις κάθε πρωί ώστε να σου υπενθυμίζουν όλα αυτά για τα οποία αξίζει να έχεις αυτοπεποίθηση.

Βήμα 3ο: Φόρεσε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα
Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου στη στιγμή είναι να φορέσεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου.

Βήμα 4ο: Μάθε να μιλάς
Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση μιλούν σιγανά με αποτέλεσμα οι άλλοι να μην μπορούν να τους παρακολουθήσουν, κάτι που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αφού τότε το άτομο σκέφτεται ότι δεν αξίζει να ακούσει κανείς αυτά που λέει. Εξασκήσου στο να μιλάς δυνατά και καθαρά όταν είσαι με τους φίλους σου ή ακόμα και μόνη σου μπροστά σε έναν καθρέφτη. Είναι μια άσκηση που θα πρέπει να κάνεις τακτικά.

Βήμα 5ο: Εστίασε στα θετικά
Δώσε βάση περισσότερο στα δυνατά σου στοιχεία και λιγότερο στις αδυναμίες σου. Αυτό είναι επίσης κάτι που θα επηρεάσει με τη σειρά του το πώς νιώθεις και κατά συνέπεια πώς συμπεριφέρεσαι.

Βήμα 6ο: Κάνε κάθε μέρα αυτή την άσκηση
Κάθε βράδυ πριν πέσεις για ύπνο γράψε σε ένα χαρτί τρία πράγματα που έκανες μέσα στη μέρα και πιστεύεις ότι τα έκανες αρκετά καλά ώστε να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved