Βρετανία: Νεκρή φάλαινα βρέθηκε με 100 κιλά σκουπίδια στο στομάχι της

POP UP TEAM
/
3 Δεκεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Το κουφάρι μίας φάλαινας φυσητήρα που στα σωθικά της έφερε 100 κιλά σκουπιδιών, ξεβράστηκε σε ακτή του Isle of Harris, στη Μεγάλη Βρετανία.

Δίχτυα, σκοινιά, σακούλες, πλαστικές κούπες ήταν μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν σε μία συμπαγή μάζα στην κοιλιά της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί η αιτία θανάτου του κήτους και κατά πόσο όλα αυτά τα σκουπίδια συνέβαλαν σ΄αυτόν (το θάνατο). 

Ωστόσο, οι ντόπιοι που εντόπισαν το κουφάρι της στην παραλία Seilebost επιμένουν πως ο θάνατός της απλώς αναδεικνύει το ευρύτερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. «Ήταν θλιβερό, ιδίως όταν έβλεπες όλα αυτά τα δίχτυα και τα σκουπίδια στο στομάχι της» παραδέχεται ο Νταν Πέρι, κάτοικος της περιοχής, που προσθέτει: «Περπατάμε σ’αυτές τις ακτές σχεδόν κάθε μέρα και πάντα κουβαλάω μαζί μου μια σακούλα για να μαζεύω σκουπίδια – στην πλειονότητά τους είδη ψαρέματος». 

Τα μέλη μιας οργάνωσης που διερευνούν τα αίτια θανάτων κητωδών (Scottish Marine Animal Stranding Scheme – Smass) έχουν κάνει ανατομή στο κουφάρι του γιγάντιου αρσενικού, ώστε να μπορέσουν να καθορίσουν τα αίτια του θανάτου του.

«Το κήτος δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερη κακή κατάσταση και παρότι είναι εύλογο να είχε εξοκείλει ζωντανή λόγω της ποσότητας αυτής σκουπιδιών, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αποδείξεις πως κάτι τέτοιο επηρέασε ή κατέστρεψε το πεπτικό της σύστημα. Παρόλα αυτά, τέτοια ποσότητα πλαστικού στο στομάχι είναι ούτως ή άλλως τρομακτική, καθώς επιβραδύνει την πέψη. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει την απειλή που συνιστούν τα σκουπίδια, τα πεταμένα δίχτυα και είδη αλιείας στη θαλάσσια ζωή» αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Facebook.

1574150 Sperm Whale 3 

Η ακτοφυλακή και υπάλληλοι από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο βοήθησαν τόσο στην εξέταση του νεκρού κήτους όσο και στην ταφή του, στην παραλία.

 

via lifo.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved