Λιβυκού-Λογοθετίδης: Η σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

POP UP TEAM
/
25 Φεβρουαρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

 Στην ταινία «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» ο Λαλάκης Μακρυκώστας λέει υποψιασμένα: «Πρόσεξε καλά γιατί εγώ δεν τρώω άχυρα» και η κα Μακρυκώστα απαντά: «Το βρίσκω πολύ φυσικό. Άχυρα τρώνε μόνο τ’ άλογα». 

Η Ίλυα Λιβουκού γεννήθηκε ως Αμαλία Χατζάκη στο Ηράκλειο το 1919. Αρχικά ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Έδωσε όμως εξετάσεις και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έκανε και το ντεμπούτο της, το 1947, με το έργο «Ρουί Μπλας» του Βίκτορος Ουγκώ.

Η Λιβυκού, τελειώνοντας το γυμνάσιο είχε παντρευτεί με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη. Από το γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Όταν γνώρισε τον Βασίλη Λογοθετίδη, η Ίλυα Λιβυκού είχε ήδη πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της, και μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της. Την προσωπική σχέση με τον Λογοθετίδη δεν την παραδέχτηκαν ποτέ κανένας εκ των δύο. Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού ήταν πάντα το επίκεντρο της παρέας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μεταξύ όλων όσων την φλέρταραν, εκείνη θα διάλεγε τον μοναχικό και ιδιόρρυθμο Βασίλη Λογοθετίδη;

Από το 1948 ως το 1960 έπαιζε με το Βασίλη Λογοθετίδη. Εγκατέλειψε το θέατρο το 1984. Το 1986, η ηθοποιός δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όταν έχασε από καρκίνο την κόρη της Εύα.

 Έπαιξε σε πολλές ταινίες. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το έργο Οι Γερμανοί ξανάρχονται, του Σακελλάριου (1948). Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες της, σε περισσότερες από 45 ταινίες των Γεωργιάδη, Καραγιάννη, Σκουλούδη και πολλών άλλων σκηνοθετών. Ξεχωρίζουν: «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (1952), «Σάντα Τσικίτα» (1953), «Δεσποινίς ετών 39» (1954), «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ο ζηλιαρόγατος» (1956), «Δελησταύρου και υιός» (1957), «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958).

 Το 1965, απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία «Ένας ντελικανής» του Μανόλη Σκουλούδη.

 Η Ίλυα Λιβυκού είχε συμμετάσχει, επίσης, σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές και αργότερα τηλεοπτικές.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2002, σε ηλικία 83 ετών, μόνη της στην Κυψέλη, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στην Καισαριανή δίπλα από την αγαπημένη της κόρη.

http://youtu.be/F9zxJo3MMqs

 

 

 

via womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved