Ρολόι στη Νέα Υόρκη μετρά αντίστροφα για την κλιματική αλλαγή 

POP UP TEAM
/
29 Σεπτεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

«Η Γη έχει προθεσμία», έγραφε το μήνυμα για το κλίμα, που αναβόσβηνε σε μία οθόνη LED κάθε λίγα λεπτά στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. 

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το ψηφιακό ρολόι «The Passage», μέρος του έργου με την ονομασία «Metronome», στη Union Square της Νέας Υόρκης, μετρά και δείχνει στους περαστικούς τις ώρες κάθε ημέρας. Εδώ και περίπου μια εβδομάδα ωστόσο, η «αποστολή» του δημόσιου έργου τέχνης είχε αλλάξει, καθώς αυτό μετρούσε πλέον τον χρόνο αλλιώς και για διαφορετικό σκοπό.

Αντί να δείχνει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που περνούν κάθε 24ωρό, το ψηφιακό ρολόι παρουσίαζε μέχρι χθες (27/9) στην οθόνη του αυτό που οι καλλιτέχνες Gan Golan και Andrew Boyd –επικεφαλής της σχετικής πρωτοβουλίας- θεωρούν ως το κρίσιμο περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εμποδίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προτού τελειώσει και ο λιγοστός χρόνος δράσης που μάς απομένει.

«Η Γη έχει προθεσμία», αναφερόταν κατά διαστήματα στη φωτεινή οθόνη του ρολογιού που την Παρασκευή 25/9 έδειχνε ότι αυτή η προθεσμία, για τη σωτηρία του πλανήτη μας, θα έληγε σε περίπου 7 χρόνια και 97 ημέρες. Η εγκατάσταση του «Ρολογιού για το Κλίμα» («Climate Clock») στο Μανχάταν συνέπεσε χρονικά με την Εβδομάδα του Κλίματος στη Νέα Υόρκη. Οι δείκτες του ρολογιού μετρούσαν, εδώ και λίγες ημέρες (και ακόμα μετρούν στο διαδίκτυο), τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένουν για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ώστε να δώσουμε στη Γη την πιθανότητα (σε ποσοστό 67%) να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της, κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αναφέρουν οι επιστήμονες, αν θέλουμε να αποφύγουμε μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, οι πλημμύρες, η εξαφάνιση της άγριας ζωής και άλλες καταστροφές.

Ο ορισμός της προθεσμίας που αναγραφόταν στο «Ρολόι για το Κλίμα» βασίστηκε σε δεδομένα του Mercator Research Institute On Global Commons And Climate Change (MCC), που ευθύνεται για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ρολογιού (“Carbon Clock”).

Παρότι το μήνυμα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι επείγον, οι δημιουργοί του «Ρολογιού» υποστηρίζουν πως η πορεία του πλανήτη μας προς την ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή είναι ακόμα αναστρέψιμη. Όπως εξηγούν, οι κόκκινοι δείκτες στο ρολόι έδειχναν το χρονικό περιθώριο που έχουμε για την ανάληψη δράσης με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι πράσινοι δείκτες παρουσίαζαν το αυξανόμενο ποσοστό της ενέργειας στον πλανήτη που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό (της ανανεώσιμης ενέργειας) να φτάσει το 100%, προτού η αντίστροφη μέτρηση του ρολογιού δείξει μηδέν. Και μπορεί η εγκατάσταση του ρολογιού να ήταν διαθέσιμη στη Union Square, στο Μανχάταν μόνο μέχρι εχθές-Κυριακή 27/9 (οπότε και τελείωσε η Εβδομάδα του Κλίματος), όμως το ρολόι «τρέχει» ακόμα σε σχετική ιστοσελίδα. Πέρσι οι καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα αντίστοιχο «Ρολόι για το Κλίμα» στο Βερολίνο, ενώ του χρόνου σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα στο Παρίσι.

Οι Gan Golan και Andrew Boyd βρίσκονται σε συζητήσεις με τους αρμόδιους και άλλων πόλεων, στο πλαίσιο της εγκατάστασης περισσότερων αντίστοιχων ρολογιών και σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, μέσω διαδικτύου, προσφέρουν οδηγίες σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να φτιάξει το δικό του ρολόι.

 

Με πληροφορίες ΕΡΤ

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved