16χρονη μαθήτρια στη Φιλανδία ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού για μία μέρα

POP UP TEAM
/
15 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, η 34χρονη Σάνα Μάριν της Φιλανδίας, παρέδωσε την πρωθυπουργική καρέκλα της σε ένα 16χρονο κορίτσι, την έφηβη Άνα Μούρτο για 24 ώρες.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC η Μούρτο δεν θα μπορεί να εισηγηγεί νομοσχέδια αλλά θα μιλήσει με αρκετούς πολιτικούς μέσα στην ημέρα πρωθυπουργίας της προκειμένου να συζητήσει τη θέση της νεάς γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικά στην τεχνολογία.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που η Φινλανδία λαμβάνει μέρος στο «Girls Takeover» της Plan International, που επιτρέπει σε εφήβους από χώρες σε όλο τον κόσμο να μπουν στη θέση ηγετών στην πολιτική και άλλους τομείς, για μια ημέρα.

Η ενέργεια εστιάζει φέτος την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνολογικών ευκαιριών για κορίτσια, με τις Κένυα, Περού, Σουδάν και Βιετνάμ να συγκαταλέγονται στις χώρες που θα κάνουν αντίστοιχα τις δικές τους «ανταλλαγές».

«Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλώ εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το “Girls’ Takeover” να μην ήταν πλέον απαραίτητες», ανέφερε η Aava Murto στην ομιλία της.

«Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων- ούτε πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά καλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», πρόσθεσε.

Η 16χρονη Φινλανδή, που συμμετέχει ενεργά σε καμπάνιες για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκανε αίτηση για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα τελειώσει την ημέρα της συναντώντας την πρωθυπουργό για να συζητήσουν περί ισότητας στην τεχνολογία.

Η Σάνα Μάριν τόνισε την σημασία οι τεχνολογίες να είναι «προσβάσιμες για όλους», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να βαθαίνουν τον ψηφιακό διαχωρισμό μεταξύ χωρών ή κοινωνιών».

 

Πηγή: womatoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved