Ματίνα Παγώνη: Tα νοσοκομεία δίνουν ακόμη μεγάλες μάχες – Γιατί οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτράπηκαν

POP UP TEAM
/
26 Απριλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε σήμερα γιατί οι μετακινήσεις εκτός νομού επιτράπηκαν για μετά το Πάσχα.

Το λόγο που δεν επιτράπηκε στους πολίτες η έξοδος από τις πόλεις και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών το Πάσχα διευκρίνισε η κα Ματίνα Παγώνη. 

«Το σύστημα υγείας στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ενδεχόμενη μεταφορά του ιού στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα θα ασκούσε μεγάλη πίεση σε ένα πολύ αδύναμο σύστημα» δήλωσε συγκεκριμένα η κα Παγώνη.

Διευκρίνισε, δε, πως αυτή η σκέψη ήταν που προβλημάτισε την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και «γι’ αυτό δεν έχει επιτραπεί αυτή η μετακίνηση προς την επαρχία δηλαδή από νομό σε νομό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε 15 μέρες που θα επιτραπεί, θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και «θα έχουμε και τα self tests για έλεγχο της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεων. Όπως είδατε χθες είχαμε και δεύτερο κρούσμα από την ινδική μετάλλαξη, γυναίκας που γύρισε από το Ντουμπάι. Ψάχνουμε το θέμα και των μεταλλάξεων για να δούμε πως θα πορευτούμε από εδώ και πέρα».

Στη συνέχεια τόνισε πως τα νοσοκομεία δίνουν ακόμη μεγάλες μάχες:

«Δεν είναι τραγικό να περιμένουμε για ένα Πάσχα προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Όπως βλέπετε στα νοσοκομεία δίνονται μεγάλες μάχες. Μπορεί χθες στη Γενική Εφημερία στο “Γεννηματάς” να είχαμε λιγότερες εισαγωγές συγκριτικά με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, όμως δεν παύει να είχαμε πάνω από 40 άτομα εισαγωγές με covid, να έχει πιεστεί το σύστημα και να είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Πολλοί λένε γιατί αφού εμβολιάστηκα να μην μπορώ να φύγω. Δεν είναι σωστό. Πρέπει να δούμε στο σύνολο το κομμάτι αυτό και όχι μεμονωμένα».

Η κα Παγώνη γνωστοποίησε επίσης ότι «το 60% είναι ανεμβολίαστοι από αυτούς που έχουμε στα νοσοκομεία και νοσηλεύονται», ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός πως «οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι με Covid είναι νέα άτομα, από 25 έως 55 με 60 ετών. 

Αυτό οι νέοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, όπως και το ότι οι μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές στις νέες ηλικίες».

Με αφορμή και το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού των 30-39 ετών, τόνισε πως «πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ο εμβολιασμός». Για τους ηλικιωμένους που τους δόθηκε η προτεραιότητα και ένας στους τρεις φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τούς συνέστησε να το πράξουν άμεσα.

Μιλώντας για το τραπέζι του Πάσχα είπε πως «καλό θα ήταν να γίνει με τα άτομα που διαβιούν στο ίδιο σπίτι. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε και το τελευταίο άτομο που δίνεται η δυνατότητα».

«Ο εγγονός που θα συναντήσει τη γιαγιά καλό θα είναι να τηρεί τις αποστάσεις» διευκρίνισε.

Παράλληλα, τόνισε πως όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός, μεταδίδει τον ιό, άρα «δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά» καθώς η ενδοοικογενειακή μετάδοση «τον τελευταίο καιρό είναι εμφανής».

Τέλος, συνέστησε εάν δύο οικογένειες θέλουν να κάνουν μαζί Πάσχα θα πρέπει να κάνουν αμφότερες self test προηγουμένως.

Διαβάστε περισσότερα στο : athensvoice.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved