10 ελληνικά νησιά με κρυμμένες ομορφιές που αξίζει να επισκεφτείς

POP UP TEAM
/
5 Ιουνίου, 2020

Το καλοκαίρι είναι πλέον για τα καλά εδώ, η θερμοκρασία ανεβαίνει και είναι καιρός για θάλασσα, άμμο και χαλάρωση. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη ίσως χρονιά, είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε μερικά από τα πανέμορφα μέρη της χώρας μας και να τα απολαύσουμε. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια γωνιά του πλανήτη με αμέτρητα μικρά και μεγαλύτερα νησιά, περιτριγυρισμένα από καταγάλανα νερά και γεμάτα όμορφες παραλίες. Τα νησιά μας συνδυάζουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου με γραφικούς οικισμούς, ιστορικά μνημεία και φυσικά την παρουσία μερικών από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους του κόσμου. Ο ταξιδιώτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα από διαφορετικά μεταξύ τους νησιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που το καθένα έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Πέρα από τους κλασικούς must προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί στις θάλασσες μας που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί έστω μια φορά. Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις που έχουμε ξεχωρίσει για έναν ψαγμένο ταξιδιώτη, το φετινό καλοκαίρι.

1. Νίσυρος

Η Σαντορίνη δεν είναι το μοναδικό νησί μας που έχει ηφαίστειο. Το τοπίο στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο της Νισύρου θα σας μαγέψει. Κίτρινα και λευκά πετρώματα, μυρωδιά θειαφιού, ρωγμές που αναδύεται ατμός συνθέτουν ένα σκηνικό άλλου πλανήτη. Τα ιαματικά λουτρά, το Μανδράκι με τις γραφικές του γειτονιές και τις εντυπωσιακές του εκκλησίες, δε θα σας αφήσουν σε καμία περίπτωση απογοητευμένους.

2. Αντικύθηρα

Ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο βρίσκεται το νησί των Αντικυθήρων με έκταση μόλις 18 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτό το μικρό κομμάτι γης ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ρίξουν ρυθμούς, να ηρεμήσουν και να αδειάσουν το μυαλό τους από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Το ανέγγιχτο σχεδόν φυσικό τοπίο, τα γραφικά εκκλησάκια, οι σπηλιές και τα πολλά μονοπάτια που εκτείνονται σε όλο το μήκος του νησιού είναι ιδανικά για εξερεύνηση και μεγάλες βόλτες. Ο Φάρος στο ακρωτήρι Απολυτάρες και τα ερείπια της αρχαίας Αιγίλας είναι δύο από τα ομορφότερα σημεία του νησιού.

3. Ιθάκη

ithak2

Η ξακουστή πατρίδα του Οδυσσέα, οπότε ετοιμαστείτε για ένα μυθικό ταξίδι. Αν λατρεύετε την ιστορία, η Ιθάκη είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Ένα καταπράσινο νησί, με στοιχεία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και υπέροχες παραλίες, όπως το Φίλιατρο, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Αν αναζητείτε το μέρος που κατοικούσε ο μυθικός Οδυσσέας, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το βόρειο μέρος του νησιού, όπου υπάρχει το γραφικό χωριό Σταυρός δίπλα από το οποίο εκτιμάται ότι ήταν κτισμένα τα ανάκτορα του νησιού.

4. Κύθνος

Σύμφωνα με το μύθο πήρε το όνομα της από το αρχαίο ρήμα κεύθω που σημαίνει κρύβω, γεγονός που δεν προξενεί απορία, γιατί είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, οι ανεμόμυλοι, τα κάτασπρα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Παρά το ότι είναι σχεδόν δίπλα στην Αθήνα, διατηρεί έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα -ήρεμο, μαγευτικό και απρόσμενα γοητευτικό.

5. Χάλκη

Η Χάλκη έχει έναν μοναδικό τρόπο να γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει το λιμάνι της. Ο πανέμορφος οικισμός του Νημποριού με τα χρωματιστά κτήρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού. Το ρομαντικό τοπίο και το γεγονός ότι δεν κυκλοφορούν οχήματα στο νησί συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

6. Κίμωλος

kimolos

Ένα ακόμα κρυμμένο διαμάντι των Κυκλάδων, ένα ακόμα ηφαιστειογενές νησί του Αιγαίου. Γεμάτη θερμές πηγές, λευκή άμμο και περιτριγυρισμένη από καταγάλανα διάφανα νερά θα σας μεταφέρει σε ένα κόσμο σχεδόν παραμυθένιο. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το Χωριό, πατάει στα θεμέλια του μεσαιωνικού κάστρου που είχε χτιστεί στο νησί γύρω στον 14ο αιώνα και είναι γεμάτος καμάρες, λιθόχτιστα και λευκά σπίτια.

7. Ανάφη

Η Ανάφη σε αντίθεση με τα γειτονικά της κοσμοπολίτικα νησιά, παρέχει ένα εντελώς διαφορετικό προορισμό στον επισκέπτη της. Σχεδόν αθόρυβη, αποτελεί ένα μέρος ιδανικό, για όσους θέλουν να αφήσουν όλο το θόρυβο της πόλης πίσω τους και να έρθουν σε άμεση επαφή με το φυσικό τοπίο. Η Χώρα, χτισμένη με μοναδική αρχιτεκτονική, είναι γεμάτη στενά σοκάκια και αυλές που σας καλούν να τα ανακαλύψετε. Η μοναδική ανεμπόδιστη θέα από ψηλά, οι ανεμόμυλοι και ο ήλιος που δύει συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο που θα σας μαγέψει χωρίς αμφιβολία.

8. Αλόννησος

Εάν είστε φυσιολάτρης, τότε σίγουρα η Αλόννησος είναι ο προορισμός για εσάς. Η άγρια ομορφιά του νησιού θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας όταν περπατήσετε τα μονοπάτια της. Πεύκα, κέδροι, αρωματικοί θάμνοι είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί και σας περιμένουν να τα απολαύσετε. Το νότιο τμήμα του νησιού έχει μερικές από τις όμορφες και γραφικές παραλίες που έχετε δει. Γραφικοί όρμοι, γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά φυσικά τοπία εγγυώνται, ότι θα αφήσετε πίσω κάθε άγχος, σκοτούρα και ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.

9. Σύμη

Το λιμάνι της Σύμης, ο Γιαλός, είναι γεμάτος από νεοκλασικά αρχοντικά που μεταφέρουν τον επισκέπτη στο παρελθόν. Όλο το νησί μοιάζει σαν να ξεπηδά από μια άλλη εποχή, συνδυάζοντας το σύγχρονο και την αρχοντική παράδοση του παρελθόντος. Περπατήστε την Καλή Στράτα, η διαδρομή θα σας αποζημιώσει και θα γνωρίσετε από πρώτο χέρι τις ομορφιές του γραφικού νησιού.

10. Αμοργός

amorgos

Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που μένει απείραχτο στο πέρασμα των χρόνων. Διατηρεί τα έθιμα, την αυθεντικότητα των χωριών και την έντονη θρησκευτικότητα. Για όσους θέλουν να απολαύσουν μια μοναδική θέα, το περπάτημα μέχρι τη μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, θα τους αποζημιώσει, ενώ η ίδια η μονή έχει εκπληκτική αρχιτεκτονική και αισθητική.

Όποιο νησί και αν διαλέξετε να επισκεφθείτε, αφήστε τη μοναδικότητά του και το χαρακτήρα του να γίνει ένα με εσάς και να σας αγγίξει. Είπαμε, είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια από τις όμορφες γωνιές του πλανήτη και έχουμε ένα μοναδικό θησαυρό, ακριβώς δίπλα μας που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Επιλέξτε και αφεθείτε στη μαγεία των ελληνικών νησιών.

 

Mε πληροφορίες από pillowfights-Κωνσταντίνος Σαγκριώτης

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved