Οι 10 κορυφαίες διατροφικές τάσεις της χρονιάς

POP UP TEAM
/
12 Νοεμβρίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Όλα όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε τους τελευταίους μήνες – από την έντονη ενασχόληση με το θέμα της ανακούφισης του περιβάλλοντος, έως τις πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι και την επιστροφή στην κουζίνα και τη μαγειρική. Ας δούμε κάποια από τα δημοφιλέστερα διατροφικά trends που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους παγκοσμίως!

1. Επιστροφή στην κουζίνα
Μπαίνοντας σε mood «καραντίνας» ξαφνικά βρεθήκαμε με άπλετο ελεύθερο χρόνο που …δεν ξέραμε τι να τον κάνουμε! Άλλοι επιδόθηκαν σε επιδιορθώσεις στο σπίτι, άλλοι σε βόλτες και γυμναστική και κάποιοι σκέφτηκαν να εξασκήσουν το ταλέντο τους στη μαγειρική. Σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες και social media, διάσημοι και μη- έσπευσαν να προτείνουν πρωτότυπες συνταγές που δοκίμασαν, ενώ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέχρι και διάσημους chefs από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας. Όλοι, λίγο πολύ, θυμηθήκαμε την αξία του σπιτικού φαγητού και τη δημιουργικότητα που κρύβεται πίσω απ΄ την ενασχόληση με τη μαγειρική. 

2. Χορτοφαγική διατροφή
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τα χορτοφαγικά προϊόντα έχουν γίνει πολύ πιο διαθέσιμα στο ευρύ κοινό καθώς κερδίζουν καθημερινά «πόντους» στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μάλιστα, μεγάλη έρευνα έδειξε πως το 28% των συμμετεχόντων κατανάλωνε περισσότερη πρωτεΐνη από φυτικές πηγές ενώ το 24% χρησιμοποιεί συχνότερα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, πολύ σύντομα πρόκειται να γίνει διαθέσιμο στην αγορά το lab-grown κρέας – δηλαδή κρέας που έχει παρασκευαστεί σε κατάλληλα εργαστήρια και δεν προέρχεται από ζώα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η χορτοφαγία κρύβει οφέλη τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον!

3. Low-alcohol ποτά και ready-to-drink cocktails
Τα cocktails πια έρχονται στο σπίτι μας έτοιμα να τα απολαύσουμε. Πολλές εταιρίες με αφορμή την προσωρινή παύση στη λειτουργία της εστίασης, ανέπτυξαν συσκευασμένα αναψυκτικά με ή χωρίς αλκοόλ που αντικαθιστούν επάξια εκείνα που θα βρίσκαμε σ’ ένα μπαρ. Μάλιστα, στα trends πρόκειται να πρωταγωνιστήσει κι ένα σπιτικό cocktail που περιέχει kombucha tea, σαγκρία και γεύσεις από χυμούς φρούτων & μπαχαρικά. Το kombucha tea είναι ένα τσάι που προέρχεται από ζύμωση και μάλιστα θεωρείται ευεργετικό για την υγεία. Σε συνδυασμό με τη σαγκρία δημιουργεί ένα ελαφρώς ανθρακούχο ποτό που αξίζει να δοκιμάσεις!

4. Το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας έρχεται σπίτι
Ποιος δεν θα ήθελε την εμπειρία του εστιατορίου στην άνεση του σπιτιού του; Αυτό σκέφτηκαν πολλοί επιχειρηματίες και αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τους καταλόγους τους παρέχοντας κατ’ οίκον meal kits, πιάτα υψηλής γαστρονομίας αλλά και περισσότερες healthy επιλογές. Σύντομα πρόκειται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα γνωστά σε πολλούς online apps!

5. Environmentally friendly συσκευασίες τροφίμων
Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος το περασμένο έτος – μίας χρήση μάσκες, πλαστικές συσκευασίες κ.ό.κ. – αναμένεται να ισορροπήσει με μία τάση προς eco-friendly συσκευασίες, χρήση λιγότερου πλαστικού και περισσότερη ανακύκλωση. Αυτή η τάση περιλαμβάνει και την κατανάλωση περισσότερων εποχιακών φρούτων & λαχανικών όπως και την προτίμηση καταστημάτων που δείχνουν ευαισθησία προς το περιβάλλον.

6. Στροφή στην υγεία, φυτά στη κουζίνα μας
Η ενασχόληση με την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Παρατηρούμε ήδη μία στροφή προς την υγιεινή διατροφή, τα ισορροπημένα γεύματα, τη χρήση πρώτων υλών απαλλαγμένων από περιττά συντηρητικά και τη μείωση των συσκευασμένων και έτοιμων γευμάτων. Σύντομα αναμένουμε και μικρούς «κήπους» με φυτά όπως δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, αλόη και άλλα πολλά στα σπίτια μας, έτοιμα για χρήση στην κουζίνα!

7. Τα φώτα στα ρεβίθια!
Το ρεβίθι φαίνεται να κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή το 2021. Ήδη το χούμους και τα φαλάφελ έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών. Αναμένουμε πολλά θρεπτικά προϊόντα με βάση το ρεβίθι όπως ζυμαρικά, τόφου, αλεύρι ακόμη και δημητριακά- ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Και το καλύτερο για το τέλος – το ρεβιθόζουμο ή αλλιώς «aquafaba» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αυγού καθώς «δένει» τις γλυκές ή αλμυρές παρασκευές για εκείνους που ακολουθούν μία vegan διατροφή!

8. Η αλουλόζη – o νέος αντικαταστάτης της ζάχαρης
Η αλουλόζη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και περιέχει το 1/10 των θερμίδων συγκρινόμενη με τη ζάχαρη. Προέρχεται από συγκεκριμένα φρούτα και σιτάρι και πολύ πρόσφατα ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) την έκρινε ως «αναγνωρισμένη και ασφαλή» για χρήση ως υποκατάστατο ζάχαρης. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ πρόσφατες αλλά σύντομα η αλουλόζη θα κυκλοφορεί και στην Ευρώπη. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση – η αλουλόζη δεν διασπάται απ’ τα ένζυμα του εντέρου και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο και φούσκωμα.

9. Παραδοσιακά πιάτα με σύγχρονη ματιά!
Όταν η παράδοση συναντά τα νέα δεδομένα, το «πάντρεμα» αυτών των δύο μπορεί να δώσει φανταστικά αποτελέσματα. Νέες πινελιές σε κλασσικά πιάτα όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο, τα παραδοσιακά γλυκά και πολλά άλλα με στόχο πιο ελαφριές παρασκευές είναι η επόμενη μόδα. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και ξεκίνησε τις γευστικές δοκιμές.

10. Katsu – Τα ιαπωνικά sandwich που σίγουρα θα συναντήσεις
Για το τέλος αφήσαμε το δημοφιλές «katsu sando». Ίσως να το έχετε ήδη συναντήσει στο Instagram όπου κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές του. Πρόκειται για ένα σάντουιτς με καταγωγή από την Ιαπωνία με έντονη απήχηση στις ΗΠΑ και σύντομα και στην Ευρώπη. Αποτελείται συνήθως από τέσσερις φέτες λευκού ψωμιού, χοιρινό σε κρούστα από πάνκο, tonkatsu sauce (μία γλυκόξινη σoς που προέρχεται από φρούτα, λαχανικά, ξύδι & μπαχαρικά και πλησιάζει τη σος σόγιας) και φυσικά λαχανικά όπως λευκό λάχανο. Κυκλοφορούν και άλλες εκδοχές του με αυγό, κοτόπουλο, τυρί και φυσικά με λαχανικά!

 

 

Με πληροφορίες από beaute magazine

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved