Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Μήπως δεν είναι όλα τα γιορτινά φαγητά τόσο ανθυγιεινά;

POP UP TEAM
/
2 Ιανουαρίου, 2021

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπόσχονται όμορφες στιγμές με την οικογένεια μας συνοδεία νόστιμων και πλούσιων γευμάτων. Σίγουρα δεν είναι μια περίοδος για φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και συνταγές με λίγες θερμίδες. Κάποια από αυτά όμως δεν είναι τόσο ανθυγιεινά όσο νομίζετε.

Είναι δυνατόν να απολαύσετε ένα υγιεινό γιορτινό δείπνο; Έχει υπολογιστεί ότι σε κάποιες γωνιές της γης οι άνθρωποι καταναλώνουν ακόμη και 3.500 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων! Εδώ στο itrofi.gr δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία σας όλο το χρόνο αλλά, παράλληλα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι γιορτινές μέρες θα πρέπει να περιέχουν διασκέδαση, ευθυμία, νοστιμιά και την ανεπανάληπτη αίσθηση του μοιράσματος ενός γεύματος γύρω από ένα τραπέζι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει υπερβολή και κατάχρηση. Κάναμε μια επιλογή μερικών Χριστουγεννιάτικων τροφίμων που είναι στην πραγματικότητα γεμάτα με ζωτικές θρεπτικές ουσίες που θα σας κάνουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε στα καλύτερά σας, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνοντάς τα θα κρατάτε τις ισορροπίες όλη την περίοδο των διακοπών.

Λαχανικά και όσπρια

Συνταγές που ενσωματώνουν διάφορα λαχανικά και όσπρια είναι όχι μόνο νόστιμες αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικές. Όπως π.χ. τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είτε τα αγαπάτε ή τα μισείτε, χάρις στο υψηλό περιεχόμενο τους σε ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα ευτυχισμένο και υγιές. Τέλεια μαζί με διάφορους ξηρούς καρπούς και cranberries για επιπλέον γεύση. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6 που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και σε ένα υγιές νευρικό σύστημα. Η λουτεΐνη που έχουν συμβάλλει στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές παθήσεις.

Φορτωμένο με βιταμίνη C, το κόκκινο λάχανο είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό στα χριστουγεννιάτικα φαγητά. Ένα φλιτζάνι περιέχει το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με την τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν την εισβολή βακτηρίων και μολύνσεων. Συμβάλλει επίσης στην υγεία των οστών και δοντιών και είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Το κόκκινο λάχανο είναι πλουσιότερο σε προστατευτικές ανθοκυανίνες από τις πράσινες ποικιλίες που βοηθούν στη διατήρηση της υγιεινής του δέρματος και ενδεχομένως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα καρότα μας προσφέρουν βήτα-καροτίνη που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου που απαιτείται για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και, όπως τα περισσότερα λαχανικά, έχουν χαμηλές θερμίδες. Η έρευνα δείχνει ότι τα μαγειρεμένα καρότα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς το μαγείρεμά τους βοηθά στην απορρόφηση των καροτενοειδών.

Μια καλή πηγή φυλλικού οξέος είναι και το παστινάκι που περιέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ίδιας ποσότητας ινών με ένα ισοδύναμο μέρος καρότων και τις διπλάσιες θερμίδες, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας αρκεί να μην προσθέτετε λίπος στο ψήσιμο. Αποδεικνύει ότι το ταπεινό αυτό ριζώδες λαχανικό είναι ένας κρυμμένος σύμμαχος για την προστασία της καρδιάς και των πνευμόνων καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φυλλικό οξύ, σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ψητές πατάτες έχουν διπλάσιες περίπου θερμίδες από τις απλά βραστές, αλλά ευτυχώς εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, αν μαγειρευτούν σε φυτικά έλαια και αποτελούν μια λογική πηγή όλων των ειδών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του μαγνησίου, καθώς και του φυλλικού οξέος. Επιπλέον, περιέχουν καλή ποσότητα ινών που σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα. Μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσετε πολλά ψητά λαχανικά με διάφορα μπαχαρικά στο φούρνο ως τέλειο συνοδευτικό σε οποιοδήποτε κρέας σερβίρετε τις γιορτές.

Σάλτσα από cranberry
Η πιο εμβληματική συνοδευτική γιορτινή σάλτσα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ευκολότερα το hangover της προηγούμενης νύχτας. Τα cranberries υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος επειδή περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, ειδικά προανθοκυανιδίνες που είναι γνωστό ότι καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τα άλλα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, έχει υπέροχη γεύση. Απλά θυμηθείτε να μην προσθέσετε πολύ ζάχαρη.

Κάστανα
Δεν είναι τέλεια μόνο ψητά στη φουφού του καστανά. Αυτό το Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι γεμάτο με λιπαρά οξέα που ενισχύουν την καρδιά και το δέρμα και είναι μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου και β-καροτίνης.

Γαλοπούλα
Υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά (εφ ‘όσον δεν τρώτε την πέτσα). 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 0,8 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα κόκκινου κρέατος περιέχει 2,5 γραμμάρια λίπους. Εκτός από τις πρωτεΐνες, η γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή σεληνίου, σημαντικό για την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved