Δίαιτα του πολεμιστή: Υπόσχεται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα

POP UP TEAM
/
7 Ιουλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Παραλλαγή της διαλειμματικής νηστείας, η δίαιτα του πολεμιστή υπόσχεται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια από τις κορυφαίες σύγχρονες τάσεις στο αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά για μια σειρά από προγράμματα που όλα προϋποθέτουν λήψη τροφής για μερικές ώρες ή ημέρες και νηστεία τις υπόλοιπες. Η δίαιτα του πολεμιστή συνδυάζει αυτή την τάση με την (πιο “κλασική”) πρωτεϊνική διατροφή.

Αν και άρχισε να γίνεται δημοφιλής τελευταία, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει από τις αρχές του 2000, όταν o πρώην στρατιωτικός Ori Hofmekler κατέγραψε το πρόγραμμα που κι ο ίδιος είχε ακολουθήσει στο βιβλίο The Warrior Diet. Περιλαμβάνει μικρά γεύματα πρωτεΐνης (γαλακτοκομικά, αβγά κ.λπ) αλλά και φρούτων για 20 ώρες την ημέρα και μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα γεύματα για τις υπόλοιπες 4.

Η λογική πίσω από τη δίαιτα του πολεμιστή είναι να μιμηθούμε τον τρόπο διατροφής των αρχαίων πολεμιστών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ημέρας έτρωγαν ελάχιστα ή καθόλου, καθώς τις περισσότερες ώρες πολεμούσαν ή εξασκούνταν, και κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας σε ένα πλούσιο δείπνο το βράδυ!

Πώς ακριβώς λειτουργεί η δίαιτα του πολεμιστή

Από τις αρχές του αιώνα που έκανε την εμφάνισή της μέχρι σήμερα, η δίαιτα του πολεμιστή έχει υποστεί διάφορες αλλαγές. Η πιο πρόσφατη συχνά ονομάζεται και 20:4, αλλά μολονότι θα μπορούσε κάποιος να τη μπερδέψει με την 16:8 (το πρόγραμμα όπου δεν τρως τίποτα για 16 ώρες και καταναλώνεις το φαγητό της ημέρας μέσα στις επόμενες 8), είναι αρκετά διαφορετική. Επιπλέον, είναι αρκετά πιο “σκληρή”, αφού θα πρέπει η νηστεία να διαρκεί 20 ώρες, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας!

Τι μπορείς να τρως και τι όχι
Για τις 20 ώρες της ημέρας, η δίαιτα του πολεμιστή προβλέπει πολύ μικρά γεύματα χαμηλά σε υδατάνθρακες, κυρίως τροφές χωρίς επεξεργασία, όπως αυγά, γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί. Το 4ωρο της πιο “πλούσιας” διατροφής, στην “original” εκδοχή περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνη, αλλά και λιπαρά, συνδυασμένα με σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες. Στην πιο σύγχρονη παραλλαγή της ωστόσο, πρακτικά σου επιτρέπει αυτές τις 4 ώρες να τρως ό,τι θέλεις!

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό –παρόλο που φαίνεται αρκετά ελκυστικό, είναι που κάνει πολλούς διατροφολόγους να μην συνιστούν τη δίαιτα του πολεμιστή, καθώς η χωρίς περιορισμούς και κανόνες κατανάλωση τροφής επί 4 ώρες (και μάλιστα μετά από μια σχετικά αυστηρή νηστεία την υπόλοιπη μέρα) μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και σε κακές διατροφικές συνήθειες μακροπρόθεσμα! Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι εάν θέλεις να ακολουθήσεις μια τόσο αυστηρή παραλλαγή της διαλειμματικής νηστείας, είναι σκόπιμο να ζητήσεις τη συμβουλή κάποιου ειδικού που θα προσαρμόσει το πρόγραμμα στις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες!

 

Με πληροφορίες από madame figaro

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved