Μεταβολισμός: 6 συνήθειες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του

POP UP TEAM
/
19 Σεπτεμβρίου, 2021

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο της Τζένιφερ Λόπεζ

Η διατροφολόγος διαφόρων celebrities Χέιλι Πομρόι προτείνει 6 συνήθειες που βοηθούν τον μεταβολισμό να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η Χέιλι Πομρόι είναι διατροφολόγος διαφόρων σελέμπριτις, μεταξύ των οποίων η J.Lo και η Ρις Γουίδερσπουν. Πιστεύει πως ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που το σώμα του χρησιμοποιεί το φαγητό ως καύσιμο και δεν ενστερνίζεται την άποψη πως η μη απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα ενός αργού μεταβολισμού.

«Ένα πρόγραμμα που σας τρέφει, αντί να σας στερεί τροφές και θρεπτικά συστατικά, δεν θα σας αφήσει να χάσετε ενέργεια, να νιώσετε ακραία πείνα, να κάψετε τους μυς σας και να χάσετε τη δύναμή σας. Όταν τρώτε περισσότερο, αλλά διαλέγοντας τα σωστά τρόφιμα στις κατάλληλες στιγμές, μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό, να βελτιώσετε το δέρμα σας και να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια» λέει η Πομρόι.

Στο νέο βιβλίο της με τίτλο Metabolism Revolution, η διατροφολόγος δίνει έξι αρχές για έναν υγιή μεταβολισμό.

Τρώγε «αληθινά τρόφιμα»
Ο βασικός τρόπος σκέψης της διατροφολόγου συνοψίζεται στο εξής: «Το φαγητό είναι κάτι που κάποτε ήταν ζωντανός και προέρχεται από τη γη, τον ουρανό, τη θάλασσα». Με άλλα λόγια, πρέπει να τρώμε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, κρέας, αυγά και ψάρια και να αποφεύγουμε την επεξεργασμένη τροφή, που περιέχει χημικές ουσίες, τεχνητά γλυκαντικά, χρώματα και συντηρητικά, τα οποία διαταράσσουν τη μεταβολική δραστηριότητα.

Γυμνάσου με στρατηγικό τρόπο
Η διατροφολόγος προτείνει έναν συνδυασμό αερόβιας γυμναστικής με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κάψεις λίπος. Πριν την άσκηση η Πομρόι προτείνει να καταναλώνει κανείς ένα μικρό σνακ, ας πούμε ένα φρούτο. «Διαφορετικά, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα επινεφρίδια και η κορτιζόλη θα σπάσουν τους μυς για να τους χρησιμοποιήσουν για καύσιμο. Θα κανιβαλίσουν δηλαδή τους μυς που προσπαθείτε να χτίσετε».

Φάε κάτι αμέσως μόλις ξυπνήσεις
Σε αντίθεση με τη διαλειμματική δίαιτα, η Πομρόι θεωρεί πως πρέπει να τρώμε πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. «Αν δεν φας αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, αναγκάζεις το σώμα σου να δουλέψει με μηδέν καύσιμα. Σε απάντηση, τα επινεφρίδιά σου θα παράγουν κορτιζόλη, μια ορμόνη έκτακτης ανάγκης που λέει στο σώμα σου ότι είναι καλύτερα να αρχίσει να αποθηκεύει λίπος, γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξαναφάει». Προτείνει να τρώμε κάτι ελάχιστο εντός της πρώτης μισής ώρας από το πρωινό μας ξύπνημα και κάθε μέρα να παίρνουμε τρία γεύματα και δύο σνακ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε κάθε τρεις ώρες, ώστε να διατηρούμε τον μεταβολισμό μας ζωντανό.

Τρώγε ποικίλες τροφές
Το να τρως τα ίδια και τα ίδια ανά βδομάδα μπορεί να σε βοηθάει να κρατάς ένα διαιτητικό πρόγραμμα, αλλά πολλές φορές καταντά βαρετό και κουραστικό και οδηγεί τον μεταβολισμό σε στασιμότητα. Η Πομρόι προτείνει ποικιλία στη διατροφή ενός ατόμου, που σημαίνει πως καλό είναι να αλλάζεις τις πρωτεΐνες, τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνεις από βδομάδα σε βδομάδα.

Μην κολλάς με τις θερμίδες
Η μέτρηση ή ο περιορισμός των θερμίδων ως στρατηγική απώλειας βάρους σχεδόν πάντα αποτυχαίνει, οδηγώντας σε μεταβολική επιβράδυνση. «Η λιγότερη κατανάλωση θερμίδων κάνει την κατάσταση χειρότερη. Όταν ο μεταβολισμός σας είναι πολύ αργός, θα αποθηκεύσετε ακόμη και το μαρούλι ως λίπος και σίγουρα δεν θα κάψετε λίπος». Η διατροφολόγος προτείνει να επικεντρωθεί κανείς στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει και όχι στην ποσότητα.

Τρώγε ό,τι σου αρέσει
Το να κόψεις όλες τις τροφές που σου αρέσουν δεν είναι μια ρεαλιστική στρατηγική. «Η ευχαρίστηση είναι ισχυρή. Αναζητήστε τροφή που διεγείρει την έκκριση των ενδορφινών και μειώνει τις ορμόνες του στρες, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τον μεταβολισμό». Με άλλα λόγια, αν θέλεις, φάε αυτό το κομμάτι πίτσας, όμως διάλεξε ένα κομμάτι με μη επεξεργασμένα συστατικά, και ισορρόπησε την παρασπονδία με μερικά φρούτα και λαχανικά παραπάνω.

 

Με πληροφορίες από 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved