Aμυγδαλοβούτυρο και Φυστικοβούτυρο: Πώς να φτιάξεις μόνος σου τέλεια βούτυρα από ξηρούς καρπούς

POP UP TEAM
/
29 Ιουνίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Ας δούμε δύο πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις το δικό σου αμυγδαλοβούτυρο και φυστικοβούτυρο και θα βρίσκουν πάντα το δρόμο τους για το ψωμί ή τα κέικ σου.

Mε τη διάδοση του βιγκανισμού, τα φυτικά βούτυρα, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, βρίσκουν όλο και πιο συχνά το δρόμο τους για το ψωμί μας, ακόμη κι αν δεν αποτελούν αποκλειστικά φυτική διατροφή. Φτιάχνονται από πολτοποιημένους καρπούς, όπως αμύγδαλο, φιστίκι, κάσιους, φυστίκια ενώ βούτυρο καρπών μπορεί να θεωρηθεί και το ταχίνι καθώς φτιάχνεται από πάστα ξεφλουδισμένου σουσαμιού.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσετε είτε ως άλειμμα με μέλι ή συνδυαστικά με φρέσκα φρούτα, αλλά και σε ντρέσινγκ για σαλάτες, σε μπολ πρωινού με γιαούρτι ή βρώμη ή ακόμη και πάνω σε κέικ και μάφιν.

Όσο για τα οφέλη τους, αυτά είναι πάρα πολλά αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και «καλά» λιπαρά.

 fistikov

Στο κρίσιμο ερώτημα αν παχαίνουν, η απάντηση είναι όχι αν καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 160 έως 230 ανά 2 κουταλιές της σούπας, όσες δηλαδή έχουν και 30 γραμμάρια ξηρών καρπών, αλλά το πλεονέκτημα τους είναι ότι τα αλείμματα μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Πάμε να δούμε δύο πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις τα δικά σου φυτικά βούτυρα από ξηρούς καρπούς:

Αμυγδαλοβούτυρο

Υλικά

2 κούπες αμύγδαλα

1 κ.σ. λάδι καρύδας

λίγο κάρδαμο

1 κ.σ. κακάο (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 10᾽μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρώμα και να μυρίσει η κουζίνα σας.

Βάζουμε σε δυνατό μπλέντερ τα αμύγδαλα, το λάδι καρύδας και χτυπάμε για 5′-8′. Ενδιάμεσα σταματάμε το μπλέντερ και ρίχνουμε στο μείγμα ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μπλέντερ.

Ρίχνουμε το κάρδαμο και αν θέλουμε το κακάο και χτυπάμε για ακόμα 1′-2′ μέχρι να γίνει ρευστό.

Μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρό μας σε γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας.

Φυστικοβούτυρο

Υλικά

400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια

2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση

2 κ.σ. μέλι (36g)

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο.

Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)

Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή του αμυγδαλοβούτυρου:

 

Mε πληροφορίες από womantoc

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved