Αυτοί είναι οι λόγοι απιστίας, σύμφωνα με την ψυχολόγο

POP UP TEAM
/
26 Αυγούστου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Αναγνωρίζεις ότι η απιστία, η παράνομη ερωτική σχέση «ανάβει» τον κόκκινο συναγερμό: κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.

Η Αρετή Καραμανιάν, ψυχολόγος-σύμβουλος Msc, εξηγεί ποιες είναι οι αιτίες της απιστίας.

Θέλεις επιβεβαίωση

Κακά τα ψέματα! Όταν τα χρόνια σου ξεπερνούν τα 40, νιώθεις πως δεν είσαι επιθυμητή επειδή γερνάς. Η μείωση της αυτοπεποίθησης, ο λιγοστός χρόνος για τον εαυτό σου, το σώμα σου που δεν είναι πάντα στα καλύτερά του, ο σύντροφος που δε σου δίνει την απαιτούμενη προσοχή και έχει σταματήσει τις τρυφερότητες και τα κοπλιμέντα. Χρειάζεσαι την επιβεβαίωση ότι παραμένεις θηλυκή και ερωτική.

Πλήττεις

Αποζητάς την ένταση και τον ενθουσιασμό, βαριέσαι μέσα στο γάμο, όλα σου φαίνονται ανιαρά, αφού και ο σύντροφός σου σε θεωρεί δεδομένη και δεν κάνει τίποτα για να νιώσεις πως του είσαι ελκυστική και ότι ενδιαφέρεται για τις επιθυμίες σου. Η σχέση σου έχει κορεστεί και αυτό αφήνει άφθονο χώρο για το τρίτο πρόσωπο. Πολλές φορές νιώθεις μόνη μέσα στην σχέση, ειδικά όταν ο σύντροφός σου είναι απών λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων.

Έχεις πρόβλημα στο σεξ

Είτε γιατί απουσιάζει το ερωτικό πάθος μετά από μακρόχρονη σχέση είτε γιατί υπάρχει οργανικό πρόβλημα στο σύντροφό σου. Όταν υπάρχει κενό στην ηδονή ή αποχή από το σεξ, εύλογα επιδιώκεις να βιώσεις την ολοκλήρωση και το «παιχνίδι» με κάποιον άλλο. Σε βοηθά να αισθάνεσαι ενεργή, ζωντανή και σέξι.

Θέλεις καλό σεξ
Συμβαίνει το σεξ να μη σε ικανοποιεί πια με τον άνθρωπό σου, να μην έχεις οργασμό μαζί του, ή ακόμη να είσαι εθισμένη στο σεξ.

Καταπιέζεσαι

Ο σύντροφός σου απαιτεί διαρκώς πράγματα από εσένα και σε κριτικάρει. Άλλωστε, εκείνος αποφασίζει, εκείνος είναι ο «σωστός»… Όσο ασφυκτικός και πιεστικός γίνεται τόσο περισσότερο ενισχύονται μέσα σου απωθημένα και επιθυμίες, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο των 40. Θέλεις να απολαύσεις τη ζωή όσο ακόμη μπορείς και να αφεθείς σε μια «παράνομη» σχέση στην οποία δε θα σου ζητούν διαρκώς και δε θα σε πνίγουν οι υποχρεώσεις. Κάτι σαν διακοπές.

Θέλεις εκδίκηση

Το έχει κάνει παλαιότερα ή απλά συνεχίζει, χωρίς φυσικά να το παραδέχεται. Το ότι δεν αποδείχτηκε πιστός σε γέμισε απογοήτευση και οργή και σε έβαλε στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με νεότερες ή «ομορφότερες» από εσένα. Θα του το ανταποδώσεις με το ίδιο νόμισμα. Πρόσεχε! Μια παράνομη σχέση με κίνητρο την εκδίκηση ίσως σε πληγώσει ακόμη περισσότερο.

Απλά ερωτεύτηκες

Όταν ο αθώος καφές μετατράπηκε σε παθιασμένο σεξ, ο γάμος σου δεν είχε και πολλά να σου προσφέρει, εκτός από τη συνήθεια. Το φλερτ –ειδικά από κάποιον ένθερμο νεαρό– είναι τονωτικό και ο θαυμασμός του στην προσωπικότητα και την πείρα σου σε απογειώνει. Σε μυεί σε ένα σχεδόν εφηβικό ενθουσιασμό και σε κάνει να νιώθεις πως πετάς στα σύννεφα.

«Να νιώθω ενοχές;»

Όπως επισημαίνει η ειδικός, οι ενοχές που μπορεί να αισθανθείς σχετίζονται άμεσα με την ερμηνεία που δίνεις στην ανάγκη σου για παράλληλη σχέση. Για παράδειγμα, ο βαθύτερος λόγος είναι το ότι θέλεις να καλύψεις τα συναισθηματικά σου κενά, να νιώσεις ελκυστική και ανταγωνίσιμη ή, επειδή απουσιάζει το ερωτικό πάθος, θεωρείς πως κάνεις μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σου; Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μη νιώσεις άσχημα. Ακόμη δυσκολότερα θα αισθανθείς τύψεις αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν από την απιστία του άνδρα σου ή αν αυτός δε σε καλύπτει συναισθηματικά ή σεξουαλικά. Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχεις, γεγονός είναι ότι απιστείς. Μία ή περισσότερες φορές, δεν έχει σημασία. Και έχεις αισθανθεί καλά. Γεμάτη όρεξη για ζωή και αυτοπεποίθηση.

Όμως, αργά ή γρήγορα οι ενοχές θα εμφανιστούν. Μάλιστα, σε αυτό παίζει ρόλο η ανατροφή και τα ηθικά πρότυπα που θέτει ο κοινωνικός περίγυρος, ειδικά για τις γυναίκες. Είναι φυσιολογικό συναίσθημα για μια συμπεριφορά που, ενώ δε δρέπει δάφνες, ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και να ανθεί. Από κει και πέρα, αν γνωρίζεις τις αιτίες που σε κάνουν να απιστείς, μπορείς και να αλλάξεις τη ζωή σου. Έχεις την επιλογή: του ψέματος ή της αλήθειας. Να ζεις, δηλαδή, διπλή ζωή με δικαιολογίες και ψέματα, που θα προβάλλεις ή θα λες ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό ή να αποδεχτείς πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου και τώρα είναι ο καιρός να σηκώσεις τα μανίκια ψηλά και να το παλέψεις.

Είναι η διαδικτυακή… απιστία αιτία διαζυγίου;

Κάποιοι πιθανώς θα κατηγορούσαν το Διαδίκτυο για την έξαρση της «συναισθηματικής» απιστίας, αφού μέσω αυτού ενθαρρύνεται η ανώνυμη, ελεύθερη από δεσμεύσεις ερωτοτροπία και μάλιστα χωρίς τις ενοχές που συνοδεύουν την κρυφή σεξουαλική συνεύρεση. Διότι –και αυτή είναι η άποψη που επικρατεί– απιστία χωρίς σεξ δεν είναι απιστία. Όμως είναι. Όχι μόνο γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε σωματική συνεύρεση, αλλά κυρίως γιατί διατηρείται κρυφά, σχεδόν παράνομα. Το πλεονέκτημα στο Internet είναι ότι η απουσία της σεξουαλικής επαφής περιορίζει τις τύψεις σου για τη διατήρηση μιας ή και περισσότερων παράλληλων σχέσεων. Από την άλλη, οι γνωριμίες μέσα από το πληκτρολόγιο εξάπτουν τη φαντασία, αυξάνουν τις προκλήσεις και κυριολεκτικά ισχύει το ό,τι ήθελε προκύψει. Απλά πατώντας enter…

Μήπως φταίνε τα… γονίδια;

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές του Νοσοκομείου St Thomas, στο Λονδίνο, οι γυναίκες, όσον αφορά τόσο τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων όσο και την τάση για απιστία σε ένα ποσοστό 40% περίπου, επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες. Ειδικά τα γονίδια στα χρωμοσώματα 3, 7 και 20 θα μπορούσαν να είναι αυτά με τη μεγαλύτερη επιρροή. Όμως, δεν αρκούν μόνο αυτά για να σέρνει ο καλός μας το έλκηθρο. Το κοινωνικό περιβάλλον και η ανατροφή παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο επιρρεπείς είμαστε στην απιστία.

 

Με πληροφροίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved