Έβρος: Μαθητές αφήνουν για λίγο τσάντες και τετράδια και πιάνουν τα φτυάρια Καλλιεργώντας λαχανικά & αρωματικά φυτά

POP UP TEAM
/
18 Οκτωβρίου, 2020

Ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα πλάι στη φύση απολαμβάνουν οι μαθητές της έκτης δημοτικού στα Ρίζια Ορεστιάδας. Αφήνουν για λίγο καθημερινά τις σχολικές τσάντες και τα τετράδιά τους, πιάνουν τα φτυάρια και φυτεύουν τους πρώτους σπόρους στο θερμοκήπιο που έχει αποκτήσει πλέον το σχολείο τους. Έναν άκρως λειτουργικό χώρο, όπου θα καλλιεργούν ρίγανη, δεντρολίβανο και διάφορα λαχανικά.

Το αίτημα της δημιουργίας του θερμοκηπίου προήλθε από τους ίδιους τους μαθητές και υλοποιήθηκε από τη «Μαζί για το Παιδί». Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού της ένωσης: «Πήραμε τα εργαλεία μας και η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα».

Μάλιστα, οι μικροί μαθητές έχουν στο πλάι τους την πλέον καταρτισμένη δασκάλα η οποία, όπως εξηγεί η κ. Μουλούλη, «είναι μόνιμη κάτοικος της περιοχής, γεννήθηκε στα Ρίζια, είναι μόνιμα διορισμένη στο σχολείο, έχει κάνει δυο μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Θράκης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία και αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και δασολογία, οπότε το θερμοκήπιο δεν θα μπορούσε να είναι σε καλύτερα χέρια». 

Το θερμοκήπιο λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες και θα δώσει την ευκαιρία και τη χαρά στα παιδιά να δουν τα φυτά να μεγαλώνουν με τη δική τους φροντίδα. Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η παραγωγή θα μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, για να γνωρίσουν από κοντά όλο τον κύκλο, από την παραγωγή μέχρι την πώληση, την αγορά και την κατανάλωση.

Λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες και θα δώσει την ευκαιρία και τη χαρά στα παιδιά να δουν τα φυτά να μεγαλώνουν με τη δική τους φροντίδα.

Τα Ρίζια είναι ένας οικισμός με 1.200 κατοίκους, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το φυλάκιο στις Καστανιές, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως και οι περισσότερες περιοχές του Έβρου, είναι από τις πιο γόνιμες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Μέσα από το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Ένωση Μαζί για το Παιδί επιδιώκει να μυήσει τα παιδιά από νωρίς στον τομέα της γεωργίας, την κύρια επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού, και να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις για να μη χρειαστεί μεγαλώνοντας να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Στα επόμενα σχέδια της ένωσης είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου οι μαθητές του δημοτικού Ριζίων θα ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με την πορεία της καλλιέργειας των φυτών στο θερμοκήπιό τους. Σύντομα μάλιστα θα γίνει και αδελφοποίηση με άλλα σχολεία της χώρας, ώστε οι μικροί κηπουροί του ‘Εβρου να μοιραστούν τις γνώσεις τους με μαθητές από άλλες γωνιές της Ελλάδας.

 

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «Μαζί για το Παιδί», womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved