Φακές Εγκλουβής: Οι πιο νόστιμες και θρεπτικές φακές

POP UP TEAM
/
14 Ιουνίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Οι φακές Εγκλουβής αποτελούν ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελούν εξαιρετικό προϊόν ως προς την γεύση, το άρωμα, και τον χρόνο βρασμού. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φακής Εγκλουβής είναι ότι είναι ψιλή, λεπτόφλουδη, με χαρακτηριστικά μικρούς και ανομοιόμορφους σπόρους και με διάφορους χρωματισμούς, κυρίως στις αποχρώσεις του καφέ με μαύρες κηλίδες στον φλοιό. Επίσης, μαγειρεύεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, χρειάζεται ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος και έχει μοναδική γεύση και υφή.

Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής Λευκάδος, σε υψόμετρο 800μ – 950μ. Η διάθεση της παραγωγής αρχίζει μετά την συγκομιδή, περίπου στα μέσα Ιουλίου. Η καλλιέργειά της πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και κατά την παραγωγή της δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Αυτό σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, τα υψηλά επίπεδα οργανικών ουσιών του εδάφους και την χρήση παραδοσιακών σπόρων που δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι, καθιστούν τις φακές Εγκλουβής ένα βιολογικό προϊόν ανωτέρας ποιότητος.

Η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως σε πολλές εκθέσεις λόγω της μοναδικότητάς της ως σπόρος. Φυλάσσεται σε ειδικές συνθήκες, στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία και στον Οργανισμό για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) των Ηνωμένων Εθνών με τον κωδικό ονομασίας ILL293.

Πρόκειται λοιπόν, για ένα ιδιαίτερο τρόφιμο που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή.

 

Ευχαριστούμε τη  Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάλια Γρηγορίου από το Nutricentervaliagrigoriou.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved