Δήμαρχος στην Καμπούλ: Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν να με σκοτώσουν

POP UP TEAM
/
18 Αυγούστου, 2021

 Αφγανιστάν: Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν έχει απομείνει χωρίς την παραμικρή βοήθεια – Περιμένει με την οικογένειά της τους αντάρτες να την σκοτώσουν.

Όταν η Zarifa Ghafari μίλησε στον διεθνή τύπο από το διαμέρισμά της στην Καμπούλ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν αισιόδοξη ότι αυτή – και η χώρα της – είχαν μέλλον.

Ωστόσο την Κυριακή, με τους Ταλιμπάν να ετοιμάζουν την επέλασή τους στην Kαμπούλ, μετά από τις απροσδόκητα γρήγορες εξελίξεις σε όλο το Αφγανιστάν, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απλά περιμένει τους Ισλαμιστές να έρθουν να την σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς καθόμαστε και περιμένουμε. Και ξέρω ότι θα έρθουν να σκοτώσουν ανθρώπους σαν εμένα. Ωστόσο, δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Κι εξάλλου, πού θα πήγαινα;».

 

Η Zarifa Ghafari, 27 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν στην επαρχία Μαϊντάν Γουαρντάκ το 2018. Εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, κάνοντας μεταξύ άλλων δική της ραδιοφωνική εκπομπή ενώ ίδρυσε και μια μη κυβερνητική οργάνωση για την οικονομική στήριξη των γυναικών.

Επιπλέον, η Ghafari εργάστηκε στη σχετική ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας στην Καμπούλ, με ευθύνη για την ευημερία των στρατιωτών και των αμάχων που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο πατέρας της, στρατηγός Abdul Wasi Ghafari, εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 μέρες μετά την τρίτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η κυρία Ghafari είπε: «Οι νεότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικοινωνούν. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για αυτήν τη χώρα».

 

Καθώς η πρωτεύουσα έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν, ανώτερα μέλη της κυβέρνησης κατάφεραν να διαφύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Αλλά η κα Ghafari και άνθρωποι σαν αυτήν δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν.

«Ελπίζαμε ότι η Καμπούλ δεν θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν», δήλωσε στο inews.co.uk. Είπε ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κατέφυγαν στην Καμπούλ για ασφάλεια και ζουν στους δρόμους και τα πάρκα. Με την εξουσία να μεταφέρεται στους αντάρτες, αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, είπε.

Την Κυριακή ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποσχέθηκε ότι οι ζωές των γυναικών και των αντιπάλων τους θα προστατευτούν. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν «αμνηστία» σε όσους συνεργάστηκαν με την αφγανική κυβέρνηση ή ξένες δυνάμεις.

Zarifa Ghafari 2352

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη στοιχεία για δολοφονίες εκδίκησης και άλλες βάναυσες τακτικές σε περιοχές της χώρας που κατέλαβαν.

Οι διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν αντιμετωπίζονται με βαθύ σκεπτικισμό και τον φόβο ότι οι σκληροπυρηνικές πολιτικές που ακολουθούσαν πριν χάσουν την εξουσία το 2001,  συμπεριλαμβανομένης της καταστολής γυναικών και κοριτσιών, θα συνεχιστούν και τώρα.

Πληροφορίες από inews.co.uk, athensvoice.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved