Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ και λάπτοπ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

POP UP TEAM
/
12 Ιανουαρίου, 2021

Ολα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη καταβολή του voucher, τονίζουν τα συναρμόδια υπουργεία και δηλώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται αμέσως εάν είναι δικαιούχοι ή όχι καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα θα παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Στο τέλος του μήνα ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τους δικαιούχους της επιταγής (voucher) αξίας 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές και φοιτητές, απόφαση την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τις σχετικές διαδικασίες ώστε σύντομα η πλατφόρμα να λειτουργήσει και οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, με όλα τα στοιχεία, που θα τους ζητηθούν ώστε αυτόματα να ενημερώνονται εάν θα είναι δικαιούχοι ή όχι. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα με επιτυχία.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία του voucher 200 ευρώ για να αγοράσουν λάπτοπ και τάμπλετ οι μαθητές. Για τη συγκεκριμένη επιταγή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες καθώς οι ανάγκες, που έχουν προκύψει λόγω της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών είναι μεγάλες και χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα έξοδα για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Αν και οι λεπτομέρειες λειτουργίας της πλατφόρμας αναμένεται να «κλειδώσουν» την Τετάρτη οπότε και το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της Κοινωνίας Της Πληροφορίας, πηγές του φορέα σημειώνουν στο «ethnos.gr» ότι ο χειρισμός της θα είναι απλούστατος και θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και στοχευμένη στους δικαιούχους ώστε να ενημερώνονται άμεσα για το αποτέλεσμα της αίτησής τους και να αποκλείονται οι υπόλοιποι χρήστες.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση επενδύει επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού .Σημειώνεται ότι, ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. Η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί οριζόντια τομή, αναγκαία και μετά την παρέλευση της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση Διάταξης Νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Σύντομα θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

 Οι δικαιούχοι

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Το πρόγραμμα στοχεύει στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.

Οι δικαιούχοι του voucher 200 ευρώ με παραδείγματα

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ethnos

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved