Μέντα: ο μυρωδάτος φίλος του οργανισμού με τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

POP UP TEAM
/
10 Σεπτεμβρίου, 2021

Με τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και την αναζωογονητική της μυρωδιά, η μέντα είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε τσίχλες, καραμέλες ή τσάι, αλλά μπορεί να καταναλωθεί και φρέσκια. Τα φρέσκα φύλλα της προσθέτουν γεύση και πολύτιμα στοιχεία σε διάφορες συνταγές και το μάσημά τους μπορεί να έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Hμέντα (Mentha) είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών. Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Υπάρχουν περίπου 20 είδη στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο δυόσμος και ευδοκιμούν καλύτερα σε υγρές περιοχές. Η οικογένεια της μέντας είναι από τα πιο δημοφιλή βότανα λόγω των δροσιστικών ιδιοτήτων τους. Αναδίδουν ένα μοναδικό άρωμα και έχουν μια απαλή γλυκιά γεύση και δροσερή επίγευση. Από τα φύλλα της εξάγεται το αιθέριο έλαιο μενθόλη που ενσωματώνεται σε τσίχλες, οδοντόκρεμες, σπρέι αναπνοής, στοματικά διαλύματα κλπ.

 Η φρέσκια ​μέντα περιέχει σε μικρές ποσότητες μερικές βασικές βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Για παράδειγμα, περιέχει ιχνοστοιχεία σιδήρου, ίνες, βιταμίνη Α και κάλιο. Ένα από τα βασικά οφέλη της φρέσκιας μέντας είναι ότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το ροσμαρινικό οξύ.

Εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Πέψη

Ως ενισχυτικό γεύσης και με την ιδιαίτερα ευχάριστη μυρωδιά της, κάνει το φαγητό ακόμη πιο ορεκτικό. Τονώνει τους σιελογόνους αδένες και συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα και στην αυξημένη έκκριση της χολής που βοηθά στην ταχύτερη πέψη. Η μέντα έχει επίσης ένα ήπιο αναισθητικό αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από μικρές φλεγμονές στο στομάχι, να καταπραΰνει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τα γαστρικά έλκη. 

Ναυτία και κεφαλαλγίες

Τα φύλλα μέντας, ειδικά τα φρεσκοτριμμένα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας και των πονοκεφάλων. Βάλσαμα με βάση το δυόσμο ή το βασικό έλαιο μέντας, όταν τρίβονται στο μέτωπο και στη μύτη, ανακουφίζουν από ημικρανίες, ζάλη και πονοκεφάλους και διαχέουν τη θερμότητα που προκαλείται από τον πυρετό.

Ρινική συμφόρηση

Τα φύλλα μέντας έχουν επίσης ευεργετικές ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα και η εισπνοή του ατμού από τα βρασμένα φύλλα συμβάλλει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων του άσθματος και την αποσυμφόρηση από το κοινό κρυολόγημα. Εξαλείφει επίσης τον ερεθισμό που προκαλείται από το συνεχή βήξιμο.

Στοματική φροντίδα

Δεδομένου ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ανακουφίζει γρήγορα την αναπνοή, εμποδίζει την επιβλαβή βακτηριακή ανάπτυξη μέσα στο στόμα και καθαρίζει τη γλώσσα και τα δόντια. Οι κατασκευαστές καλλυντικών ενσωματώνουν μέντα σε διάφορα προϊόντα στοματικής φροντίδας και το μάσημα των φύλλων της είναι χρήσιμο για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από πονόδοντους.

Πυτιρίδα και ψείρες

Ένας καλός και φυσικός τρόπος για την πρόληψη της πιτυρίδας και των ψειρών του κεφαλιού είναι το τοπικό μασάζ με θρυμματισμένα φύλλα μέντας ή δυόσμου.

Θηλασμός

Για πολλές γυναίκες, ο θηλασμός εκτός από μια μοναδική εμπειρία με σημαντικά οφέλη για το παιδί, είναι δυστυχώς κάποιες φορές επώδυνος καθώς μπορεί να επηρεάσει το στήθος και τις θηλές και να προκαλέσει δυνατό πόνο. Για τις περιπτώσεις αυτές συνιστάται το τσάι μέντας αλλά και βάλσαμα με βάση τη μέντα που μπορούν να καταπραΰνουν τον ερεθισμό.

Κυκλοφορία του αίματος

Η εισπνοή ατμών από βρασμένα φύλλα μέντας ή αιθέριου ελαίου αυξάνει τους παλμούς και την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας παράλληλη αύξηση του μεταβολισμού και οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Μυϊκοί πόνοι

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων, επειδή οι αντιπηκτικοί παράγοντες που περιέχει χαλαρώνουν τους φλεγμονώδεις ή τεταμένους μυς. Ανακουφίζει επίσης τους σπασμούς των εντερικών μυών.

Περιποίηση του δέρματος

Η θαμπή επιδερμίδα οφείλεται στη συσσώρευση ή την καθυστέρηση της αποβολής των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Η μέντα περιέχει βιταμίνες Ε και D που βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος. Επιπλέον, έχει σαλικυλικό οξύ το οποίο είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων και μυκητιασικών λοιμώξεων. Οι στυπτικές της ιδιότητες συμβάλλουν επίσης στη συρρίκνωση των πόρων και την αναζωογόνηση του δέρματος, εξαλείφοντας το υπερβολικό σμήγμα. Η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει απαλλάσσει από την αίσθηση ερεθισμού η αντιφλεγμονώδης φύση της μειώνει τυχόν πρήξιμο.

Υγεία των ματιών

Έχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των ματιών προλαμβάνοντας την ξηροφθαλμία και άλλες οφθαλμικές διαταραχές όπως ο πρόωρος εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Απώλεια βάρους

Διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και μετατρέπουν το λίπος σε ενέργεια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Υποστηρίζει την παροχή βιταμίνης C που χρειάζεται το σώμα για να καταπολεμήσει τις κοινές ασθένειες.

Κατάθλιψη & Κόπωση

Επειδή είναι φυσικό διεγερτικό, η μυρωδιά της μπορεί να είναι αρκετή για να φορτίσει τις μπαταρίες σας και να «ξυπνήσει» τον εγκέφαλό σας. Αν αισθάνεστε ανησυχία, υποτονικά ή απλώς εξαντλημένοι, λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαιά της στο μαξιλάρι σας μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα ξεκούραστο ύπνο.

Απώλεια μνήμης

Συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης, της ψυχικής εγρήγορσης και της γνωστικής λειτουργίας.

 

Φωτεινή Πουρνάρα, itrofi.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved