Καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, θερινά σινεμά: Τι ανοίγει, πότε και πώς

POP UP TEAM
/
29 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Σταδιακά και βήμα- βήμα θα επιστρέψει η χώρα στην νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγο του κορονοιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής στο χθεσινό του διάγγελμα καθώς υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα μας, αλλά για σχεδιασμούς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακυρωθούν σε περίπτωση που έχουμε νέα διασπορά της πανδημίας. Ήδη στην Γερμανία η αύξηση κρουσμάτων και απωλειών οδήγησαν την κυβέρνηση στο να ανακαλέσει σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί μετά το τέλος της καραντίνας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι η άρση των περιορισμών δεν οδηγεί σε απελευθέρωση από την “πολιορκία” του ιού, για αυτό και θα υπάρξει κλιμακωτή άρση του lockout. Και μπορεί το “13033” να αποτελέσει από την ερχόμενη Δευτέρα παρελθόν (εκτός και αν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις), αλλά κατά τα λοιπά οι περιορισμοί θα συνεχιστούν καθώς ακόμα και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα υπάρχει ανεξέλεγκτη ροή των καταναλωτών, η μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, όπως και στα Μέσα Μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ σε ισχύ παραμένουν τα πρόστιμα για τους απείθαρχους. 

Αναλυτικότερα και ανά τομέα

Μετακινήσεις:

Επιτρέπονται από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαίου χωρίς την χρήση του sms. Ωστόσο η μετακίνηση σε άλλο νομό θα επιτραπεί από τις 18 Μαίου. Μέχρι τότε θα μπορούμε να μετακινηθούμε εντός της Περιφέρειας μας.

Εκπαίδευση

Στις 11 Μαίου οι μαθητές της Γ Λυκείου θα περάσουν την είσοδο των σχολείων τους. Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 18 Μαίου το ίδιο θα επαναληφθεί για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Σε ότι αφορά τους μαθητές του δημοτικού και των νηπιαγωγείων ο σχεδιασμός είναι να ξαναμπούν στις τάξεις την 1η Ιουνίου, αλλά οι αποφάσεις δεν οριστικές.

Ναοί

Οι εκκλησίες θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαίου, αλλά μόνο για ατομική προσευχή. Κανονικά με την συμμετοχή πιστών στις λειτουργίες στις 17 Μαίου, αλλά πάντα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Καταστήματα

Στις 4 Μαίου πρόκειται να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα οπτικών, αθλητικών, πώλησης φυτών. Επίσης τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ

Στα καταστήματα θα υπάρχει διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση και θα ανοίγουν στις 10 το πρωί. Επίσης θα υπάρχει ανώτατο όριο πελατών που θα μπορεί να βρίσκεται εντός του καταστήματος που θα εξαρτάται με βάση τα τετραγωνικά. Ανώτατο όριο στην προσέλευση πελατών θα υπάρχει και για τα κέντρα αισθητικής καθώς και για τα κουρεία- κομμωτήρια. Ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί ραντεβού.
Στις 11 Μαίου θα επαναλειτουργήσουν τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικού εμπορίου, καθώς και οι σχολές οδηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Μαίου αναμένεται να ανοίξουν και τα πολυκαταστήματα.

Εστιατόρια, μπάρ, ξενοδοχεία

Έχει προσδιοριστεί να ανοίξουν εντός του Ιουνίου, αλλά κάτω από αυστηρότατους κανόνες.

Σε ότι αφορά τα εστιατόρια και τα μπαρ, η επαναλειτουργία τους αφορά μόνο όσα διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και με μειωμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης σε κάθε τραπέζι θα μπορεί να κάθονται έως τέσσερις πελάτες.
Σε ότι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν εκείνες που έχουν 12μηνη λειτουργία.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να ανοίξουν και τα θερινά σινεμά, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των θεατών. Επίσης τότε θα επαναλειτουργήσουν και οι παιδότοποι αλλά και τα πάρκα αναψυχής.

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας ΚΑΠΗ, Λέσχες Φιλίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Επίσης θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προσπάθεια ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια των συρμών του ΜΕΤΡΟ, και του Ηλεκτρικού, αλλά τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλει.

Τέλος παρατείνεται η αναστολή της ισχύς του δακτυλίου για το κέντρο της Αθήνας έως τις 31 Μαϊου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved