Αναμένονται ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση του lockdown - Τι θα ισχύει για SMS, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση του lockdown, καθώς σήμερα Τετάρτη, 12/5, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά. 

Xαρακτηριστική, ωστόσο, ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη μεγάλης προσοχής από όλους καθώς ανοίγει σταδιακά η οικονομική και η κοινωνική δραστηριότητα έτσι ώστε «να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση του  lockdown αναμένεται να ανακοινωθούν 
απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

- διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας
- τέλος αποστολής SMS για κατηγορίες δραστηριοτήτων
- κατάργηση των ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα 
 -άνοιγμα των γυμναστηρίων

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πρώτη φάση, θα μετατεθεί χρονικά προς τα μεσάνυχτα ενώ εκείνο που θα αναζητηθεί, μέσω των εισηγήσεων των ειδικών, είναι η κατάρτιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, δηλαδή πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ.

Σχετικά με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ αναμένεται να εξειδικευτεί πώς αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας και προστασίας. 

Στα τέλη της εβδομάδας, επίσης, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου γίνεται και το πρώτο βήμα και στον χώρο του Πολιτισμού καθώς τα μουσεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους στο κοινό. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπ. Πολιτισμού «το ασφαλές άνοιγμα των μουσείων προστίθεται στην εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, που είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες από τις 22 Μαρτίου, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας».

Χαλάρωση lockdown - Επιστροφή στην κανονικότητα

Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Επίσης επαναλειτουργούν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε γκρουπ έως 10 ατόμων, ενώ για την ίδια μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των γυμναστηρίων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτήν την περίοδο να ανοίξουν και οι χώροι δεξιώσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εν μέρει και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Διαβάστε περισσότερα >>  athensvoice.gr