9χρονο αγόρι στην Κένυα έφτιαξε εφεύρεση για το πλύσιμο χεριών και βραβεύτηκε

POP UP TEAM
/
5 Ιουνίου, 2020

Ο μικρός Στίβεν Γουαμουκότα βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της χώρας για τον πρακτικό μηχανισμό που κατασκεύασε, με σκοπό να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους στο χωριό του

Ο 9χρονος Στίβεν Γουαμουκότα από την Κένυα είδε τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί ακόμα και σε ρεπορτάζ του βρετανικού BBC χάρη σε μία αυτοσχέδια εφεύρεση που κατασκεύασε μόνος του με σκοπό να βοηθήσει τους συντοπίτες του να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο μικρός Στίβεν δημιούργησε από την αρχή ένα ξύλινο «μηχάνημα», με το οποίο οι κάτοικοι του χωριού Mukwa, απ’ όπου κατάγεται ο ίδιος και η οικογένεια του, θα μπορούν να πλένουν τα χέρια τους με καθαρό νερό, καθημερινά.

Πώς λειτουργεί όπως η έξυπνη εφεύρεση του Στίβεν; Περιλαμβάνει δύο πετάλια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα δοχείο γεμάτο με σαπούνι και ένα δοχείο γεμάτο με νερό, αντίστοιχα. Πατώντας το ένα, με το πόδι, πέφτει σαπούνι, ενώ με το πάτημα του δεύτερου πέφτει το νερό. Έτσι, μπορεί κάποιος να πλύνει τα χέρια του, χωρίς να αγγίξει κάποια επιφάνεια, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. 

Η φανταστική ιδέα του Γουαμουκότα έγινε ο λόγος που ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενιάτα, τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 67 ανθρώπους της Κένυα που βοήθησαν σημαντική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Τώρα έχω δύο μηχανήματα και θέλω να φτιάξω περισσότερα», είπε στο BBC το αγόρι που ζει στο χωριό Mukwa, στην κομητεία Bungoma στα δυτικά της χώρας, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα έως τώρα. Όμως, στην Κένυα έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 2.000 περιπτώσεις κορωνοϊού και 69 θάνατοι.

Η ιδέα του ήρθε όταν άκουσε στην τηλεόραση τους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό. Όσο για τα υλικά, τα βρήκε στο σπίτι του. «Αγόρασα κάποια ξύλα για να φτιάξω μία κάσα παραθύρου, αλλά μια μέρα επέστρεψα από τη δουλειά και ανακάλυψα ότι ο Στίβεν είχε φτιάξει το μηχάνημα», είπε ο πατέρας του, Τζέιμς Γουαμοκότα, που δημοσίευσε την εφεύρεση του γιου του στο Facebook, τον προηγούμενο μήνα και εντυπωσιάστηκε από την ανταπόκριση.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved