Η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία υποδέχεται για πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια επισκέπτες

POP UP TEAM
/
25 Ιανουαρίου, 2021

Είναι ένα αληθινά συγκλονιστικό ταξίδι σε έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό τότε ίσως να μην υπάρχει καλύτερη επιλογή από μία μαγική, αρχαία πόλη στην καρδιά της ερήμου.

Η Χέγκρα, ένας ανατριχιαστικά όμορφος τόπος στη Σαουδική Αραβία, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της σε επισκέπτες, έπειτα από 2.000 χρόνια. Ο David Graf, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε το μυστικιστικό αυτό μέρος και μοιράζεται με το κοινό της ιστοσελίδας MyModernMet την εμπειρία του. 

«Κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του αλλά και κάθε διανοούμενος, περίεργος παρατηρητής πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία μία φορά στη ζωή του. Τα ερωτήματα πολλά: Ποιος ήταν ο λαός του έχτισε τη Χέγκρα; Από που ήρθε; Για πόσο καιρό έζησε εδώ; Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτού του τόπου πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του», λέει ο Graf. «Παρόλα αυτά καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν έχουν σαφή απάντηση», προσθέτει.

Οι Nabataeans, ένας ξεχασμένος πολιτισμός της αρχαιότητας, χρησιμοποιούσαν την κοσμοπολίτικη Χέγκρα ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου της εποχής. Ίσως κάποιος να μπορεί να αναγνωρίσει την κουλτούρα αλλά και τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των Nabataeans από την πολύ πιο διάσημη Πέτρα, στην Ιορδανία.

Όπως εξηγεί η Laila Nehmé, Γαλλίδα αρχαιολόγος που εργάστηκε στην αποστολή συντήρησης και αναστήλωσης της αρχαίας Χέγκρα, οι Nabataeans παραμένουν μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο, παρά την επιδραστικότητα τους.

«Ο λόγος που στις μέρες μας δεν γνωρίζουμε αρκετά γι’αυτό τον πολιτισμό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διασωθεί απολύτως καμία πηγή που να μας επιβεβαιώνει τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν, πέθαιναν ή λάτρευαν τους θεούς τους», λέει η Nehmé. «Υπάρχουν μερικές εξωτερικές αναφορές στον συγκεκριμένο πολιτισμό, αλλά καμία πηγή από το εσωτερικό τους. Σε αντίθεση με τους Σουμέριους που άφησαν πίσω μεγάλα, μυθολογικά κείμενα όπως το έπος του Γκιλγκαμές, εδώ δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Δεν γνωριζουμε απολύτως τίποτα για τη μυθολογία τους». Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί κάποιες αναφορές στους Nabataeans από τους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν μαζί τους εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, όλη αυτή η έλλειψη πληροφοριών προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο και αδρεναλίνη στην εξερεύνηση αυτού του σχετικά ανέγγιχτου μνημείου της αρχαιότητας. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι οι Νabataeans ήταν νομάδες που υπήρξαν πολιτισμικά ενεργοί από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ότι ο τόπος τους βρισκόταν ανάμεσα στην Ιορδανία, τη Σαουδικη Αραβία, το Ισραήλ και τη Συρία.

Παρά τη μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση της Χέγκρα, εδώ ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει απομεινάρια μίας έντονης, εμπορικής πόλης αλλά το συγκλονιστικό θέαμα 111 επιβλητικών ταφών, ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής, που εκτείνονται κατά μήκος της ερήμου.

Οι επίδοξοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά αυτό το συγκλονιστικό, μυστικιστικό τοπίο ως κομμάτι του πρότζεκτ Saudi Vision 2030, που ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί σε 9 χρόνια. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι κρυμμένες, πολιτιστικές ομορφιές της Σαουδικής Αραβίας και να αλλάξει η αντίληψη του υπόλοιπου κόσμου για το ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής.

Mε πληροφορίες από το MyModernMet, ΑΠΕ, wt

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved