Δίαιτα: 5 κανόνες που όντως «λειτουργούν» όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

POP UP TEAM
/
12 Ιουνίου, 2022

Πιθανώς γνωρίζετε ήδη τι δεν πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Γνωρίζετε επίσης ότι δύο είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος με υγιεινό και βιώσιμο τρόπο: η κατάλληλη διατροφή και η τακτική άσκηση.

Επειδή όμως για κάποιους οι δύο αυτοί τρόποι ακούγονται κάπως ασαφείς, δείτε πέντε απλά κόλπα που μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε δίαιτα και να σας βοηθήσουν όταν αισθάνεστε φούσκωμα ή όταν νιώθετε ότι έχετε «κολλήσει».

 

1. Τρώτε γεύματα, όχι σνακ: Ακούμε συχνά ότι πρέπει να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα για να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια νέα μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν λιγότερα αλλά μεγαλύτερα γεύματα, είχαν χαμηλότερο βάρος. Ο λόγος είναι ότι «καίτε» περισσότερες θερμίδες όταν ο οργανισμός επεξεργάζεται ένα μεγάλο γεύμα, αντί για πολλά μικρότερα. Τρώτε λοιπόν καλό πρωινό, καλό μεσημεριανό και μικρό βραδινό.

2. Ιδρώνετε λιγότερο: Μελέτη που σύγκρινε ομάδες ασκούμενων που έτρεχαν επί 30 λεπτά ή έκαναν ποδήλατο επί 60 λεπτά την ημέρα, διαπίστωσε ότι οι πρώτοι έχασαν 33% περισσότερο βάρος και ήταν κατά 20% παραπάνω χρόνο ενεργοί μέσα στην ημέρα. Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να διατηρεί τις θερμίδες και όταν καίμε πολλές με την άσκηση, τείνει να τις συσσωρεύει αργότερα με λιγότερη κίνηση και κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Οι επιλογές είναι οι εξής δύο: Κάντε αεροβική άσκηση επί 30 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα ή αν σας αρέσουν οι μεγάλες προπονήσεις, μείνετε ενεργοί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για να είστε σίγουροι ότι ο μεταβολισμός σας δουλεύει.

3. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Όσοι τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως τείνουν να είναι πιο αδύνατοι. Ο λόγος είναι ότι το σώμα «καίει» περισσότερες θερμίδες όταν προσπαθεί να διασπάσει τους σύνθετους υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος των θερμίδων πριν αποθηκευτούν με τη μορφή λίπους στο σώμα. 

4. Ύπνος σε δροσερό δωμάτιο: Το ανθρώπινο σώμα έχει δύο είδη λίπους, το λευκό που αποθηκεύει θερμίδες και το καφέ που περιέχει μιτοχόνδρια τα οποία καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους. Οι ερευνητές μελέτησαν εθελοντές, κάποιοι εκ των οποίων κοιμούνταν επί ένα μήνα σε δωμάτιο με θερμοκρασία 24 βαθμούς Κελσίου και κάποιοι με 19 βαθμούς Κελσίου. Μετά από 30 ημέρες, το καφέ λίπος όσων κοιμούνταν στο ψυχρότερο δωμάτιο ήταν κατά 42% πιο ενεργό και ο μεταβολισμός τους κατά 10% ταχύτερος.

5. Μην αδειάζετε το πιάτο σας: Αν «τρώτε» με τα μάτια και δεν «ακούτε» τα σημάδια κορεσμού που στέλνει το σώμα σας, καταλήγετε σχεδόν πάντα να τρώτε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζεστε. Οι διατροφολόγοι υπολογίζουν ότι αν αφήνετε περίπου το 10% από κάθε γεύμα, γλιτώνετε περίπου 200 θερμίδες την ημέρα και χάνετε περίπου 4,5 κιλά σε έξι μήνες!

 

Πηγή: womenshealthmag.com, onmed.gr

  

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved