Μια διαμάχη με θέμα τα μέτρα προστασίας για απειλούμενα κοάλα της Αυστραλίας παρολίγο να ανατρέψει χθες, Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, την κυβέρνηση της μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας.

Εξοργισμένο από τα νέα μέτρα για την προστασία των κοάλα, που όπως εκτιμά λειτουργούν εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της Νέας Νότιας Ουαλίας, το Εθνικό Κόμμα της Αυστραλίας (Σ.τ.Σ: παραδοσιακά εκπροσωπεί τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και γενικώς τους ψηφοφόρους της επαρχίας) απέσυρε την στήριξή του προς τους κυβερνώντες Φιλελεύθερους της πολιτειακής πρωθυπουργού Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Η κίνηση αυτή άφησε την Μπερετζίκλιαν με μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό στο κοινοβούλιο για την ψήφιση νόμων την ώρα που η πολιτεία δίνει μάχη για να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού. Η πολιτική αυτή κόντρα -«ο πόλεμος των κοάλα», όπως τον ονόμασε η Sydney Morning Herald- ξέσπασε έπειτα από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις από βιοτόπους των κοάλα προκαλώντας ανησυχία για την επιβίωση των μαρσιποφόρων.

Μια έρευνα τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι τα κοάλα, που ζουν στα δάση ευκαλύπτων, κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέχρι το 2050 στην Νέα Νότια Ουαλία εκτός αν η κυβέρνηση παρέμβει άμεσα. Η νέα πολιτειακή πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος θα απαγορεύει τα κατασκευαστικά έργα στον φυσικό τόπο των κοάλα.

Η εκχέρσωση για τη γεωργία, η αστική ανάπτυξη, η εξόρυξη και η δασοκομία είναι οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες στην απώλεια των βιοτόπων των κοάλα. Οι Φιλελεύθεροι της Μπερετζίκλιαν κυβερνούν με το Εθνικό Κόμμα σε έναν εύθραστο συνασπισμό την Νέα Νότια Ουαλία, μια πολιτεία που καλύπτει από πολυπληθείς παράκτιες περιοχές, περιλαμβανομένου του Σίδνεϊ, ως την αγροτική ενδοχώρα. 

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κόμμα κατήγγειλε την νέα πολιτική για την προστασία των κοάλα χαρακτηρίζοντάς την «ένα αιχμηρό αντικείμενο για να κάνει τους αστοκεντρικούς νομοθέτες να αισθανθούν ωραία» και ισχυρίστηκε ότι εμποδίζει τους αγρότες από το να εκχερσώνουν την δική τους γη.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν την στάση αυτή του κόμματος λέγοντας ότι τα κοάλα βρίσκονται στο στάδιο της εξαφάνισης στην Νέα Νότια Ουαλία μέχρι το 2050 χωρίς επείγουσα παρέμβαση. Η Κόρι Μπράντσο, καθηγήτρια παγκόσμιας οικολογίας στο πανεπιστήμια Flinders, δήλωσε ότι το επίμαχο πολιτικό σχέδιο που προκάλεσε την πολιτική διαμάχη είναι «απλώς τσιρότο στον αγώνα για αναχαιτιστεί η περαιτέρω αποψίλωση».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ