Τα 100 καλύτερα μέρη στον κόσμο σύμφωνα με το Time – Ανάμεσά τους η Αθήνα

POP UP TEAM
/
28 Ιουλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Η λίστα του περιοδικού Time για τα 100 μέρη της Γης που ξεχωρίζουν – Ποιοι τόποι επιλέχθηκαν για το 2021

Κάθε χρόνο το περιοδικό Time προβάλλει 100 μέρη: μεγάλες και μικρές πόλεις, τόπους με φυσική ομορφιά ή εξαιρετικό γεωλογικό ενδιαφέρον – το κριτήριο είναι η ανάπτυξή τους, οι μεταμορφώσεις τους, οι προοπτικές τους και προπάντων την προσφορά τους στον σύγχρονο κόσμο. Φέτος, μερικά από αυτά τα μέρη αιφνιδιάζουν -η Άκρα, πρωτεύουσα της Γκάνα («ένας κόμβος δημιουργικότητας», γράφει το Time), το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που αναγεννήθηκε μετά από τρομερές θεομηνίες, η κάποτε ληθαργική Ιντιανάπολη και η Νουούκ της Γροιλανδίας- ενώ άλλα επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο στη λίστα, αν και ίσως με διαφορετικές ιδιότητες.

Για παράδειγμα, η Αθήνα δεν αναφέρεται φέτος για τις αρχαιότητες και τα σχετικά αξιοθέατα αλλά επειδή έχει αναδυθεί ως fun city μετά από μια δεκαετία παρακμής.

Απ’ ό,τι δείχνουν τα σχόλια του Time, αρχίζει να θεωρείται μια από τις πιο παλλόμενες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, λίγο destroy, λίγο alternative, νεανική και με προσιτές τιμές. 

Για το Time, οι πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα όσο τους αξίζει είναι το Όσλο, το Ρέικιαβικ, το Μπαθ -μια πόλη-μουσείο- το Εδιμβούργο, το Ταλίν και το Γκέτενμποργκ· κι ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες αμερικανικές είναι το Ντένβερ του Κολοράντο και, ποιος θα το περίμενε, το Χιούστον του Τέξας.

Στις πόλεις «σε άνοδο» το Time τοποθετεί το Ανόι και τη Χο-Τσι-Μινχ -έτσι κι αλλιώς, το Βιετνάμ είναι πλέον ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ασία- την Οσάκα και το Μαρακές, ενώ προτείνει ως τόπους «bucket list» την Κοιλάδα Νάπα στη Βόρεια Καλιφόρνια, την έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, το Δέλτα του ποταμού Οκαγουάνγκο στην Μποτσουάνα και το Σιέμ Ρεπ στην Καμπότζη.

Το Σιέμ Ρεπ είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο κόσμο, με περισσότερους από 50 ναούς σκορπισμένους στη ζούγκλα, μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων – δηλαδή πάνω-κάτω όσο το Παρίσι.

Το Time δείχνει προτίμηση σε βόρειες πόλεις -η λίστα περιλαμβάνει την Οντένσε της Δανίας και το Γουίνιπεγκ του Καναδά- καθώς και σε τόπους με αμόλυντο φυσικό περιβάλλον όπως είναι τα Βραχώδη Όρη στο Τζάσπερ της Αλμπέρτα (δυτικός Καναδάς). Πάντως, μερικές επιλογές του φαίνονται παράξενες: το Λας Βέγκας είναι τόπος κουραστικός και κουρασμένος· το Μέμφις έχει τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα από κάθε άλλη αμερικανική πόλη (μετά το Ντιτρόιτ), ενώ το Κάιρο, παρά την μακρά ιστορία του, είναι ανυπόφορο· και παρότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να επισκεφτούν τη Βενετία προτού πεθάνουν η πόλη μπορεί εύκολα να αποδειχτεί τουριστική παγίδα.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved