Όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας

POP UP TEAM
/
19 Οκτωβρίου, 2021

Επιλέγοντας το δρόμο προς την ανακάλυψη του Εγώ μας, οδηγούμαστε με πλήρη ακρίβεια στον αυτοέλεγχο, στην τοποθέτηση ορίων και τον έλεγχο των πράξεων μας σε οποιοδήποτε επίπεδο .

Εξετάζοντας, λοιπόν, ένα ένα τα έργα της ημέρας και θέτοντας στον εαυτό μας τα εξής ερωτήματα: «σε ποια έσφαλα», λαμβάνοντας το νήμα της ιστορίας από την αρχή, φτάνουμε όλοι σ ΄ένα επίπεδο ,το οποίο επιτρέπει στον άνθρωπο να βάλει σε μια σειρά τη σκέψη του, τα θέλω, τους σκοπούς του.

Στον εαυτό σου συγκεντρώσου, έλεγε ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μέσα σου βλέπε ,εκεί βρίσκεται η πηγή του αγαθού εκείνη που σώζει και ωφελεί. Αποτελεί βέβαια μια χρονοβόρα διαδικασία για τον καθένα από εμάς, κάποιοι ίσως δεν καταφέρουν να φτάσουν στην απάντηση κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους στην επίγεια ζωή .

Η κατάκτηση του αγαθού, το γνώθι σ΄εαυτόν, το μονοπάτι της ευτυχίας είναι δουλειά ολόκληρης ζωής και μάλιστα όχι μόνο της παρούσης. Ωστόσο, η Αυτογνωσία και η ηθική είναι δυο άμεσα συνυφασμένες και αλληλένδετες έννοιες που αναλύονται τόσο από την αρχαιότητα ,όσο και από τον χριστιανισμό .

Κατά τη γνώμη μου όμως δε φτάνει μόνο η κατανόηση και η ανακάλυψη του εαυτού, διότι για να καταλήξεις στο σημείο να γνωρίσεις τον εαυτό σου και τις αντιδράσεις του, σε ένα ικανοποιητικό και αξιόπιστο επίπεδο (διότι και ο εαυτός μας, μας εκπλήσσει καθημερινώς) θα πρέπει να συναναστραφείς με ανθρώπους να παρατηρήσεις για να δεις τελικά τι είναι αυτό που στην ιδιοσυγκρασία σου ταιριάζει περισσότερο .

Η Ετερογνωσία, λοιπόν, το να μπορείς να γνωρίζεις και να καταλαβαίνεις την ψυχολογία του άλλου, να παρατηρείς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το πως επιλέγει να φέρεται. Η ετεροπαρατήρηση, αν γίνει με σωστό και καλοπροαίρετο τρόπο, μπορεί να οδηγήσει στην αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, στη σωστή κρίση του εαυτού μας. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό .

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε σπάνιοι φίλοι, ιδανικοί σύντροφοι, οι καλύτεροι γονείς, ευσπλαχνικοί, νομοταγείς πολίτες και καλοί χριστιανοί. Πώς όμως ο καθένας από εμάς καταλήγει στο δικό του συμπέρασμα, μήπως είμαστε υπερβολικά επιεικείς και ανεκτικοί με τον εαυτόν μας και αρκετά αυστηροί με τους συνανθρώπους μας και την περιβάλλουσα κοινωνία;

Μήπως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι το να κρίνεις δεν αποτελεί στοιχείο για έναν καλύτερο εαυτό, όμως όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας .Κλείνοντας σύμφωνα με τα λόγια ενός σοφού το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυϊα, το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία, το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς, το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΩΥΣΙΑΔΗ – healingeffect.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved