200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21- Οι εκδηλώσεις

POP UP TEAM
/
25 Μαρτίου, 2021

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι σημαντικές παρουσίες, το μενού στο προεδρικό μέγαρο

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου του 2021.
Η Ελλάδα ξεκινά σήμερα τον διήμερο εορτασμό για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ένας εορτασμός αρκετά διαφορετικός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες να χαρούν μεταξύ άλλων και την αυριανή παρέλαση.

Παρόλα αυτά κυβέρνηση έχει ως στόχο να αναδειχτούν οι υψηλοί συμβολισμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Έτσι, ο φετινός εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση τιμώντας του ήρωες του 1821 και παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος στρέφει τα μάτια του στη χώρα μας.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες του στολισμού της πρωτεύουσας, ενώ σήμερα γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι προκειμένου όλα να είναι στην εντέλεια για την αυριανή ημέρα όπου θα κορυφωθούν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου. Οι διακόσιες σημαίες που στήθηκαν σε ειδική εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το «παρτέρι» όπου υπάρχουν οι δυο χρονιές του «1821 και 2021» προκαλούν τον θαυμασμό των περαστικών.

Η εξέδρα όπου θα φιλοξενήσει τους υψηλούς προσκεκλημένους έχει στηθεί μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα μεταδοθεί μέσω του τηλεοπτικού δέκτη σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε οι απανταχού Έλληνες να την απολαύσουν. Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 η Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε δώρο στα απόδημα Ελληνόπουλα ψηφιακή ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά. Μάλιστα στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας».

Η κυρία Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στους Έλληνες, που βρίσκονται διασκορπισμένoι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, επισήμανε ότι κρατούν ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, μεταφέρουν το ελληνικό πνεύμα στις νέες τους πατρίδες και σημειώνει ότι είναι σαν να γράφτηκε γι΄αυτούς η φράση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου – και θα’ σαι ευτυχισμένος».

ekdil2

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Αγαπητά μου παιδιά. Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι σήμερα σ’ εσάς τα Ελληνόπουλα που είστε σκορπισμένα σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σε όλους και όλες εσάς, που μπορεί να ζείτε μακριά από τη χώρα των προγόνων σας, όμως είστε πολύ κοντά μας, μέσα στις καρδιές μας. Είστε εσείς που κρατάτε ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, εσείς που μεταφέρετε το ελληνικό πνεύμα στις νέες σας πατρίδες. Και είναι σαν να γράφτηκε για σας η περίφημη φράση του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου – και θα’ σαι ευτυχισμένος». Είναι μια παραίνεση, που αξίζει να σας συνοδεύει σ’ όλη τη ζωή σας. Σήμερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, θα σας κάνει ένα δώρο. Μια περιήγηση στο στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά για να συναντήσετε τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα είναι σαν να γνωρίζετε από κοντά τους πολεμιστές του 1821 – γιατί σ’ αυτούς παραπέμπουν, με τη στολή τους, με τη λεβεντιά τους, με ακλόνητη την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα με όλα τα μέσα, όπου και αν τους χρειαστεί. Συμβολίζουν τη συνέχεια του έθνους και της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Την ηρωική μας κληρονομιά και τη δυναμική μας πορεία προς το αύριο. Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας.  Κι εμείς, όλοι οι υπόλοιποι, τους καμαρώνουμε και τους τιμάμε. Χρόνια πολλά σε όλα τα Ελληνόπουλα, όπου κι αν βρίσκονται».

Η παρέλαση

Ανήμερα την 25η Μαρτίου το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τον εθνικό ύμνο στις 08:00 θα ψάλλει  η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
Στις 08.30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Στις 09.20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Επίσης θα γίνει ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
Στις 10.00 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.
Πολίτες δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την  παρέλαση λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, θα παρουσιάσουν την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης. Η Σοφία Κορμά υπηρετεί στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από την Καλαμάτα και σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» στην κρατική τηλεόραση.

Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις. Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ε.Δ.

ekdo2

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

-Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
-Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
-Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)
-Έφιππο τμήμα.
-Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
-Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων -Αεροχημάτων (SPERWER).
-Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
-Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
-Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
-Διελεύσεις Αεροπορικών Μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA -ARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

ekdiols3

 

Διαβάστε περισσότερα στην Athensvoice.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved