Πώς τα sites γνωριμιών συμβάλλουν στη μετάδοση του HPV: 1 εκ. νέα κρούσματα κάθε μέρα

POP UP TEAM
/
28 Ιουλίου, 2020

Δρόμο προς τα… σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) φαίνεται ότι ανοίγουν μεταξύ άλλων τα sites γνωριμιών που αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία νέα πραγματικότητα στον τρόπο ερωτικής προσέγγισης.

Συναγερμό για τη συμβολή τους στη μετάδοση των συχνότερων ΣΜΝ, όπως του ιού HPV που ευθύνεται για τα κονδυλώματα, έκρουσε προ καιρού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας λόγο για 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα ΣΜΝ κάθε μέρα στις ηλικίες 15 έως 49 ετών παγκοσμίως. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει και ο ειδικός Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικός Διευθυντής των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Σεξουαλικής Υγείας, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά μολύνσεων από τον ιό HPV κάθε χρόνο. “Καθημερινά, προσέρχονται στα ιατρεία μας ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων, τον ιό HPV. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς κόλλησαν κονδυλώματα και φαίνεται ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η άνθιση των εφήμερων σχέσεων μέσω των sites γνωριμιών”, δηλώνει ο Dr. Τζερμιάς.

Πιο προσιτό σεξ μέσω των dating apps

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι online εφαρμογές φλερτ καθιστούν πιο προσιτές τις σεξουαλικές επαφές. Τη στιγμή που κάποιοι αναζητούν τον αληθινό έρωτα, πολλοί είναι εκείνοι που τις χρησιμοποιούν για σχέσεις της μιας βραδιάς. Κάποιες εφαρμογές μάλιστα επιτρέπουν στους χρήστες για τους οποίους βρίσκουν το καταλληλότερο ταίρι, να ξεπερνάνε γρήγορα το στάδιο της γνωριμίας μέσω online chat και να περνάνε αμέσως στο κλείσιμο ραντεβού. Μόλις ολοκληρωθεί το ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν το άλλο πρόσωπο και να μην ξαναεπικοινωνήσουν μαζί του ποτέ.

Η ανωνυμία των σχέσεων ευνοεί την επιδημία του HPV

Πολύ συχνά, στις γνωριμίες που αναπτύσσονται μέσω των dating sites, η ανταλλαγή των αληθινών πληροφοριών είναι μηδαμινή. Αρκετά προφίλ είναι ψεύτικα και άρα η ουσιαστική δέσμευση ανύπαρκτη. “Το αποτέλεσμα αυτών των εφήμερων και σχεδόν ανώνυμων σχέσεων είναι η μετάδοση του ιού HPV με ρυθμούς επιδημίας. Δυστυχώς ο ιός έχει χρόνο επώασης 8 μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περάσουν ακόμα και χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν τα κονδυλώματα. Στο διάστημα αυτό, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε άλλους/ες ερωτικούς/ές συντρόφους”, επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς.

Υψίστης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι κάνουν συχνή χρήση των sites γνωριμιών και επιδίδονται σε εφήμερες σχέσεις, συστήνεται να εξετάζονται συχνά για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα κονδυλώματα. “Συστήνεται εξέταση με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε και τις πιο μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι (υποκλινικές), για να τις θεραπεύουμε κι αυτές και να μην έχουμε υποτροπές των κονδυλωμάτων στο μέλλον”, εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς και τονίζει ότι “η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό HPV βασίζεται σε εξελιγμένα δερματολογικά LASER, τα οποία εξαλείφουν τα κονδυλώματα χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια, χωρίς παρενέργειες. Η θεραπεία είναι σύντομη, πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου και επιτρέπει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες”.

 

Με πληροφορίες από capital.gr- Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved