8 βήματα για να ξαναχτίσεις τη σχέση σου μετά την απιστία

POP UP TEAM
/
14 Οκτωβρίου, 2020

Υπάρχει πιθανότητα να τη σώσεις;

Στην πραγματικότητα, το μόνο που θέλεις είναι να του καρφώσεις το τακούνι στο μάτι, να του φέρεις τη φρυγανιέρα στο κεφάλι ή να τον πατήσεις με το αυτοκίνητο. Τι γίνεται όμως εάν βαθιά μέσα σου εύχεσαι, ελπίζεις ή νιώθεις την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεράσετε αυτή την (ας την πούμε) άτυχη στιγμή και να είστε ξανά μαζί; H δρ, Rita M. Demaria, στο βιβλίο της 7 Stages of Marriage αποκαλύπτει ποια είναι η σωστή στρατηγική για να επουλώσεις την πληγή που προκάλεσε στη σχέση σας η απιστία και να συνεχίσετε μαζί (ή και όχι) τη ζωή σας.

Ρώτησε ό,τι θέλεις να μάθεις
Στην αρχή μπορεί να αισθάνεσαι ότι πρέπει να ξέρεις κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Κάθε πότε τη συναντούσε; Πότε ακριβώς ξεπέρασαν τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τους φίλους από τους εραστές; Πού έκαναν σεξ; Πόσες φορές; Πότε; Πόσα χρήματα ξόδεψε για πάρτη της; Ποιος άλλος γνωρίζει για τη σχέση τους; Σταδιακά, το ενδιαφέρον σου θα στραφεί περισσότερο στα συναισθήματα του συντρόφου σου και όλες αυτές οι… τεχνικές πληροφορίες δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο οι λόγοι που τον οδήγησαν να κάνει αυτή τη σχέση κι αν υπήρξε κάτι που έλειπε από τη δική σας και τον έκανε να το αναζητήσει αλλού. Σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεσαι, έχεις κάθε δικαίωμα να γνωρίζεις, γι’ αυτό κάνε όσες ερωτήσεις θέλεις.

Προσπάθησε να συγκρατήσεις την οργή σου
Θέλεις να φωνάξεις, να κλάψεις, να ουρλιάξεις, όμως η έντονη έκφραση των συναισθημάτων σου θα εμποδίσει το σύντροφό σου να προβεί σε όλες τις αποκαλύψεις που είναι απαραίτητες εάν θέλετε να ξεπεράσετε αυτή την κρίση. Εάν θέλεις πραγματικά να ξέρεις την αλήθεια -και να αποκτήσεις μέσα από αυτή τη δοκιμασία μια πιο ισχυρή σχέση μαζί του- θα πρέπει να δείξεις συμπάθεια και για τα δικά του αισθήματα. Για να τον κάνεις να ανοιχτεί πραγματικά απέναντί σου δεν θα πρέπει να νιώθει ότι κάθε φορά του επιτίθεσαι και με μια νέα σειρά από κατηγορίες. Διαφορετικά, θα φοβάται (με το δίκιο του) ότι κάθε καινούρια πληροφορία που θα σου δώσει απλά θα προκαλέσει ένα νέο μαραθώνιο κατηγοριών και απειλών. Ανά πάσα στιγμή νιώσετε ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση με ψυχραιμία, θα πρέπει να σταματάτε τη συζήτηση για να τη συνεχίσετε όταν θα είστε ήρεμοι.

Βάλε ένα χρονικό όριο στο πόσο θα συζητήσετε για την “παράνομη” σχέση
Ορίστε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχετε στη διάθεσή σας, για παράδειγμα, 20 ή 30 λεπτά για να πείτε όσα πρέπει να ειπωθούν για το θέμα. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να αφήσετε αυτό που έγινε να κάνει κατάληψη στη σκέψη και τη ζωή σας. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτού του χρόνου μη διστάσεις να ρωτήσεις ό,τι ακριβώς θέλεις να ξέρεις, ώστε να μην αφήνεις εκκρεμότητες που μπορεί να γίνουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα βασιστεί στο μέλλον η ανασφάλειά σου.

Περίμενε ότι θα υπάρξουν αναπάντεχες εξελίξεις: Μην ξαφνιαστείς εάν ο σύντροφός σου εκφράσει θυμό για σένα ή σε κατηγορήσει ότι τον οδήγησες στην απιστία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να εστιάζεις στην άλλη σχέση καθαυτή.

Μίλησε για το πώς νιώθεις
Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εξέλιξη έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις. Πιθανότατα αισθάνεσαι απογοητευμένη, προδομένη, θυμωμένη και λυπημένη. Εξωτερικεύοντας αυτά τα συναισθήματα βοηθάς να ανοίξει ένα παράθυρο στη σχέση σας για να έρθετε πιο κοντά, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλεις στο να χτιστεί ένας τοίχος ανάμεσα σε εκείνον και την “άλλη”.

Μη βιαστείς να δώσεις άφεση αμαρτιών
Είναι απαραίτητο να περάσεις μέσα από τον πόνο και το θυμό για να μπορέσεις να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Μην προσπαθήσεις να προσπεράσεις αυτά τα στάδια και να φτάσεις εύκολα στο “δεν-έγινε-και-τίποτα”.

Ζήτησε υποστήριξη
Οι φίλοι σου, η οικογένειά σου, ακόμα και μια ομάδα ψυχοθεραπείας θα σε βοηθήσει να μη νιώθεις ότι περνάς μόνη σου αυτή τη δοκιμασία.

Περάστε χρόνο μαζί χωρίς να μιλάτε για το θέμα
Θυμηθείτε πώς είναι να είστε ξανά φίλοι, σύντροφοι και εραστές, κάνοντας πράγματα που πάντα απολαμβάνατε μαζί.

Συγχώρεσέ τον (αλλά μόνο όταν νιώσεις έτοιμη να το κάνεις)
Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, δεν θα ξεχάσεις ποτέ το γεγονός ότι σε απάτησε. Όμως αυτές οι τόσο επώδυνες τώρα αναμνήσεις θα ξεθωριάσουν με το πέρασμα του χρόνου. Η συγχώρεση θα σου επιτρέψει να συμφιλιωθείς ξανά με το σύντροφό σου. Θα αισθανθείς έτοιμη να κάνεις αυτό το βήμα και να αφήσεις πίσω σας τα αρνητικά συναισθήματα όταν διαπιστώσεις ότι εκείνος είναι απολύτως ειλικρινής απέναντί σου και μπορείς να τος εμπιστευτείς ξανά.

Με πληροφορίες από madame figaro

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved