Φρίκη στη Μοζαμβίκη: Αποκεφαλίζονται παιδιά σε άγριες επιθέσεις

POP UP TEAM
/
20 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Δυστυχώς ακόμα και παιδιά 11 ετών αποκεφαλίζονται από στρατιώτες στη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τα νέα, σοκαριστικά στοιχεία που έδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children.

Με αυτό τον τρόπο είδε μια μητέρα να σκοτώνουν τον 12χρονο γιο της, ενώ εκείνη κρυβόταν σε κοντινή τοποθεσία με τα υπόλοιπα παιδιά της, όπως αναφέρει το BBC σε νέο ρεπορτάζ, όπου προσθέτει πως από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.500 άνθρωποι, ενώ περίπου 700.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Με τις άγριες επιθέσεις, στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο της Μοζαμβίκης, πιθανολογείται ότι συνδέονται πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αν και το ίδρυμα Save the Children δεν αποσαφηνίζει τους δράστες, αναφέρει ότι οι εκτοπισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες φρικτών εγκλημάτων στα σύνορα με την Τανζανία.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας μητέρας που κρατά την ανωνυμία της, η οποία υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος γιος της αποκεφαλίστηκε, κοντά στο σημείο όπου κρυβόταν η ίδια με τα υπόλοιπα παιδιά της. «Εκείνη τη νύχτα το χωριό μας δέχτηκε επίθεση και τα σπίτια μας κάηκαν. Όταν ξεκίνησαν όλα, ήμουν σπίτι με τα τέσσερα παιδιά μου. Προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε στο δάσος, αλλά άρπαξαν τον μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, γιατί θα σκότωναν κι εμάς».

«Προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε στο δάσος, αλλά άρπαξαν τον μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, γιατί θα σκότωναν κι εμάς»

Μια άλλη γυναίκα επίσης είπε ότι ο γιος της σκοτώθηκε από στρατιώτες, ενώ η ίδια αναγκάστηκε να αποδράσει, μαζί με τα άλλα τρία παιδιά της. «Όταν σκοτώθηκε ο 11χρονος γιος μου, καταλάβαμε ότι πλέον δεν ήταν ασφαλές να παραμένουμε στο χωριό μου. Δραπετεύσαμε στο πατρικό μου σπίτι σε ένα άλλο χωριό, μέχρι που ξεκίνησαν κι εκεί επιθέσεις».

Ο επικεφαλής του Save the Children στη Μοζαμβίκη, Τσανς Μπριγκς, είπε ότι οι περιγραφές των επιθέσεων σε παιδιά «μας αρρώστησαν μέχρι τα βάθη της ψυχής μας. Το προσωπικό μας έβαλε τα κλάματα όταν άκουσε τραγικές ιστορίες από μητέρες σε καταυλισμούς προσφύγων». Τα Ηνωμένα Έθνη, με τη σειρά τους, χαρακτήρισαν τις στρατιωτικές επιθέσεις «απερίγραπτα σκληρές».

Οι περιγραφές των επιθέσεων σε παιδιά «μας αρρώστησαν μέχρι τα βάθη της ψυχής μας. Το προσωπικό μας έβαλε τα κλάματα όταν άκουσε τραγικές ιστορίες από μητέρες σε καταυλισμούς προσφύγων»

«Καταλαμβάνουμε τα χωριά να δείξουμε ότι η κυβέρνηση που έχουμε είναι άδικη. Ταπεινώνει τους φτωχούς και δίνει τα κέρδη στα αφεντικά» δήλωσε, σε ένα βίντεο του 2020, ένας στρατιωτικός αρχηγός που ηγείτο των επιθέσεων στην περιοχή. Ο Τσανς Μπριγκς, ωστόσο, είπε στο BBC ότι είναι δύσκολο να καθοριστούν τα ακριβή κίνητρά τους. «Επιλέγουν να στρατολογήσουν νέους και, αν εκείνοι αρνηθούν, τους σκοτώνουν και κάποιες φορές τους αποκεφαλίζουν. Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε ποιος είναι ο σκοπός τους».

Εκπρόσωποι, πάντως, της Southern African Catholic Bishops’ Conference, που επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα του Κάμπο Ντελγκάντο, Πέμπα, είπαν ότι «σχεδόν όλοι όσοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή συμφωνούν ότι ο πόλεμος είναι για τις πολυεθνικές που διεκδικούν τον έλεγχο των πόρων της επαρχίας».

Δείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ:

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved