Kατάθλιψη: Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της

POP UP TEAM
/
17 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η περίοδος της καραντίνας που διανύουμε ξανά και η πολυήμερη παραμονή μας στο σπίτι, φαίνεται ότι έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και μελαγχολίας.

Παρόλο που η σχέση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης δεν έχει εξακριβωθεί απολύτως, έχει φανεί ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες και η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Αρχικά, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης δρα προστατευτικά ενάντια της κατάθλιψης. 

Πιο συγκεκριμένα, τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, ενώ το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και το κόκκινο κρέας.
Επίσης, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά. ?Τροφές που περιέχουν Β6 είναι το συκώτι, τα αυγά, τα όσπρια και τα δημητριακά

Ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται κυρίως στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα λιπαρά ψάρια και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών της κατάθλιψης.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή.
Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα στρείδια.

Τρυπτοφάνη: Πρόκειται για ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι γνωστή και «νευροδιαβιβαστής της χαράς».  Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, το τυρί, το αυγό, τα όσπρια και η μαύρη σοκολάτα και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved