Κοινωνικά ρομπότ όπως εγώ φροντίζουν αρρώστους και ηλικιωμένους", δήλωνε προ ημερών το ρομπότ "Σοφία", καθώς περιοδεύει μέσα στο εργαστήριο όπου δημιουργήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. "Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, να παράσχω θεραπεία και να αναπτύξω κοινωνική δραστηριότητα, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες", πρόσθετε.

Από την πρώτη παρουσίασή της το 2016, η Σοφία - ανθρωποειδές ρομπότ - έχει γίνει παγκόσμια γνωστή. Πλέον η εταιρεία που την παρήγαγε έχει ένα νέο όραμα: το πέρασμα στη μαζική παραγωγή πριν το τέλος του 2021, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. 

H Hanson Robotics, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι τέσσερα μοντέλα, μεταξύ αυτών και η Σοφία, θα αρχίσουν να παράγονται σε εργοστάσια μέσα στο α' εξάμηνο του 2021, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πανδημία ανοίγει νέες ευκαιρίες για τον κλάδο της ρομποτικής.

"Ο κόσμος της COVID-19 θα χρειάζεται όλο και περισσότερο αυτοματισμό προκειμένου οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς", αναφέρει ο ιδρυτής και CEO, David Hanson.

O Hanson, μάλιστα, θεωρεί ότι οι ρομποτικές λύσεις έναντι της πανδημίας δεν αφορούν μόνο τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και εκείνους του λιανικού εμπορίου και των αεροπορικών εταιρειών.

"Η Σοφία και τα άλλα ρομπότ της Hanson είναι μοναδικά ως προς το γεγονός ότι είναι τόσο όμοια με ανθρώπους", προσθέτει. "Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο σε εποχές τέτοιας τρομακτικής μοναξιάς και κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

https blogs images.forbes.com noelsharkey files 2018 11 Sophia robot 2 1 e1542032775861

Ο Hanson αναφέρει ότι έχει θέσει ως στόχο να πουλήσει "χιλιάδες" ρομπότ μέσα στο 2021, μικρά και μεγάλα, χωρίς να αναφερθεί σε ποσοτικούς στόχους.

Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ Johan Hoorn, του οποίου η έρευνα περιλαμβάνει και τη δημιουργία της Σοφίας, ανέφερε ότι, μολονότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται στα σπάργανα, η πανδημία θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη σχέση ανθρώπων και ρομπότ.

Η Hanson Robotics θα παρουσιάσει ένα ρομπότ ονόματι Grace εντός του έτους, το οποίο θα προορίζεται για χρήση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Προϊόντα άλλων μεγάλων "παικτών" του κλάδου της ρομποτικής έχουν επίσης επίκεντρο την πανδημία. Το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics έχει ήδη αναπτυχθεί για να εντοπίζει ανθρώπους οι οποίοι δεν φορούν μάσκα. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε στη δημιουργία ενός ελεγχόμενου από ρομπότ "νοσοκομείου εκστρατείας" κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον κορονοϊό στην Ουχάν.

Η χρήση ρομπότ βρισκόταν ήδη σε άνοδο πριν την πανδημία. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις των ρομπότ για επαγγελματική χρήση είχε ήδη σημειώσει άνοδο 32%, στα 11,2 δισ. δολάρια, μεταξύ 2018 και 2019.