Ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, παιδικοί σταθμοί) λόγω του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας για 14 μέρες. Παράλληλα θα παρθούν ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα: «Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Σας καλώ να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα και ειδικά οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική υπεθυνότητα».

Το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Συναγερμός για τα 4 «ορφανά» κρούσματα
Ανησυχία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των κρουσμάτων τα τέσσερα, όλα στην Αθήνα, είναι «αχαρτογράφητα». Πρόκειται, δηλαδή, για περιστατικά που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, δεν αποτελούν επαφή κάποιου επιβεβαιωμένου κρούσματος ούτε έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία και μετά από επιδημιολογική επιτήρηση που έγινε σε νοσοκομεία αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων από τον ΠΟΥ σχετικά με το τι ορίζεται ως κρούσμα εντοπίστηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

1.Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

2.Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για αύριο στο ΟΑΚΑ- όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3.Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

4.Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρίες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ασθενείς άνω των 70 ετών

Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα

Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από το γιατρό τους

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ