Πιπέρι καγιέν ή αλλιώς mirchi: Το μπαχαρικό με τις πολλαπλές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας

POP UP TEAM
/
30 Μαΐου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων έμαθαν την ύπαρξη του μπαχαρικού αυτού από την υπέροχη συνταγή για ζεστή σοκολάτα της Ζιλιέτ Μπινός στην ταινία Chocolat, ήρθε η ώρα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Το πιπέρι καγιέν ή αλλιώς mirchi, είναι ένα μπαχαρικό με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως η απώλεια βάρους, η ενίσχυση του μεταβολισμού και η τόνωση της λειτουργίας της καρδιάς και η ευεργετική δράση στον πόνο.

Επιπρόσθετα το πιπέρι καγιέν είναι μία πολύτιμη πηγή βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C, και επίσης η Β-καροτίνη, το μαγγάνιο και το κάλιο. Όλα τα παραπάνω είναι άγνωστα στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα:

Επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Το πιπέρι καγιέν διαθέτει την ιδιότητα να επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό, παράλληλα, η χρήση του πιπεριού καγιέν στο φαγητό μειώνει την όρεξη και αυξάνει την τάση για κατανάλωση περισσότερου νερού, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση της απώλειας βάρους.

Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς.

Χαρακτηριστικό της ευεργετικής δράσης του πιπεριού καγιέν στον οργανισμό μας είναι η ιδιότητα που έχει να «ανοίγει» τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση εμφράγματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν χορηγηθεί σε ασθενή που παθαίνει έμφραγμα εκχύλισμα από το εν λόγω μπαχαρικό, η διαδικασία του εμφράγματος μπορεί να σταματήσει κι αυτό γιατί, το πιπέρι καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Μειώνει επίσης τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Αποτοξινώνει το σώμα μας.

Η πρόσληψη πιπεριού καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την διαδικασία εφίδρωσης του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα μας αποτοξινώνεται φυσικά. Επίσης, το πιπέρι καγιέν σε συνδυασμό με τσάι, χυμό από λεμόνι και μέλι μπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο πρωινό ρόφημα που ενισχύει την συνολική αποτοξίνωση του σώματός μας.

Ανακουφίζει από τον πόνο.

Ένα από τα φυσικά συστατικά της ποικιλίας καγιέν είναι και μία ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία επιδρά καταλυτικά στον πόνο και ανακουφίζει τον οργανισμό.

Βοηθά την υγεία των μαλλιών.

Ένας από τους κύριους λόγους για τη δημιουργία φαλάκρας είναι η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν εφαρμόζεται το πιπέρι καγιέν στο τριχωτό της κεφαλής αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας έναν ερεθισμό που είναι για καλό σκοπό.

Πιθανή αντικαρκινική δράση.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό καρκίνου στον πνεύμονα στους καπνιστές. Η συγκεκριμένη ιδιότητα είναι πιθανό να σχετίζεται με το υψηλό ποσό της καψαϊκίνης, μιας ουσίας που εκτός από τον πόνο, μπορεί να σταματήσει το σχηματισμό των όγκων του πνεύμονα που προκαλείται από τον καπνό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης μια παρόμοια ικανότητα του πιπεριού καγιέν να αναστέλλει τους όγκους που δημιουργούνται στο ήπαρ.

Πρόληψη των ημικρανιών.

Η ικανότητα του πιπεριού καγιέν να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα των ημικρανιών είναι γνωστή από πολύ παλιά. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα που διαθέτει το πιπέρι καγιέν να διεγείρει μία απόκριση του πόνου σε διαφορετική περιοχή του σώματος. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται η απόσπαση της προσοχής από τον εγκέφαλο σε μια νέα τοποθεσία. Μετά από αυτή την αρχική αντίδραση στον πόνο, τα νεύρα απελευθερώνουν την ουσία Ρ (η χημική ουσία που παράγει το νεύρο όταν νιώθει πόνο) και στη συνέχεια η αντίληψη του πόνου μειώνεται.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι η κατανάλωση πιπεριού καγιέν, πάντοτε με μέτρο και χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε υπερβολές, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

 http://youtu.be/692hOJq1KJE

Πηγή: itrofi.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved