Τα φρούτα του καλοκαιριού: Το ιδανικό σνακ για ενέργεια και ενυδάτωση στο ζεστό καλοκαίρι

POP UP TEAM
/
26 Ιουνίου, 2022

Καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα, κεράσι, σύκο. Το ιδανικό σνακ για ενέργεια και ενυδάτωση στο ζεστό καλοκαίρι είναι ένα δροσιστικό φρούτο. Μάθετε για τα φρούτα του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμαζόμαστε για τις παραλίες και τις διακοπές μας. Επίσης είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου, που σημαίνει ότι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να τρώμε πολλά φρούτα καθημερινά, καθώς είναι πλούσια σε νερό (80 – 94%) και χαμηλά σε θερμίδες, ενώ δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη. Ας γνωρίσουμε τα κυριότερα φρούτα του καλοκαιριού.

ΦΡΟΥΤΟ % ΝΕΡΟ % ΣΑΚΧΑΡA

Καρπούζι 94 5

Πεπόνι 90 8

Ροδάκινο 86 9

Βερίκοκο 87 7

Φράουλα 89 6

Κεράσι 80 12

Σύκο 85 10

Καρπούζι

Ίσως το καλύτερο φρούτο του καλοκαιριού. Αποτελείται κατά 94% από νερό ενώ έχει μόλις 5 γρ. σάκχαρα/100 γρ. φρούτου. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι το καρπούζι παχαίνει δεν είναι σωστός. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες B1, B6, C και στις αντιοξειδωτικές ουσίες λυκοπένιο και β-καροτένιο, που προστατεύουν τον οργανισμό και μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Ακόμη, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Είναι ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες, μιας και 380 γρ. (1 ½ φλιτζάνι) αντιστοιχούν σε 1 ισοδύναμο φρούτου και παρέχουν 60 θερμίδες.

Πεπόνι

Το «ζευγάρι» του καρπουζιού. Περιέχει κατά 90% νερό και μας παρέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και β-καροτενίου, δυό σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα φλιτζάνι πεπόνι αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο φρούτου και 60 θερμίδες.

Ροδάκινο

Χαρακτηρίζεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό στο εσωτερικό του και σε φυτικές ίνες στο εξωτερικό του. Οι φυτικές ίνες, ως επι το πλείστον διαλυτές, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Ακόμη, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, β-καροτενίου, καλίου και σιδήρου. Ένα μικρό ροδάκινο μας δίνει 60 θερμίδες και συστήνεται να το τρώμε με τη φλούδα.

Βερίκοκο

Όπως και το ροδάκινο, μας προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες, λόγω της φλουδας του, ενώ είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά βιταμίνη C και β-καροτένιο. Δύο μικρά βερίκοκα αποτελούν ένα φρούτο της ημέρας μας.

Φράουλα

Το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (ΟΧΙ, δεν είναι το πορτοκάλι!). 100 γρ. φράουλες περίεχουν το 70-80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C! Ακόμη, περιέχουν φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες β-καροτένιο και βιταμίνη Ε, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού. Τέλος, τα σπόρια της φράουλας μας μας δίνουν φυτικές ίνες, αλλά άτομα με ευερέθιστο έντερο πρέπει να μετριάζουν ή και να αποφεύγουν την κατανάλωση φράουλας λόγω αυτών. Ένα ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε 1 ½ φλιτζάνι φράουλες.

83765465409684

Κεράσι

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κερασιών ειναι η παρουσία φυτοστερολών, ουσίες που μειώνουν την χοληστερόλη μέσω μείωσης της απορρόφησης της χοληστερόλης των τροφίμων στο έντερο. Επίσης, έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάωη κερασιών με μειωμένη τερηδόνα και πλάκα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και αποτελούνται κατά 80% από νερό. Ένα ισοδύναμο φρούτου είναι 13 κεράσια.

cherries 3477927 1280 768x512

Σύκο

Ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, γι’ αυτό και συστήνεται σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και σε β-καροτένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Δύο σύκα μας παρέχουν 60 θερμίδες. Συμπερασματικά, τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν μια δροσερή επιλογή κάτω από τον καυτό ήλιο. Ωμά ή αποξηραμένα, ολόκληρα ή σε μορφή χυμού είναι ένα θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

 

Ευχαριστούμε τη  Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricentervaliagrigoriou.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved