WWF Αυστραλίας: 1,25 δισ. ζώα έχουν απανθρακωθεί στις πυρκαγιές – Ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα

POP UP TEAM
/
9 Ιανουαρίου, 2020

Οι πυρκαγιές που σαρώνουν από τον Δεκέμβριο την Αυστραλία έχουν προκαλέσει πρωτοφανή καταστροφή, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.

 Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, η εκτίμηση για τα νεκρά ζώα που έχουν σκοτωθεί είτε άμεσα, είτε έμμεσα από τις φωτιές ανέβηκε από το μισό δισεκατομμύριο στο 1,25 δισ. ενώ οι φλόγες αφανίζουν στο πέρασμά τους τεράστιες εκτάσεις φυσικών θαμνότοπων, δασών και πάρκων μετατρέποντας σε στάχτη ολόκληρα οικοσυστήματα.

 Το WWF Αυστραλίας υπολογίζει ότι περίπου 84 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί σε ολόκληρη τη χώρα – έκταση που ισοδυναμεί με το εμβαδό της Αυστρίας. Ανάμεσα στα θύματα χιλιάδες κοάλα της ακτής της Nέας Νότιας Ουαλίας, καγκουρό, νυχτερίδες, και μικρά θηλαστικά και πτηνά. «Πολλά δάση θα χρειαστούν δεκαετίες να ανακάμψουν ενώ κάποια είδη μπορεί να βρίσκονται πλέον ενώπιον οριστικής εξαφάνισης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής μέχρι να καταλαγιάσουν οι πυρκαγιές», σημειώνει η WWF Αυστραλίας που δημοσιεύει σήμερα το αντίστοιχο ελληνικό τμήμα στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«Το μέγεθος της καταστροφής δεν μας εκπλήσσει αφού οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και μία δεκαετία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», προσθέτουν. Τα νούμερα αυτά έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που υπολογίζει τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων, στην άγρια πανίδα της Αυστραλίας κάνοντας αναγωγή στα επιστημονικά δεδομένα του Καθηγητή Κρις Ντίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα με δασικές πυρκαγιές αλλά οι δίχως προηγούμενο μέγα-πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ακόμα και αν η κλιματική κρίση δεν προκαλεί τις πυρκαγιές, τις κάνει πολύ πιο καταστροφικές. 

Το WWF Αυστραλίας αντέδρασε άμεσα με στόχο να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να αποκατασταθούν στο μέτρο του δυνατού οι καταστροφές και συνεργάζεται με οργανώσεις που διασώζουν και φροντίζουν ζώα σε πληγείσες πολιτείες. 

060119bushfire

Δύο δισεκατομμύρια δέντρα

«Όταν σβήσουν οι φωτιές, θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση των περιοχών όπου ζουν τα κοάλα και άλλα άγρια ζώα μέσω της πρωτοβουλίας, με στόχο να φυτέψουμε δύο δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. Η αρχή αυτής της προσπάθειας θα γίνει με την άμεση φύτευση 10,000 δέντρων που είναι απαραίτητα για τις πιο σημαντικές περιοχές που ζουν τα κοάλα.

Το WWF Αυστραλίας θα συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ούτως ώστε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια του ταμείου αποκατάστασης να δοθούν για την πράσινη ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές. «Ίσως οι πυρκαγιές αυτές, που ακόμα μαίνονται, να αποδειχτούν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του τελευταίου αιώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved